Voorjaarsklus: pak het buitenschilderwerk aan

Het voorjaar is een mooi moment om het onderhoud van je huis aan te pakken. Zoals het buitenschilderwerk. Ben je van plan dit zelf te doen? Wij geven je 4 tips mee.  

Het buitenschilderwerk aanpakken is een klus die veel tijd kost: je bent niet in een zaterdagmiddag klaar. Uit ons onderzoek blijkt dat twee derde van onze leden het schilderwerk daarom liever uitbesteedt. Gemak, kwaliteit en tijdwinst winnen het van kostenbesparing. 

Wil je het buitenwerk toch liever zelf schilderen? Verdiep je dan vooraf goed in de klus en tref de juiste voorbereidingen. Zo heb je langer plezier van het eindresultaat. Neem deze 4 tips mee: 

1. Bereid de schilderklus goed voor

Pak niet meteen de kwast, maar doe grondig voorwerk. Check of er houtrot aanwezig is en herstel dit. Ook naden en kieren moeten goed worden afgedicht om te voorkomen dat er vocht intrekt. Daarna kun je alles goed schoonmaken en ontvetten voordat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je het vuil in de ondergrond schuurt en de verf niet goed hecht.

2. Veiligheid staat voorop

Gebruik je een ladder of een steiger? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het regelen van een steiger kost wat meer tijd en geld maar is wel een stuk veiliger dan een ladder.  

3. Gebruik de juiste materialen

Goedkope verf is van mindere kwaliteit waardoor het schilderwerk er minder ‘strak’ uitziet en minder lang meegaat. Goedkope lakverf gaat bijvoorbeeld sneller poederen, de kleurpigmenten laten los. Hierdoor verkleurt de verf sneller en verliest de verf zijn glans. Het loont dus om iets meer geld uit te geven aan kwalitatief goede verf. De verf is makkelijker aan te brengen en je schilderwerk blijft langer mooi. 

4. Ga zorgvuldig te werk 

Bekijk goed hoe je de schilderklus het beste uitvoert; het buitenwerk schilderen is iets ingewikkelder dan het sausen van een muur in de woonkamer. Zo werk je met meerdere lagen en verschillende verfsoorten, zoals grondverf en aflakverf. Het is verstandig om meerdere lagen aan te brengen en deze lagen niet te dik te maken. Vergeet ook de onderkant van de ramen en deuren niet. Hiermee voorkom je dat regendruppels in het hout trekken waardoor houtrot ontstaat. 

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om de buitenkant van je huis zelf te schilderen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice: gemak en zekerheid voor een goede prijs.

Onze Schilderservice werkt met gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren. Zo weet je zeker dat het schilderwerk netjes wordt gedaan en heb je er jarenlang plezier van! Onze schilders blijven vooralsnog aan het werk en houden zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Eigen Huis Schilderservice


Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte fouten

Wil je afbladderende verf, openspringende naden en houtrot voorkomen? Ontdek hoe je het schilderwerk beter aanpakt zonder deze 10 veelgemaakte fouten. Lees meer

Schilderen, wel of niet uitbesteden?

Pak je zelf de kwast op of besteed je het schilderwerk liever uit aan een vakman? Leden vertellen over de voor- en nadelen. Wel of niet zelf schilderen