Lekdetectie: snel lekkages opsporen

Heb je lekkage in huis en is de oorzaak niet (goed) zichtbaar? Dan kan lekdetectie uitkomst bieden. Hiermee wordt de oorzaak van de meeste water- en gaslekkages achterhaald zonder hak- of breekwerkzaamheden. 

Wanneer is lekdetectie nodig?

 • Als de oorzaak van een vochtprobleem, zoals schimmel- en vochtplekken op muren en plafonds of onverklaarbaar oplopend waterverbruik, niet direct zichtbaar is. Met een lekdetectie wordt het lek opgespoord zonder schade aan te richten.  
 • Verder is vaak een lekdetectierapport nodig om de vervolgschade van waterlekkage vergoed te krijgen van de verzekeraar. Met lekdetectie sluit je namelijk uit dat het ontstaan van het lek je eigen schuld is.
 • Kom ook direct in actie wanneer je een gaslek hebt. Dit kan gevaarlijk zijn. Sluit de hoofdkraan en bel een lekdetectiespecialist om het lek op te sporen en te repareren.

Welke lekkages worden met lekdetectie opgespoord?

Lekkages op, in of aan: afvoer, daken, water- en gasleidingen, muren, plafonds, riolering, verwarming en vloeren.

Hoe werkt lekdetectie?

Via verschillende lekdetectie-technieken wordt de oorzaak en de exacte locatie van een water- of gaslek achterhaald. De gevolgschade van een lek zit namelijk vaak op een andere plek dan het lek zelf. Deze lekdetectie-technieken zijn er: 

Drukproef
Hierbij worden de waterleidingen onder druk gezet. Vervolgens wordt gekeken waar er drukverlies ontstaat.
Endoscopie
Met een kleine camera, bevestigd op een lange slang, worden lekkages in een waterleiding of holle ruimte ontdekt. 
Rioolcamera inspectie
Hierbij wordt een camera door de riolering geleid. De camera wordt ook gebruikt voor het opsporen van lekkages in afvoerleidingen. 
Thermografische-camera
Dit wordt ook wel een infraroodcamera genoemd. Hiermee worden lekken in warmwaterleidingen opgespoord. De camera meet warmteverschillen en kan zo warmwaterleidingen goed in beeld brengen en volgen. Daar waar het warme water wegstroomt is een veel groter deel warm dan alleen de leiding. 
Ultrasone detectie
Met ultrasone geluidsgolven wordt een lek in een koudwaterleiding of afvoer gelokaliseerd. Dit is op basis van het verschil in tijd tussen het zenden en ontvangen van ultrasone trillingen. 
Vochtmeting
Met een vochtmeter wordt gezocht naar een plek met een hoge concentratie vocht in materialen als steen, hout en gips.  
Traceergas
Traceergas is een mengsel van waterstofgas en stikstofgas en wordt gebruikt om lekkages in leidingen te ontdekken. Omdat waterstof vluchtiger is dan water, kan het door de kleinste scheurtjes en gaatjes ontsnappen. Met een waterstofdetector spoor je de lekkende waterstof op. 
Kleurstoftest
Een kleurstoftest wordt ingezet voor lekkages aan gas- en waterleidingen. De leidingen worden met een lekdetectiekleurstof geïnjecteerd. Daar waar de kleurstof zichtbaar wordt buiten de leiding, is het lek. Soms wordt ook gewerkt met kleurstof die alleen zichtbaar wordt onder UV-licht. 
Leaktracking
Met leaktracking wordt elektriciteit gebruikt om lekkages op te sporen in zwembaden, vijvers en platte daken. Bij het lek vloeit niet alleen water weg, maar ook elektriciteit. Dit wordt gemeten met een impulsgenerator. 
Akoestisch onderzoek
Hierbij wordt gebruik gemaakt van het geluid van een waterlekkage. De toonhoogte van het water dat uit het lek in een leiding stroomt is anders dan normaal stromend water en wordt met een stethoscoop of microfoon waargenomen. 
Rookproef
Een lek in je dakbedekking wordt gevonden met een rookproef. Er wordt dan een grote hoeveelheid rook onder het dak geblazen. Deze ontsnapt via scheurtjes naar buiten.  

Hoe snel wordt een lek gevonden met lekdetectie? 

Vaak binnen één dag. Je ontvangt daarna een uitgebreid lekdetectie-rapport met een duidelijke conclusie en een advies hoe je het probleem kunt (laten) oplossen. 

Wat kost lekdetectie? 

Lekdetectie, uitgevoerd door een professioneel bedrijf, kost gemiddeld tussen de € 400 en € 500. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen dekt de verzekering deze kosten. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

  Goed om te weten: lekdetectie wordt vaak door de verzekeraar vergoed.

  Tips: zo selecteer je een lekdetectie-specialist

  Er zijn veel partijen op de markt die lekdetectie aanbieden. Het beroep meettechnicus kent geen erkende opleiding of certificaten. Ook bestaat er geen branchevereniging specifiek voor lekdetectiebedrijven. Om met enige zekerheid een keuze te maken raden wij je aan op onderstaande punten te letten: 
  Hoe is het eerste telefonische contact? Wordt er goed doorgevraagd door het lekdetectiebedrijf zodat de meettechnicus de juiste opdracht meekrijgt voor het onderzoek? 
  Spreek van tevoren een vaste prijs af inclusief voorrijkosten, materiaalkosten en arbeid. Die ligt tussen de € 400 en € 500. 
  Controleer of je binnen twee werkdagen een rapport of meetverslag ontvangt met daarin de gebruikte meettechnieken, de eindconclusie, het vervolgadvies en de foto's. 
  Wat is de planning, de uitvoeringstermijn? 
  Ga na of je naderhand nog bij het bedrijf terecht kan voor vragen over het rapport. 

  Lekdetectie-specialist nodig? 


  Via onze Spoedklusservice is het snel geregeld. Onze vakspecialisten zitten altijd in de buurt en zijn 24/7 bereikbaar. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs. 

  Spoedklusservice 

  Misschien vind je dit ook interessant

  Schimmel

  Schimmel in huis ontstaat in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Hoe kun je schimmel herkennen, voorkomen en bestrijden? Over schimmel

  Ventileren

  Bij te weinig ventilatie stijgt de luchtvochtigheid en ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels en huisstofmijt. Hoe zorg je voor gezonde lucht? Over ventileren

  Legionella

  Legionella is een bacterie die zich vermenigvuldigt in stilstaand water en kan de legionellagriep veroorzaken. Hoe kun je dit voorkomen? Legionella voorkomen