Vereniging in actie: aflossingsvrije hypotheek

Vóór 2013 was het de populairste hypotheekvorm: de aflossingsvrije hypotheek. Veel huiseigenaren kozen hiervoor vanwege de lage maandlasten. Je betaalt immers alleen rente en lost niets af. Op dit moment wordt de aflossingsvrije hypotheek door diverse instanties afgeschilderd als een risicovol product. Terecht of niet?

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is er geen reden tot zorg, vinden wij. Voor de meeste huiseigenaren zijn de lasten van de aflossingsvrije hypotheek nu en ook in de toekomst goed betaalbaar. Wel is het verstandig om dit tijdig te controleren. Neem hiervoor contact op met je geldverstrekker of hypotheekadviseur en doe vooraf alvast de aflossingsvrije hypotheek-scan: aan de hand van een aantal vragen ontdek je of je in actie moet komen. 

Wat doet Vereniging Eigen Huis?

Wij zetten ons in om huiseigenaren goed te informeren en adviseren over de aflossingsvrije hypotheek. Onze acties:

Introductie tool 'Scan je aflossingsvrije hypotheek'

Om huiseigenaren te helpen inschatten of er sprake is van een risicovolle aflossingsvrije hypotheek, hebben we een tool geïntroduceerd: Scan je aflossingsvrije hypotheek. Op basis van een aantal eenvoudige vragen ontdek je of jouw aflossingsvrije hypotheek op de einddatum/bij pensionering nog betaalbaar is.

Deelname Actieplan Consumentenkeuzes

Om consumenten te helpen bij het maken van verstandige financiële keuzes, nemen we deel aan het Actieplan Consumentenkeuzes. Het Actieplan is opgericht door het Ministerie van Financiën. Binnen het actieplan richten we ons met name op de vraag hoe mensen tijdig kunnen onderzoeken of het verlengen van hun aflossingsvrije hypotheek mogelijk is.

Onderzoek aflossingsvrij en verhuizen
Regelmatig doen we onderzoek onder leden naar of zij zich zorgen maken over hun aflossingsvrije hypotheek en wat zij doen bij een verhuizing. De resultaten laten zien dat de meeste mensen hun bestaande aflossingsvrije hypotheek kunnen en ook willen meenemen naar hun nieuwe woning.
Pleidooi verlengen looptijd 75 jaar

Samen met De Hypotheekshop hebben we in juli 2019 geldverstrekkers opgeroepen om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om zelfs helemaal geen einddatum te hanteren. Hiermee willen we onzekerheid bij veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek wegnemen; zij maken zich vaak onterecht zorgen over of ze de lening na 30 jaar kunnen verlengen en in hun huis kunnen blijven wonen. Bij veel banken is verlengen mogelijk.

Betrokken bij campagne Aflossingsblij

Eind 2018 is de campagne Aflossingsblij gestart. Als vereniging zijn we hierbij betrokken door ervaringen van leden te delen met geldverstrekkers. De campagne Aflossingsblij roept mensen met een aflossingsvrije hypotheek op nu al te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn bij afloop.

Tip! Online inzicht in je hypotheek

Wil je zelf je hypotheek onder de loep nemen, bekijk dan eens De Hypotheekwacht, een online omgeving speciaal voor leden. Hierin kun je bijvoorbeeld onderzoeken of oversluiten interessant is en of je je hypotheek in de toekomst nog wel kunt betalen. Ga naar De Hypotheekwacht ›

Nieuws aflossingsvrij

VEH en De Hypotheekshop: 'Verleng looptijd alle aflossingsvrije hypotheken naar 75 jaar'

Geplaatst op 19 jul 2019 , bijgewerkt 19 jul 2019, 08:10

Veel oudere huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek verkeren in grote onzekerheid als zij na 30 jaar in hun huis willen blijven wonen. Daarvoor moet de lening worden verlengd en bij veel banken is dat niet vanzelfsprekend.

Soms wordt als voorwaarde gesteld dat de klant eerst een fors bedrag aflost. Veel mensen met een bescheiden (pensioen) inkomen hebben daar het geld niet voor. Dan kan de huiseigenaar voor het ultimatum worden gesteld om het huis te verkopen, hoewel hij de maandelijkse hypotheeklasten prima kan blijven betalen.  

Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop roepen geldverstrekkers daarom op om de looptijd van alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om helemaal geen einddatum te hanteren. 

Prima betaalbaar, toch moeten verkopen

Mensen met een bescheiden inkomen en kleine aflossingsvrije hypotheek mogen niet opeens worden gedwongen om hun huis te verkopen. 'Dat zou absurd zijn, want de meesten kunnen de maandelijkse lasten van hun aflossingsvrije hypotheek nu en in de toekomst vaak prima betalen,' zegt zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Uit eigen onderzoek onder huiseigenaren en hypotheekadviseurs blijkt dat de betaalbaarheid van de hypotheek voor hen nu (97%) en in de toekomst (95%) doorgaans geen probleem is, maar het ineens fors aflossen van de hypotheek wel.

Ruim 1 miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is. In een onderzoek van Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop geeft bijna 50% van de huizenbezitters en ruim 80% van de hypotheekadviseurs aan dat consumenten geholpen zouden zijn met een verlengde looptijd. De insteek van de meeste particulieren is altijd geweest om de verlengde aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk met de verkoopopbrengst van de woning in te lossen. 

Oplossing wordt weinig gebruikt

Er bestaat al jaren een oplossing voor dit probleem, maar die wordt door slechts enkele geldverstrekkers gebruikt. 'Verleng de looptijd van 30 naar 75 jaar of schrap de einddatum van de lening, zoals bijvoorbeeld bij de Rabobank het geval is. Dan dwing je mensen die vaak heel bescheiden maandlasten hebben niet om hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een huurhuis. Daar gaan ze altijd op achteruit, want de maandelijkse huur is vaak hoger dan de hypotheek. Dat is vaak wel het laatste wat ze kunnen gebruiken als ze langer zelfstandig willen blijven wonen,' zegt Stolwijk. 

Meestal geen betalingsproblemen

Het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek biedt vooral oudere huiseigenaren zekerheid.  Zij hebben vaak een relatief lage aflossingsvrije lening. Hypotheken onder de € 100.000 kunnen volgens Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop zonder meer worden verlengd. Met een lange rentevaste periode en dankzij de lage hypotheekrente van 2% of zelfs minder zijn zij vele jaren verzekerd van lage maandlasten. Ook als de rente zou oplopen naar 5% en de renteaftrek vervalt, dan blijven de maandelijkse lasten van zo’n hypotheek met € 417 bescheiden en lager dan de maandelijkse lasten van een sociale huurwoning. 

Overleg over betaalbaarheid is altijd nodig

Wel is het belangrijk dat de bank of hypotheekadviseur tussentijds samen met de klant nagaat of de hypotheek na pensionering nog betaalbaar is, vooral als de hypotheekrenteaftrek vervalt. 'Als de klant weet dat de hypotheek kan worden verlengd neemt dat de dreiging van een gedwongen verkoop weg,' zegt Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop.

Aflossingsvrij vaak prima passende hypotheek

De meeste huiseigenaren zien hun aflossingsvrije hypotheek niet als een verkeerde keuze. De Rijke: 'Velen hebben er bewust voor gekozen vanwege de flexibiliteit en lage lasten. Voor ouderen met een beperkt pensioeninkomen is de aflossingsvrije hypotheek vaak de beste oplossing om in hun huis te kunnen blijven wonen. Zij hebben vaak ruim voldoende overwaarde en omdat hun maandlasten bescheiden zijn is aflossen dan niet noodzakelijk. Want uiteindelijk wordt de hypotheek bij de verkoop van het huis volledig terugbetaald.'