Wat vindt Vereniging Eigen Huis?Huiseigenaren hebben veel vragen over verwarmen zonder aardgas, zoals: welke alternatieven komen er voor aardgas? Wat gaat het aanpassen van mijn woning kosten? Hoe is straks mijn wooncomfort als er geen cv-ketel meer is? En gaat de energierekening daardoor omhoog? Wij vinden:
|
Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. Onze acties:
Onder leiding van voormalig PvdA-leider Diederik Samsom maken we met onder meer Netbeheer Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Triodos en Milieu Defensie plannen over hoe en onder welke voorwaarden Nederlandse huishoudens kunnen stoppen met het gebruik van aardgas.
In de Tweede Kamer nemen we deel aan een gesprek over het schrappen van de gasaansluitplicht bij nieuwbouw. Onze boodschap: de gasaansluitplicht kan alleen vervallen als gemeenten een energieplan opstellen waarin duidelijk staat wat dit betekent voor
het wooncomfort, de garanties en de portemonnee van de consument.
In een brief roepen we minister Kamp op snel duidelijkheid te geven over wat ‘van gas los’ precies gaat betekenen voor huiseigenaren. Uit ledenonderzoek blijkt dat bijna 90 % van de ondervraagden al op de hoogte is van de plannen van de overheid,
en iets meer dan de helft is het er ook mee eens. Bijna 40 % heeft ook al een idee van de consequenties van wonen zonder gasaansluiting.
In een opiniestuk in het NRC Handelsblad vragen we aandacht voor de praktische vragen die huiseigenaren hebben en het belang van snelle duidelijkheid en goede betrokkenheid van bewoners.
Huiseigenaren willen vooral snel weten wat een toekomst zonder gas praktisch voor hen betekent. In een brief hebben we de Tweede Kamer opgeroepen deze duidelijkheid snel te geven.
Huiseigenaren willen vooral snel weten wat een toekomst zonder gas praktisch voor hen betekent. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het toekomstige energiebeleid.
Minister Kamp (Economische Zaken) heeft in zijn Energieagenda aangegeven dat hij al op korte termijn geen nieuwe gasnetten wil aanleggen in nieuwbouwwijken en dat hij tegen 2050 helemaal los van het gas wil zijn. Vereniging Eigen Huis heeft bij dit scenario namens haar achterban veel praktische vragen. De vereniging wijst vandaag in een brief aan de Tweede Kamer op het belang van snelle duidelijkheid van de gevolgen van deze omslag voor consumenten.
Vereniging Eigen Huis krijgt veel vragen van haar leden over de praktische gevolgen van de energietransitie. Want wat betekent het scenario van een gasloze toekomst als je nu vervanging zoekt voor je cv-ketel? Wanneer is welke buurt aan de beurt en wie bepaalt dat? Hoe lang van tevoren weet je dat het gas in jouw wijk zal verdwijnen, zodat je daar van te voren rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld als je cv-ketel aan vervanging toe is, of je een nieuwe keuken plaatst? Welke gevolgen heeft een andere manier van verwarmen voor het comfort en bestaande apparatuur in huis? Wat gaat dat kosten? Wat worden de alternatieven? Voor een breed gedragen transitie is het erg belangrijk dat zo snel mogelijk antwoorden op deze en tal van andere praktische vragen komen.
Loskomen van gas is één van de ambities die minister Kamp in zijn Energieagenda heeft aangegeven. Maar het loslaten van fossiele brandstoffen vergt een grote omslag in het denken en doen van de consument en heeft een grote impact op de leefomgeving. Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: “Het is goed dat in Den Haag wordt nagedacht over visionaire toekomstbeelden, maar burgers willen antwoorden op hele concrete vragen en zorgen die dit bij hen oproept.”