Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadverkiezingen plaats. Dit is voor jou als (toekomstig) huizenbezitter het moment om met jouw stem invloed uit te oefenen op het lokale beleid voor de komende vier jaar.
Wat er in jouw gemeente wordt besloten, heeft effect op jou als bewoner.
Een belangrijk onderwerp in de gemeentelijke politiek is participatie: hoe gaat de gemeente met haar burgers om? Worden deze bij besluiten over de leefomgeving serieus betrokken? Voor 77% van de huiseigenaren is een politieke partij die communiceert en luistert naar haar inwoners een belangrijke factor bij de stemkeuze. Voor 26% is dit zelfs doorslaggevend.
Gemeenten investeren echter te weinig in bewonersparticipatie. Huiseigenaren geven lokale overheden met een 4,7 daarvoor een zware onvoldoende, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder ruim 7.300 huiseigenaren.
Vereniging Eigen Huis roept gemeenten dan ook op snel serieus werk te maken van participatietrajecten en deze in de te sluiten coalitieakkoorden te verankeren. Verreweg de woningbezitters voelen zich onvoldoende geïnformeerd en betrokken bij
veranderingen in hun woonomgeving zoals grootschalige woningbouw, de bouw van windmolens, zonneparken en de aanleg van wegen of ondergrondse leidingen. Een derde voelt zich hierbij wel voldoende betrokken.
In 48 gemeenten zijn de woonlasten in de afgelopen vier jaar met meer dan € 200 gestegen. In acht gemeenten was dat zelfs met meer dan € 300. Dit blijkt uit een analyse van het woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis in de periode 2018 - 2022.
Als vereniging willen wij dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren.
De ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting is iedere vier jaar een gevoelig punt bij gemeenteraadsverkiezingen. Veel kiezers nemen dit mee in hun stemkeuze, vooral als eerder gedane beloftes over beperking van de gemeentelijke woonlasten niet zijn waargemaakt. Wij roepen daarom lokale politici op om geen loze beloftes te doen over beperking van de ozb als zij nu al weten dat ze dat niet waar kunnen maken.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en de nieuwe gemeenteraad is geïnstalleerd. Voor gemeenteraadsleden ligt nu de uitdagende taak aan de slag te gaan. Vereniging Eigen Huis heeft daarom het e-book Wonen en de politieke agenda aan alle gemeenten verstuurd en roept hiermee lokale gemeenten op tot actie.
Wat in de lokale politiek wordt besloten heeft gevolgen voor onze ruim 800.000 leden. Vereniging Eigen Huis volgt de politiek daarom op de voet en we agenderen onderwerpen die voor huiseigenaren van belang zijn.
Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en de nieuwe gemeenteraden zijn geïnstalleerd, wordt er op lokaal niveau druk onderhandeld over coalitievorming en een coalitieakkoord. In dit akkoord staan de plannen van de coalitiepartijen voor de komende 4 jaar. Daar horen natuurlijk flink wat onderwerpen bij die huiseigenaren raken.
Om ervoor te zorgen dat bepaalde thema’s op de agenda komen heeft Vereniging Eigen Huis het e-book Wonen en de politieke agenda geschreven. Hierin staat, per thema, uitgelegd wat wij bepleiten en waarom. Met dit e-book doen we een oproep aan de lokale politiek en daarom hebben wij alle gemeenten in Nederland onze aanbevelingen verzonden en roepen we op tot actie.
Meer informatie
Download het e-book Wonen en de politieke agenda
Iedereen heeft recht op goed wonen
Een haalbare energietransitie voor iedereen
Een passende woning voor iedereen
Tijd voor een collectieve houding
Groningen wordt door ons niet vergeten