Zo gaat het buitenschilderwerk lang mee: 8 tips

Het buitenschilderwerk van je woning is een terugkerende onderhoudsklus die veel tijd én geld kost. Een precies klusje, waar je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Met deze 8 tips & tricks gaat het schilderwerk zo lang mogelijk mee.

Voordat je gaat schilderen

Controleer of er houtrot aanwezig is en herstel dit voordat je aan de slag gaat met schilderen.

Maak het houtwerk schoon en ontvet het goed. Schuur het licht op; niet helemaal kaal want dan hecht de verf niet goed en laat het snel los. Veeg de schuurresten weg met een stoffer en plak de ramen af met schilderstape.  

Tijdens het schilderen

Zet het houtwerk eerst in de grondverf, vooral de onderdorpels hebben een goede bescherming nodig. Gebruik een goede verf op oliebasis. Deze hecht goed, werkt prettig en droogt niet al te snel op. Je kunt dan langer blijven strijken met de kwast.

Schuur het houtwerk opnieuw licht op en verwijder de schuurresten. 

Werk het hout af met een goed dekkende laklaag, het liefst hoogglans. De glimmende laag weerkaatst de zon, waardoor de verf minder snel wordt aangetast. 

Na de schilderklus

Maak de kozijnen regelmatig schoon, zo’n twee keer per jaar. Viezigheid, zoals mos en vogelpoep, tasten de verf aan. Door regelmatig schoon te maken, bescherm je de lak. Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons of schoonmaakdoek en een PH-neutraal reinigingsmiddel opgelost in lauw water. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten.

Controleer het houtwerk in het voor- en najaar op beschadigingen, zoals blaasjes en scheurtjes. Zo signaleer je tijdig eventuele gebreken. 

Zorg dat het binnenschilderwerk ook in goede staat is. Het binnen- en buitenkozijn vormen namelijk één geheel. Is bijvoorbeeld het badkamerkozijn aan de binnenkant niet goed geschilderd of gekit, dan trekt het vocht van binnenuit naar buiten. Zo ontstaan mogelijk gebreken aan het buitenschilderwerk.  

Invloed van weer, kleur en houtsoort

Hoe vaak je een woning moet schilderen, hangt af van de kwaliteit van de verf, de houtsoort van de kozijnen en de ligging van het huis. Gevels op het zuidwesten hebben bijvoorbeeld meer te lijden onder zon en regen en zijn daardoor eerder toe aan een verfbeurt. Ook de verfkleur speelt een rol. Donkere kleuren zijn kwetsbaarder dan lichtere kleuren. Ze absorberen zonlicht, worden warmer en kunnen daardoor eerder uitzetten en krimpen. Daardoor ontstaan scheuren en kan vocht in het hout trekken.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om de buitenkant van je huis zelf te schilderen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice: gemak en zekerheid voor een goede prijs.

Onze Schilderservice werkt met gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren. Zo weet je zeker dat het schilderwerk netjes wordt gedaan en heb je er jarenlang plezier van! Onze schilders blijven vooralsnog aan het werk en houden zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Eigen Huis Schilderservice


Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte fouten

Wil je afbladderende verf, openspringende naden en houtrot voorkomen? Ontdek hoe je het schilderwerk beter aanpakt zonder deze 10 veelgemaakte fouten. Lees meer

Zo herken je een goede schildersofferte

Wil je je huis laten schilderen? Let dan niet alleen op de prijs, maar ook op wat het schildersbedrijf je voor dat bedrag biedt. Tips schildersofferte

Zo pak je zelf het buitenschilderwerk aan

Het voorjaar is een mooi moment om het buitenschilderwerk van je huis aan te pakken. Ben je van plan dit zelf te doen? Wij geven je 4 tips mee.   Lees 4 tips