Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVochtwijzer

Oppervlakte condensatie op een groot oppervlak

Vocht uit de lucht condenseert op het koude oppervlak, met name op die plekken waar weinig luchtstroming is (achter gordijnen, in hoeken en achter meubilair). Het bouwdeel is meestal niet-geïsoleerd en het betreft vaak een massieve muur.

Herstel

Door het bouwdeel te isoleren gaat ook de oppervlaktetemperatuur omhoog, waardoor het vocht in de lucht niet meer condenseert op het oppervlak. Het isoleren van een massieve muur is ingrijpend. Aan de binnenzijde aanbrengen van isolatie gaat ten koste van de ruimte. Voor het isoleren aan de buitenzijde heb je een vergunning nodig en je kunt hiervoor beter een vakman inschakelen.

Als isoleren niet direct een optie is, kun je ook proberen de relatieve luchtvochtigheid in de woning omlaag te brengen door goed te ventileren of de binnentemperatuur niet te laag te zetten. Daarnaast helpt het ook om meubilair niet te strak tegen de wand te plaatsen. Zorg voor een tussenruimte van ongeveer 5 cm voor meer luchtstroming.

Prioriteit: laag

Houd het gebrek goed in de gaten. Waarschijnlijk moet je binnen een aantal jaren actie ondernemen.

Wil je meer zekerheid over de oorzaak of wil je weten hoe je het probleem het beste kunt aanpakken? Schakel dan een deskundige in.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze klus kan het beste door een doorgewinterde klusser of professional gedaan worden.

Zelf klussen?

Wij geven je nog een aantal tips

Doe het zelf

Ook interessant in kennisbank

Heb ik een vochtprobleem in mijn woning?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube