Kosten en financiering

Met welke kosten moet je rekening houden als je gaat verbouwen? 

Voorbereiding

Een 'programma van eisen' is voor een kleine verbouwing voldoende. Hierin beschrijf je zo gedetailleerd mogelijk wat je verwacht van de verbouwing. Met de aannemer bespreek je jouw wensen en alternatieven, jouw budget en de gewenste planning van de verbouwing. Hiermee moet de aannemer een goede offerte kunnen maken. 

Schakel je een architect in, kies er dan een die is aangesloten bij de BNA (de Branchevereniging van architectenbureaus) en ervaring heeft met consumentenopdrachten. Vraag vrijblijvend offertes aan bij architecten en vraag om referenties.

Profiteren van laag btw-tarief

Werkzaamheden als isoleren, stukadoren en schilderen in woningen die ouder zijn dan twee jaar vallen onder het lage btw-tarief van 9 %.

Financiering van je verbouwing

Hoe ga je jouw verbouwing betalen? Je kunt natuurlijk spaargeld gebruiken. Of een lening sluiten. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet. 

Fiscale gevolgen 

Leen je geld voor de verbouwing, dan heeft dit ook fiscale gevolgen. De marktwaarde van je woning kan stijgen, vooral als je huis door de verbouwing groter wordt. Een verbouwing leidt mogelijk ook tot een hogere WOZ-waarde.