Een groot deel van onze belangenbehartiging is gericht op de politiek. Wat in Den Haag wordt besloten, heeft effect voor eigenwoningbezitters. Daarom volgen we de politiek op de voet en ondernemen we actie als we zien dat plannen slecht uitpakken voor onze leden. Daarnaast signaleren we zelf ongewenste ontwikkelingen en misstanden in de markt en proberen die op de politieke agenda te zetten zodat hier oplossingen voor komen. In alle dossiers hebben we contacten met politici die zich bezighouden met een bepaald thema. Zo kunnen we gericht in actie komen.
In verkiezingstijd laten we de politieke partijen weten wat er moet gebeuren op het brede terrein van de woningmarkt. Deze onderwerpen stemmen we af met de leden. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 hebben we het politiek pamflet ’Goed wonen: Nu en in de toekomst. Wat huiseigenaren belangrijk vinden', uitgebracht. Hierin doen we concrete voorstellen aan de politiek voor de komende kabinetsperiode.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?De vereniging heeft in haar politiek pamflet vijf strijdpunten verwoord. Het zijn de hoofdonderwerpen waar we ons sterk voor maken.
Het politiek pamflet ‘Goed wonen: nu en in de toekomst' vindt u hier. |
Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. De onderwerpen uit het politiek pamflet zijn op zichzelf staande onderwerpen in de belangenbehartiging. Wat we doen op de verschillende punten is terug te vinden op de pagina’s van deze thema’s. Onze meest recente acties zijn:
De politiek is druk bezig met het maken van hun plannen. Daar horen natuurlijk flink wat onderwerpen bij die huiseigenaren raken.
Om ervoor te zorgen dat bepaalde thema’s op de agenda komen hebben wij een overzichtelijk E-book geschreven. Hierin
staat, per thema, uitgelegd wat wij bepleiten en waarom. Dit E-book hebben wij persoonlijk aangeleverd bij de woordvoerders van alle landelijke politieke partijen.
Bekijk het E-book
Bekijk hier al het nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen
In oktober is het regeerakkoord gepresenteerd. Via een nieuwsbrief aan onze leden hebben we laten weten wat de plannen voor hen betekenen en wat wij van het akkoord vinden.
Het pamflet ‘Ruimte voor wonen’ is verstuurd aan de fractievoorzitters van partijen in de Tweede Kamer en aan de woordvoerders van de verschillende onderwerpen. In één-op-één afspraken spreken we politici over onderwerpen
op de woningmarkt en over de strijdpunten waar we voor staan.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd. Voor gemeenteraadsleden ligt nu de uitdagende taak aan de slag te gaan. Vereniging Eigen Huis heeft daarom het e-book Wonen en de politieke agenda aan alle gemeenten verstuurd en roept hiermee lokale gemeenten op tot actie.
Gemeenten investeren te weinig in bewonersparticipatie. Huiseigenaren geven lokale overheden met een 4,7 daarvoor een zware onvoldoende, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder ruim 7.300 huiseigenaren.
Vereniging Eigen Huis is voorzichtig optimistisch over het regeerakkoord. Er komt een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, een minister voor Klimaat en Energie en het kabinet steekt € 35 miljard in een Klimaat- en transitiefonds.
Er is weinig steun bij kiezers om de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen. Ruim 50% zegt geen snellere afbouw te willen, zo'n 28% is voor. Onder huizenbezitters is de steun voor snellere afbouw lager dan 20%. Dit blijkt uit de resultaten van deelnemers aan het Woonkieskompas, representatief gemaakt voor de Nederlandse bevolking.