
De meeste valpartijen van 65-plussers gebeuren in of om het huis. Het aantal ouderen dat valt stijgt harder dan de vergrijzing, doordat senioren langer zelfstandig thuis wonen in een onaangepast huis. Gemiddeld dertien Nederlanders per dag overlijden zelfs na een valpartij, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Loop eens kritisch door je huis en kijk aan de hand van onderstaande tips waar je valpartijen kunt voorkomen.
Zorg dat je overal in huis goede verlichting hebt en dat lichtschakelaars makkelijk te bereiken zijn. Een lichtschakelaar waar je naar moet reiken, vergroot de kans op vallen. Op deze plekken is goede verlichting extra belangrijk:
Over drempels van (binnen)deuren struikel je gemakkelijk en ook bij loophulpmiddelen zijn ze een obstakel. Verwijder ze of, als dit niet mogelijk is, schuin ze af. Een andere optie is het plaatsen van een drempelhulp: een schuin aflopende plaat van metaal, rubber of kunststof die je tegen of over de drempel legt en een 'bruggetje' vormt.
Heb je een tegelvloer, zorg er dan voor dat deze vlak en stroef is. Met een speciale vloeistof (antislipcoating) kun je de tegelvloer antislip maken. Denk daarbij ook aan de badkamervloer.
Plaats een antislipmat of -stickers in bad en douche. Plaats steunbeugels en handgrepen voor de nodige houvast, bijvoorbeeld bij het bad en het toilet. Een douchezitje is ook zeer praktisch.
Kijk in de keuken of je overal nog makkelijk bij kunt. Mogelijk moet de hoogte van het aanrechtblad of de keukenkastjes worden aangepast. Moet je reiken naar spullen, dan verhoogt dat de kans op vallen.
Plaats de wasmachine en droger zo dicht mogelijk bij elkaar, in ieder geval op dezelfde etage. Zo voorkom je dat je ver moet sjouwen met een zware wasmand.
Het risico op vallen is groter als er meer in huis staat. Houd ruimtes en looproutes vrij van obstakels.
Lees tips van anderen om vallen te voorkomen of deel je eigen ervaring. Vragen stellen kan ook!