Nieuwe WOZ-waarde ontvangen?

Wat je moet weten over de WOZ

In de eerste maanden van het jaar valt de WOZ-beschikking op de mat. Is je huis meer waard geworden, dan is ook je WOZ-waarde gestegen. Hoe kom je erachter of de waarde klopt? En waarom is dit belangrijk? Lees alles wat je moet weten over de WOZ.

Waarom een juiste WOZ-waarde belangrijk is

  • De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van een aantal belastingen
    Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van onroerendezaakbelasting (ozb) en soms rioolheffing. Het waterschap gebruikt het voor het heffen van de watersysteemheffing. En de Belastingdienst voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting.
  • De WOZ-waarde speelt een rol bij verkoop
    Ben je van plan te verhuizen en gaat je woning dus in de verkoop, dan heb je belang bij een hoge WOZ-waarde. 
  • De WOZ-waarde heeft invloed op een eventuele renteopslag 
    Is je WOZ-waarde gestegen en heb je een renteopslag op je hypotheekrente, dan kan de hypotheekrente mogelijk omlaag. Het risico voor de geldverstrekker neemt bij een hogere woningwaarde af.

 

WOZ-waarde checken: dit kun je doen

Vereniging Eigen Huis

Controleer je WOZ-waarde

Je kunt je WOZ-waarde zelf controleren, bijvoorbeeld via het WOZ-waardeloket. We hebben 6 manieren op een rij gezet.

Zo controleer je de WOZ >

Vereniging Eigen Huis

Doe de WOZ-check

Vermoed je een te hoge WOZ-waarde? Met de WOZ-check ontdek je of bezwaar maken in jouw situatie zin heeft.

Doe de WOZ-check >

Vereniging Eigen Huis

Hoeveel bespaar je door bezwaar?

Hoeveel kun je besparen door het maken van bezwaar? De Bespaarcalculator geeft direct inzicht in je belastingvoordeel.

Bereken je voordeel >

Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde

Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Hoe maak je bezwaar?

3 manieren om je bezwaar kenbaar te maken

1. Bellen met de gemeente. Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde niet klopt? Neem contact op met je gemeente. 
Fiscalist Tjalling Letterie schrijft in zijn blog waar je op moet letten ›

2. Zelf bezwaar maken. Ontdek wat erbij komt kijken als je zelf bezwaar maakt en hoe je het aanpakt.
Lees het stappenplan WOZ bezwaar maken 

3. Bezwaar maken uitbesteden. Laat het bezwaar maken over aan een gespecialiseerd bureau. Als uit de WOZ-check blijkt dat bezwaar maken zin heeft, kun je het bezwaar daarna gratis laten onderzoeken door de WOZ-consultants. 
Doe de WOZ-check ›

Hoge WOZ? Je hypotheekrente kan mogelijk omlaag

Vereniging Eigen Huis

De Hypotheekwacht

Heb je een hoge WOZ-waarde en een opslag op je hypotheekrente? In De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden, kun je zelf bekijken of jouw rente omlaag kan en zo ja, wat dit je oplevert.

Ga naar De Hypotheekwacht >

Vereniging Eigen Huis

Renteopslag-check

Bij een hoge WOZ-waarde kan een eventuele renteopslag mogelijk omlaag of vervallen. Ontdek welke voorwaarden jouw geldverstrekker hanteert en hoe je in actie kunt komen.

Onderzoek je renteopslag >

Veelgestelde vragen WOZ

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. Een voorbeeld: in 2022 ontvang je de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2021. De waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland is vastgelegd in de wet WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken). De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. Lees meer over de WOZ

Wanneer is de WOZ-waarde bekend?
In de eerste maanden van het jaar - januari, februari of maart - ontvang je de WOZ-beschikking van de gemeente. Hierop staat de WOZ-waarde van je woning; dit is de door de gemeente geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2021 ontvang je dus in de eerste maanden van 2022. Lees meer over wanneer je de WOZ-waarde ontvangt.
Waar vind ik mijn WOZ-waarde?
De WOZ-waarde van je woning vind je op de gemeentelijke belastingaanslag. Deze krijg je aan het begin van het jaar van de gemeente. Ook kun je jouw WOZ-waarde kosteloos inzien bij het online WOZ-waardeloket. De WOZ-waarden van woningen zijn sinds oktober 2016 openbaar. De onderbouwing van de WOZ-waarde, ‘het taxatieverslag’,  kun je gratis opvragen bij de gemeente.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Om de waarde van jouw woning in te kunnen schatten, kijkt de gemeente onder andere naar de kenmerken van de woning en naar de verkoopcijfers van alle vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum (1 januari van het vorige jaar) zijn verkocht. Bij kenmerken kun je denken aan het type woning, de grootte, het bouwjaar en de ligging.

Op basis van deze factoren maakt de gemeente een taxatiemodel, een geautomatiseerde vergelijking voor alle woningen binnen de gemeentegrenzen. Woningen worden over het algemeen niet individueel getaxeerd. De bepaalde woningwaardes worden gecontroleerd door een toezichthouder: de Waarderingskamer. Lees meer over de waardevaststelling.

Hoe maak ik bezwaar tegen mijn WOZ-waarde?

Vermoed je dat jouw WOZ-waarde niet klopt of ben je het niet eens met de vastgestelde waarde, dan kun je bezwaar maken. Hiervoor heb je zes weken de tijd, vanaf de datum die op je WOZ-beschikking staat. Soms is een belletje naar de gemeente al genoeg om je WOZ-waarde te laten aanpassen. Levert dat niets op, dan kun je zelf bezwaar maken of het bezwaar overlaten aan een gespecialiseerd bureau. Doorloop hiervoor eerst de WOZ-check ›

Leiden zonnepanelen tot een hogere WOZ-waarde?

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent immers meer belasting betalen. Lees de vijf vragen en antwoorden over de impact van zonnepanelen op de WOZ-waarde van je huis. 

Lees meer over de WOZ

Geplaatst 14/01 | Laatste update 14/01
Blog

Te hoge WOZ-waarde? Bel eerst de gemeente

Heb je het vermoeden dat de WOZ-waarde van je huis te hoog is? Waag dan eerst eens een belletje naar de gemeente, tipt fiscalist Tjalling Letterie. Lees de blog
Geplaatst 14/01 | Laatste update 14/01
Blog

Hogere WOZ-waarde? Hypotheekrente omlaag

Is je WOZ-waarde gestegen? Dan kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Financieel specialist Clasien Ouderdorp legt uit hoe het werkt. WOZ en hypotheekrente

Zorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Lees meer over de impact van zonnepanelen op de WOZ. Lees de vragen en antwoorden

Het laatste nieuws over de WOZ

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 9%

Geplaatst op 25 jan 2022 , bijgewerkt 25 jan 2022, 08:00

Met de forse stijging van de huizenprijzen het afgelopen jaar, gaan ook de meeste WOZ-waarden omhoog: dit jaar met gemiddeld 9%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde woningwaarden door gemeenten. Het is het vijfde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5% stijgt. 

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in hun (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van hun woning. Een gemiddelde woning is dit jaar voor de belastingen €316.000 waard; een stijging van 9% ten opzichte van €290.000 in 2021. Per woning of gemeente kan de waardestijging fors afwijken van het landelijk gemiddelde. De nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021. 

Controleer uw WOZ waarde

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait. Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn ook deze  aanslagen te hoog. Daarom is het belangrijk te controleren of de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde klopt. Gemiddeld levert iedere €10.000 verlaging van dit bedrag een jaarlijkse besparing op van €50. 
Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn of haar woning op verschillende manieren zelf controleren en gebruikmaken van de gratis WOZ-check. De check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zin heeft. 

Nieuwe meetmethode

Dit jaar moeten gemeenten de WOZ-waarde verplicht vaststellen op basis van de oppervlakte van de woning. Voorheen mochten ze die ook baseren op de inhoud van een huis. Naast de gemiddelde stijging,  kan de WOZ-waarde ook beïnvloed worden door deze nieuwe meetmethode. Vereniging Eigen Huis adviseert dan ook om de WOZ-beschikking dit jaar extra goed te controleren: check alle gegevens  en vergelijk jouw WOZ-waarde met vergelijkbare woningen. 

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde

Als een huiseigenaar van mening is dat zijn WOZ-waarde te hoog of te laag is, dan kan hij daartegen bezwaar maken. Een hoge WOZ-waarde kan overigens in sommige gevallen ook gunstig zijn voor een lagere hypotheekrente, of bij verkoop van het huis. 

Woonlasten tussen gemeenten lopen sterk uiteen

De onroerendezaakbelasting (ozb) die huiseigenaren betalen, stijgt dit jaar met gemiddeld 2,5%. Veel gemeenten compenseren namelijk de fors gestegen WOZ-waarde met een lager belastingpercentage, zo liet de steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 106 gemeenten in december vorig jaar al zien. De stijgingen kunnen per gemeente sterk uiteenlopen omdat iedere gemeente zelf het eigen ozb-belastingtarief vaststelt. 

Lees alles over de WOZ