Wat is de invloed van je pensioen op je hypotheek?

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om kort voor of na pensionering een hypotheek te krijgen. Dat klopt niet. Je pensioen heeft wel invloed op de hypotheek, maar er zijn mogelijkheden om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Wat kan ik met mijn pensioen lenen?

In veel gevallen is het pensioeninkomen lager dan voor pensionering. Dit hoeft het krijgen van een hypotheek niet in de weg te staan. Het kan wel betekenen dat je, voordat je met pensioen gaat, een deel van je hypotheek versneld moet aflossen. Daardoor krijg je te maken met hogere maandlasten. 

Tijdelijk Tekort regeling NHG

Wanneer de ene partner eerder de AOW-leeftijd bereikt dan de ander, kun je te maken krijgen met een tijdelijke inkomensdaling. Om te voorkomen dat je door deze tijdelijke situatie geen of minder hypotheek kunt krijgen, heeft NHG de Tijdelijk Tekort regeling ingevoerd. Bij de aanvraag van een NHG hypotheek wordt je inkomen dan niet volgens de standaard regels getoetst maar wordt bekeken of je de werkelijke lasten kunt betalen. Hierdoor is het in veel gevallen toch mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Verhuizen, kan ik een nieuwe hypotheek afsluiten?

Ben je van plan om te verhuizen, ben je 57 jaar of ouder en vraag je je af of je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten? De financieringsregels zijn in de afgelopen jaren strenger geworden. Ook jij krijgt hiermee te maken als je wilt verhuizen naar een volgende koopwoning. Het kan moeilijker zijn om een hypotheek voor de nieuwe woning te sluiten. Ook al zijn de hypotheeklasten gelijk aan- of lager dan in je huidige situatie en betaal je nu zonder problemen je hypotheek. 

Hypotheek met NHG bij verhuizen

Met de verhuisregeling van NHG zijn er ruimere mogelijkheden. De meeste geldverstrekkers gebruiken deze soepelere regels. 

Voorwaarden verhuisregels NHG

De geldverstrekker mag voor senioren bij verhuizing afwijken van de gebruikelijke inkomenstoets. Standaard gaat de hypotheekverstrekker ervan uit dat je de hele hypotheeksom aflost. Maar als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, betaal je rente en geen aflossing. Je werkelijke lasten zijn in dat geval veel lager dan volgens de standaard toets. In deze situatie mag de geldverstrekker op basis van de werkelijke woonlasten toetsen. Daardoor kun je meer lenen. Deze toets mag gebruikt worden voor mensen die:

  • AOW ontvangen of binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken;
  • gaan verhuizen van de huidige koopwoning naar de volgende koopwoning;
  • na verhuizing gelijkblijvende of lagere woonlasten hebben.

Om gebruik te kunnen maken van deze regeling moet je verder voldoen aan de regels van NHG en moet de hypotheekrente voor langere tijd worden vastgezet. Meestal tenminste twintig jaar. 

Hypotheek zonder NHG bij verhuizen

Een groeiend aantal geldverstrekkers gebruikt deze versoepeling ook voor hypotheekaanvragen zonder NHG. Je hypotheekadviseur kan je verder informeren over de mogelijkheden. 

Vraag advies

De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen huis helpen je graag. Bespreek de mogelijkheden en vraag om een berekening van de maandlasten. Zo weet je zeker dat je straks zorgeloos kunt wonen!

Over de auteur

Clasien Ouderdorp - Vereniging Eigen HuisClasien Ouderdorp is financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. ‘Ben je 57 jaar of ouder en heb je een hypotheek nodig? Leeftijd op zich is geen belemmering. Onderzoek jouw mogelijkheden.’

Meer lezen 

Pensioen en hypotheeklasten

Ga je met pensioen, dan heeft dit gevolgen voor je hypotheeklasten. Ontdek hier welke. Gevolgen hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Je gaat met pensioen en je hebt een aflossingsvrije hypotheek. Is deze hypotheek dan nog betaalbaar? Opties aflossingsvrij

Overwaarde huis opnemen

Bij pensioen verandert je inkomen. Ontdek wat de mogelijkheden zijn voor je hypotheek. Opties bij overwaarde
Geplaatst 6/02 | Laatste update 6/02

Overlijdensrisico- verzekering: verplicht bij hypotheek?

Hypotheekverstrekkers vragen niet meer altijd om een overlijdens- risicoverzekering. Dat biedt mogelijkheden voor senioren. Lees de blog