Vereniging in actie: aflossingsvrije hypotheek

Vóór 2013 was het de populairste hypotheekvorm: de aflossingsvrije hypotheek. Veel huiseigenaren kozen hiervoor vanwege de lage maandlasten. Je betaalt immers alleen rente en lost niets af. Op dit moment wordt de aflossingsvrije hypotheek door diverse instanties afgeschilderd als een risicovol product. Terecht of niet?

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is er geen reden tot zorg, vinden wij. Voor de meeste huiseigenaren zijn de lasten van de aflossingsvrije hypotheek nu en ook in de toekomst goed betaalbaar. Wel is het verstandig om dit tijdig te controleren. Neem hiervoor contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur en doe vooraf alvast de aflossingsvrije hypotheek-scan: aan de hand van een aantal vragen ontdek je of je in actie moet komen. 

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij zetten ons in om huiseigenaren goed te informeren en adviseren over de aflossingsvrije hypotheek. Onze acties:

Introductie tool 'Scan je aflossingsvrije hypotheek'

Om huiseigenaren te helpen inschatten of er sprake is van een risicovolle aflossingsvrije hypotheek, hebben we een tool geïntroduceerd: Scan je aflossingsvrije hypotheek. Op basis van een aantal eenvoudige vragen ontdek je of jouw aflossingsvrije hypotheek op de einddatum/bij pensionering nog betaalbaar is.

Deelname Actieplan Consumentenkeuzes

Om consumenten te helpen bij het maken van verstandige financiële keuzes, nemen we deel aan het Actieplan Consumentenkeuzes. Het Actieplan is opgericht door het Ministerie van Financiën. Binnen het actieplan richten we ons met name op de vraag hoe mensen tijdig kunnen onderzoeken of het verlengen van hun aflossingsvrije hypotheek mogelijk is.

Onderzoek aflossingsvrij en verhuizen
Regelmatig doen we onderzoek onder leden naar of zij zich zorgen maken over hun aflossingsvrije hypotheek en wat zij doen bij een verhuizing. De resultaten laten zien dat de meeste mensen hun bestaande aflossingsvrije hypotheek kunnen en ook willen meenemen naar hun nieuwe woning.
Pleidooi verlengen looptijd 75 jaar

Samen met De Hypotheekshop hebben we in juli 2019 geldverstrekkers opgeroepen om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om zelfs helemaal geen einddatum te hanteren. Hiermee willen we onzekerheid bij veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek wegnemen; zij maken zich vaak onterecht zorgen over of ze de lening na 30 jaar kunnen verlengen en in hun huis kunnen blijven wonen. Bij veel banken is verlengen mogelijk.

Betrokken bij campagne Aflossingsblij

Eind 2018 is de campagne Aflossingsblij gestart. Als vereniging zijn we hierbij betrokken door ervaringen van leden te delen met geldverstrekkers. De campagne Aflossingsblij roept mensen met een aflossingsvrije hypotheek op nu al te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij afloop.

Tip! Online inzicht in je hypotheek

Wil je zelf je hypotheek onder de loep nemen, bekijk dan eens De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden. Hierin kun je bijvoorbeeld onderzoeken of oversluiten interessant is en of je je hypotheek in de toekomst nog wel kunt betalen. Ga naar De Hypotheekwacht ›

Nieuws aflossingsvrij

AFM waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheek

Geplaatst op 27 jan 2021
Laatst bijgewerkt op 27 jan 2021, 9:00

Bijna 80.000 huishoudens lopen het risico hun huis te moeten verkopen als hun aflossingsvrije hypotheek rond 2035 afloopt. Dit blijkt uit onderzoek van de AFM.

Lees meer

'Verleng looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken'

Geplaatst op 19 jul 2019
Laatst bijgewerkt op 19 jul 2019, 6:10

Veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verkeren in grote onzekerheid als zij na 30 jaar in hun huis willen blijven wonen. Daarvoor moet de lening worden verlengd en bij veel banken is dat niet vanzelfsprekend.

Lees meer

Risicovolle hypotheek verhuist vaak mee naar nieuwe woning

Geplaatst op 26 nov 2018
Laatst bijgewerkt op 26 nov 2018, 8:30

Maar liefst 90% van de verhuizers neemt zijn oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar de nieuwe woning. Dat kan een risico opleveren voor de toekomstige betaalbaarheid van de hypotheeklasten, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. 

Lees meer

VEH: Aflossingsvrije hypotheek zorgelijk voor 200.000 huiseigenaren

Geplaatst op 22 okt 2018
Laatst bijgewerkt op 22 okt 2018, 12:15

Voor 1 op de 10 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen in de toekomst daalt, blijkt uit de hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis.

Lees meer