Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIn je woning blijven

Tien vragen over de traplift

Met een traplift kunnen senioren en anderen die slecht ter been zijn langer zelfstandig blijven wonen. Welke soorten zijn er, wat kosten ze en hoe vind je een goede aanbieder? Tien vragen en antwoorden.

VEH Hero

1. Kan een traplift in elk huis? 

Ja, in de meeste woningen wel. Een traplift is een stoel die over een rail beweegt die op de traptreden is gemonteerd. Een elektrische motor drijft de stoel aan. Bij een klein aantal oudere huizen is het technisch gezien lastig om een traplift te plaatsen omdat de trap te smal of te steil is of omdat er te weinig ruimte op de verdieping is. Is een traplift niet mogelijk, onderzoek dan of er mogelijkheden zijn om de slaapkamer en badkamer beneden te plaatsen.  

2. Welke soorten trapliften zijn er?  

Er zijn trapliften voor rechte trappen en voor trappen met bochten. Een lift zonder bochten is eenvoudig te maken en te plaatsen. Voor trappen met bochten is een rail op maat nodig. Trapliften met bochten zijn er in drie soorten: voor de binnen- en buitenbocht en voor wenteltrappen. 

3. Wat is de beste plek voor een traplift?  

Dat maakt bij een rechte trap niet zoveel uit. Bij een trap met een of meerdere bochten is het een ander verhaal. Wil je dat andere huisgenoten ook makkelijk de trap kunnen blijven gebruiken, laat de rail dan aan de smalle kant (de binnenbocht) plaatsen. Dit is wel wat duurder dan een traplift in de buitenbocht. Sommige gebruikers vinden een traplift in de buitenbocht juist prettig, omdat de rail dan minder steil is. Bespreek met een adviseur wat de beste plek voor de traplift is. 

4. Wat kost een traplift? 

De prijzen variëren tussen € 2.500 en 9.000 inclusief montage en btw. De prijs wordt bepaald door de soort trap en de plaats. Een lift voor een rechte trap is het goedkoopst. Een lift in de binnenbocht is duurder dan één in de buitenbocht, omdat de rail ingewikkelder te maken is. De uitvoering is ook van invloed op de prijs: een leren of stoffen stoelbekleding, moet de stoel draaibaar zijn?   

5. Zijn er ingrijpende bouwkundige aanpassingen nodig?  

Vrijwel nooit. De meeste rails voor de trapliften worden op de traptreden gemonteerd. De meeste monteurs hebben een halve dag nodig voor de installatie, afhankelijk van het type trap. Er is een stopcontact in de buurt van de traplift nodig om de accu op te laden. Bij een traplift in de buitenbocht moet vaak de trapleuning worden verwijderd. Soms kun je dan een dubbele trapliftrail plaatsen, waarbij de bovenste rail als leuning fungeert.

6. Kan ik een traplift ook tweedehands kopen?

Dat kan en is ook goedkoper: het kan wel zo'n € 1.000 schelen. Koop, om de veiligheid te garanderen, er wel een bij een specialist en niet bij een particulier. Gebruikte stoelen zijn er vaak wel maar een passende rail is tweedehands niet altijd leverbaar. Ook past zo'n rail niet altijd zo mooi op je trap als een op maat gemaakt exemplaar.

7. Maakt een traplift (veel) geluid?

Dat verschilt per traplift. De motorunit maakt een zoemend geluid. Het geluidsniveau van de stilste traplift komt niet boven de 50 decibel uit. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een elektrische tandenborstel.

8. Hoe vind ik een goede aanbieder?

Lees je goed in op internet, bekijk de reviews van een bedrijf en vraag brochures op. Laat minimaal twee aanbieders langskomen. Vraag bijvoorbeeld hoe de service na plaatsing is geregeld: hoe snel is de monteur bijvoorbeeld ter plekke als er problemen zijn? Hoe zit het met de garantie en is er een onderhoudscontract?

9. Is een traplift eenvoudig te bedienen?

Ja, de meeste trapliften hebben een drukknop of joystick die je tijdens de rit vasthoudt. Daar is weinig kracht voor nodig. Sommige modellen worden daarnaast geleverd met een afstandsbediening. Handig als meerdere personen gebruikmaken van de lift of als anderen de besturing van de traplift moeten overnemen.

10. Is een traplift aan te passen aan het interieur?

Ja, de rail kan in bijna iedere RAL-kleur worden gespoten en de stoel kan worden uitgevoerd in bijvoorbeeld (kunst)leer of stof.

Tip: vergoedingen voor een traplift

De zorgverzekering vergoedt geen traplift en de kosten zijn sinds 2014 niet meer fiscaal aftrekbaar. Je kunt bij je gemeente wel informeren naar de volgende opties: 

  • Als je in aanmerking komt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), krijg je de traplift in bruikleen tegen een maandelijkse eigen bijdrage. Nadeel: geen keuzemogelijkheden in trapliften (de gemeente bepaalt) en mogelijk een wachttijd van maanden.  
  • Persoonsgebonden budget (pgb). Wijst de gemeente je een pgb toe, geeft ze je een bedrag en leg je zelf een deel bij. De plaatsing regel je zelf. Jij bepaalt de leverancier, plaats en kleur. Binnen enkele weken heb je een traplift.
  • Een klein aantal gemeenten biedt (nog) de blijversregeling aan. Dit is een lening tegen lage rente, speciaal voor senioren die hun woning levensloopbestendig willen maken.

Je woning aanpassen

Website image

In dit handige overzicht hebben we per vertrek op een rijtje gezet welke aanpassingen je in je woning kunt doorvoeren om hem levensloopbestendig, comfortabel en veilig te maken.  

PDF Woonadvies senioren

Ook interessant

Overwaarde huis opnemen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube