Als je tenminste zo slim bent geweest om eerder een extra sleutel bij bijvoorbeeld de buren neer te leggen. Is dat niet het geval? Een tip om buitensluiting voortaan te voorkomen: laat een reservesleutel achter bij betrouwbare buren die vaak thuis zijn of familie of vrienden die dichtbij wonen.
Is er een andere deur die - per ongeluk - niet op slot zit? Staat er ergens een raam op een kiertje? Dan kun je proberen via deze weg je woning weer in komen. Lukt dat? Realiseer je dat inbrekers deze weg ook weten te vinden.
Is de deur niet op slot gedraaid, probeer dan te flipperen. Schuif een plastic buigbaar kaartje, zoals een bankpas of een vierkant stuk geknipt uit een petfles, tussen de deur en het kozijn boven het slot. Duw het kaartje richting het slot. Zo kun je het sluitmechanisme van de voordeur in sommige gevallen openduwen. Sommige sloten kunnen via de brievenbus 'open gehengeld' worden met bijvoorbeeld een klerenhanger.
Flipperen en hengelen zijn bekende inbraakmethodes. Ook hier geldt: lukt het jou om je deur zo open te krijgen, dan weet je hoe makkelijk het is voor inbrekers om jouw huis binnen te komen. Draai daarom de deur altijd op slot als je weggaat en 's nachts, maar ook als je langere tijd op een bovenverdieping bent.
Is je sleutel in het slot afgebroken maar steekt er nog een stuk uit, dan kun je met een punttang proberen de sleutel er alsnog uit te trekken. Zorg ervoor dat je de cilinder van voldoende smeerolie voorziet. Ga nooit met de tang in de cilinder, dan is de kans groot dat je schade aanbrengt en het hele slot moet laten vervangen.
In de meeste gevallen is het inschakelen van een betrouwbare slotenmaker de beste optie. Een vakman heeft de deur zo weer voor je opengemaakt, zonder schade aan te brengen.