Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoonsituatie verandert

Belastingtips bij scheiden

Ga je scheiden en bezit je samen een koophuis? Misschien blijft een van jullie in het huis wonen, komt het huis leeg in de verkoop te staan of ga je tijdelijk huren. Al deze situaties hebben gevolgen voor de belasting.

man belt op bank achter laptop

Een van jullie blijft in de koopwoning 

Hypotheekrenteaftrek

Blijf je achter in de woning, dan is de rente over jouw deel van de hypotheekschuld nog steeds aftrekbaar van de belasting. Koop je je partner op een zeker moment uit en sluit je voor dat deel een nieuwe hypotheek af? Dan zul je deze hypotheek annuïtair moeten aflossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Je maandlasten worden hierdoor hoger.

Scheidingsregeling

Verlaat je de woning en heeft je partner je nog niet uitgekocht? Dan is de rente over jouw deel van de hypotheekschuld nog twee jaar na vertrek aftrekbaar. Dit heet de Scheidingsregeling. Na die twee jaar is de rente niet meer aftrekbaar, omdat jouw aandeel in de woning naar box 3 verhuist (inkomen uit sparen en beleggen).

Scheidingsregeling.pdf (pdf)

Betaal je ook de rente van je ex-partner? Dan is deze niet aftrekbaar. Behalve wanneer jullie dit in een echtscheidingsconvenant hebben afgesproken. De betaalde rente wordt in dat geval gezien als alimentatie.

Het huis gaat in de verkoop

Als jullie het huis gaan verkopen, is het van belang te weten hoe hoog de overwaarde of restschuld is. Zoek daarom eerst uit wat het huis waard is en hoe hoog de hypotheek (nog) is. Waar moet je op letten als de woning in de verkoop gaat?

Overwaarde gebruiken

Als je na de verkoop overwaarde hebt en een andere woning koopt, moet je de overwaarde gebruiken voor de financiering van die nieuwe woning om recht te blijven houden op hypotheekrenteaftrek. Dit heet de Bijleenregeling. 

bijleenregeling.pdf (pdf)

Vaak is de hypotheekschuld op de nieuwe woning hoger dan jouw aandeel in de gezamenlijke woning. Hadden jullie een schuld die onder het overgangsrecht viel? Let er dan op dat de nieuwe schuld niet volledig aflossingsvrij kan zijn. Om renteaftrek te behouden, moet je het extra leningdeel annuïtair of lineair aflossen.

Alimentatie verrekenen

Heb je overwaarde en moet een van jullie alimentatie betalen? Deze kun je afkopen door de alimentatie met de overwaarde te verrekenen. Je ziet dan af van (een deel van) de overwaarde en betaalt met dat grote bedrag in één keer de alimentatie af.

De Belastingdienst beschouwt dit als het betalen en ontvangen van alimentatie. De ontvanger van de extra overwaarde betaalt belasting over de alimentatie, de betaler, die minder overwaarde krijgt, mag de alimentatie aftrekken. Laat altijd door een adviseur doorrekenen of afkoop in jullie situatie verstandig is.

Heb je een restschuld?

Als je na verkoop een restschuld hebt en een andere woning koopt, kun je deze woning financieren met een nieuwe lening waarover je renteaftrek krijgt. Heb je daarnaast nog een lening voor de restschuld? De rente daarover is niet aftrekbaar. Heb je een restschuld en een hypotheek met NHG, dan kan de restschuld in bepaalde gevallen worden kwijtgescholden.

Jullie huis staat leeg in de verkoop

Als het huis leeg in de verkoop staat, kun je de hypotheekrente nog een tijd blijven aftrekken. Dat kan in het jaar dat de woning leeg komt te staan, plus de daaropvolgende drie jaar. Heeft een van jullie eerst het huis verlaten en had je toen recht op renteaftrek omdat je partner in de woning achterbleef? Dan komt de periode waarin je recht had op renteaftrek in mindering op de bovengenoemde totale periode waarin je de rente mag aftrekken.

Voorbeeld

Je verlaat de woning op 1 mei 2021 en je partner blijft in de woning achter. De woning wordt in de verkoop gezet en je partner verlaat de woning op 1 augustus 2022. De woning staat vanaf dat moment leeg. Je hebt in dat geval al 15 maanden renteaftrek gehad. Normaal gesproken zou je bij de leeg te koop staande woning tot 31 december 2025 renteaftrek krijgen. Op deze periode komt nu 15 maanden in mindering. Daarmee eindigt jouw renteaftrek op 30 september 2024.

Ga je tijdelijk huren?

Ga je na de verkoop tijdelijk een woning huren, dan kan dat gevolgen hebben voor de belasting. Heb je bijvoorbeeld nog het overgangsrecht, dan kun je dat verliezen wanneer je niet uiterlijk aan het einde van het jaar na de verkoop van jullie woning weer een eigen woning hebt gekocht.

Zit je langer dan drie jaar in een huurwoning? Dan hoef je bij de aankoop van je volgende woning geen rekening meer te houden met de overwaarde; de Bijleenregeling is dan niet meer van toepassing.

bijleenregeling.pdf (pdf)

Ook interessant

Wat moet je allemaal regelen bij een scheiding? Gebruik de scheiden-checklist van de Belastingdienst.

Scheiden-checklist
vrouw met kind achter laptop aan tafel

E-book 'Uit elkaar en een eigen huis'

Ga je scheiden of uit elkaar en hebben jullie een koophuis? Lees in het e-book Uit elkaar en eigen huis alles over de gevolgen voor onder andere je hypotheek en de belasting.

Uit elkaar en een eigen huis (pdf)

Tags

WonenWonen-GezinssituatieWonen-Woonsituatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube