Lok meer dieren naar je tuin
Onze tuinen worden steeds vaker bezocht door verschillende tuindieren. Je trekt meer van deze bezoekers door ze een huisje te bieden. Dat is ook goed voor de biodiversiteit.
Vogelhuis
Wil je meer vogels in je tuin of op je balkon? Hang één of meer vogelhuisjes of nestkasten op. Er zijn veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar maar het belangrijkste verschil is de doorsnee van het invlieggat. Zo heeft bijvoorbeeld een mus een groter invlieggat nodig dan een pimpelmeesje. Hang een nestkast met de opening naar het noordoosten of zuidoosten en niet in de volle zon. Let erop dat de nestkast niet bereikbaar is voor katten.
Ondanks dat vogels prima in staat zijn zichzelf met hun verenkleed warm te houden in koudere periodes, zijn nestkastjes een dankbaar onderkomen voor meer beschutting. Je kunt een nestkast daarom prima in de herfst of winter ophangen. Eenmaal bekend en gewend aan het plekje is de kans groter dat de vogel er in de lente een nestje in maakt. Maak de nestkast na het broedseizoen schoon met kokendheet water. Zo verwijder je alle parasieten en is de kast weer klaar als schuilplek voor de winter. Op de website van de Vogelbescherming vind je nog meer tips om van je tuin een vogelparadijs te maken.
Egelhuis
Onze woonomgeving wordt doorgaans keurig onderhouden. Als het niet door onszelf is, dan wel door de gemeente. De egel is daar minder blij mee. Door onze vlijtige opruimacties is er veel minder natuurlijke bescherming voorhanden, zoals bladeren, rommelige struikjes en afgewaaide takken.
Een goed nest is van levensbelang voor egels. Bied ze een droge en beschutte plek waar ze hun jongen kunnen grootbrengen en de winter veilig kunnen doorkomen. Een egelhuis is de ideale huisvesting. Op de website van de Egelbescherming lees je alles over het plaatsen van een egelhuis.
Kikker- of paddenhuis
Padden en kikkers zijn nuttige dieren in je tuin. Ze bestrijden schadelijke insecten en maken een belangrijk onderdeel uit van het biologisch tuinieren. Met een padden- of kikkerhuis bied je deze amfibieën een schuilplaats tegen hete zonnestralen in de zomer en een beschut holletje in de winter. Ook geeft dit huisje een veilig onderdak tegen roofdieren.
Plaats een kikker- en paddenhuis op een beschutte, schaduwrijke en koele plek in je tuin. Met wat bladafval erin heeft de kikker of pad het nog meer naar zijn zin.
Insectenhuis, vlinderhuis en bijenhotel
Insecten zijn onmisbaar in de natuur. Zo helpen bijen bij de bestuiving van planten, kruiden en fruitbomen. Een insectenhuis is niet alleen goed voor de insecten, ook je tuin heeft er profijt van. Insecten zorgen voor een vruchtbare bodem en dragen bij aan het evenwicht en de biodiversiteit in je tuin. Plaats een insecten-, vlinderhuis of bijenhotel op een zonnige plek, in de buurt van bloeiende planten.
Oorwormenpot
Oorwormen in je tuin helpen je onder andere in de (biologische) bestrijding tegen bladluizen. Geef oorwormen, maar ook lieveheersbeestjes, onderdak in je tuin door een oorwormenpot of zogenaamde heksenmuts te plaatsen. De pot of muts staat op een stok en is gevuld met stro. Zo vormen ze een warm huisje.