Een groot deel van onze belangenbehartiging is gericht op de politiek. Wat in Den Haag wordt besloten, heeft effect voor eigenwoningbezitters. Daarom volgen we de politiek op de voet en ondernemen we actie als we zien dat plannen slecht uitpakken voor onze leden. Daarnaast signaleren we zelf ongewenste ontwikkelingen en misstanden in de markt en proberen die op de politieke agenda te zetten zodat hier oplossingen voor komen. In alle dossiers hebben we contacten met politici die zich bezighouden met een bepaald thema. Zo kunnen we gericht in actie komen.
In verkiezingstijd laten we de politieke partijen weten wat er moet gebeuren op het brede terrein van de woningmarkt. Deze onderwerpen stemmen we af met de leden. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 hebben we het politiek pamflet ‘Ruimte voor wonen’ uitgebracht. Hierin doen we vijf voorstellen aan de politiek voor de komende kabinetsperiode.
Wat vindt Vereniging Eigen Huis?De vereniging heeft in haar politiek pamflet ‘Ruimte voor wonen’ vijf strijdpunten verwoord. Het zijn de hoofdonderwerpen waar we ons sterk voor maken.
Het politiek pamflet ‘Ruimte voor wonen’ vindt u hier |
Voor én achter de schermen maken we plannen om besluitvorming te beïnvloeden. De onderwerpen uit het politiek pamflet zijn op zichzelf staande onderwerpen in de belangenbehartiging. Wat we doen op de verschillende punten is terug te vinden op de pagina’s van deze thema’s. Onze meest recente acties zijn:
In oktober is het regeerakkoord gepresenteerd. Via een nieuwsbrief aan onze leden hebben we laten weten wat de plannen voor hen betekenen en wat wij van het akkoord vinden.
Het pamflet ‘Ruimte voor wonen’ is verstuurd aan de fractievoorzitters van partijen in de Tweede Kamer en aan de woordvoerders van de verschillende onderwerpen. In één-op-één afspraken spreken we politici over onderwerpen op de woningmarkt en over de strijdpunten waar we voor staan.
Na drie opeenvolgende maanden van een lichte daling stabiliseert de Eigen Huis Marktindicator in maart op 110 punten. De verkiezingen blijken geen invloed te hebben gehad op het consumentenvertrouwen in de woningmarkt.
Hoewel het woningmarktvertrouwen nog steeds op hoog scoort, zijn de vooruitzichten voor de komende 12 maanden toch iets minder positief. De algemene koopsituatie op de woningmarkt wordt iets minder positief ingeschat en hetzelfde geldt voor de verdere stijging van de huizenprijzen.
Maar liefst 57 % van de Nederlanders verwacht de komende 12 maanden een stijging van de hypotheekrente, 20 % gaat er van uit dat de rente gelijk blijft. Slechts 4 % verwacht een verdere daling. Een rentestijging zet een rem op de woningmarkt en drukt daarmee het consumentenvertrouwen.
In maart vindt iets minder dan de helft van de Nederlandse bevolking (47 %) het een gunstige tijd om een huis te kopen, terwijl een kleine minderheid (13 %) het juist als ongunstig beoordeelt.
De lage hypotheekrente is voor de meeste mensen nog steeds de belangrijkste positieve drijfveer en de stijging van de huizenprijzen wekt weliswaar vertrouwen, maar het hoge prijsniveau in combinatie met een mogelijke rentestijging is voor steeds meer mensen reden om vraagtekens te zetten bij de toekomstige betaalbaarheid van woningen.