Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Klimaatlabel lost doorschuiven klimaatrisico’s niet op

Om te voorkomen dat klimaatrisico’s ongemerkt worden doorgeschoven naar een volgende koper willen ABN Amro, ING en Rabobank een verplicht uniform klimaatlabel. Klimaatrisico’s zouden dan beter in de woningwaarde weerspiegeld worden. Vereniging Eigen Huis ziet de introductie van een uniform klimaatlabel niet als oplossing. 

Verduurzaming en maatregelen tegen fysieke klimaatrisico’s gaan gepaard met kosten voor woningeigenaren, stellen de drie grote banken in een rapport over klimaatverandering en de woningmarkt. Huiseigenaren en -kopers zijn zich vaak niet bewust van klimaatrisico’s voor hun (nieuwe) woning, bleek eerder ook uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.  

Te weinig informatie op individueel niveau 

Vereniging Eigen Huis ziet dat er duidelijk ruimte voor verbetering is in de informatievoorziening over funderingsschade en overstromingsrisico's voor potentiële huizenkopers. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim driekwart van de huiseigenaren wonend in gebieden met kans op overstroming of verzakking, niet op de hoogte is van de risico's.

Er is een belangrijke rol weggelegd voor onder andere gemeenten, waterschappen, verzekeraars en banken om huiseigenaren te informeren over de aanwezige klimaatrisico’s. “Bewustwording is van groot belang, omdat veel huiseigenaren op dit moment nog preventieve maatregelen kunnen treffen om schade door klimaatrisico’s te voorkomen”, zegt Michel Ligtlee, belangenbehartiger.  

Vereniging Eigen Huis ziet de introductie van een uniform klimaatlabel echter niet als de oplossing. Ligtlee: “Er zijn praktische problemen waardoor een dergelijk label nog niet ingevoerd kan worden. Zo is data op het niveau van individuele woningen niet beschikbaar en kan een label, zeker in risicogebieden, een forse invloed hebben de op de waarde van de woning.” 

Eerlijke verdeling kosten 

Daarnaast is Vereniging Eigen Huis het principieel niet eens met het doorschuiven van de rekening van klimaatrisico’s naar huiseigenaren. Ligtlee: “Huiseigenaren hebben nauwelijks tot geen invloed op de oorzaak van de schade als gevolg van extreem laag of hoog water. De lasten moeten daarom op een eerlijke manier verdeeld worden.” Op dit moment wordt in opdracht van de Kamer met steun van de minister onderzocht hoe de kosten van funderingsschade op een redelijke manier verdeeld kunnen worden tussen huiseigenaren, (lokale) overheid en waterschappen.  

Verzekerbaarheid en schadeherstel 

Tot slot vindt Vereniging Eigen Huis dat de urgentie om overstromingsrisico’s uit primaire waterkeringen ook verzekerbaar te maken onvoldoende aanwezig is bij ministeries. Verzekeraars en overheid zijn al langer bezig om verzekeren tegen alle soorten overstromingen mogelijk te maken, maar de 6(!) betrokken ministeries hebben nog geen gezamenlijk standpunt bepaald, schreef Verbond van Verzekeraars afgelopen december. 

De NOS schrijft dat ABN Amro, ING en Rabobank een rol voor zichzelf zien als hypotheekverstrekker om te zorgen voor genoeg geld als eventuele schade hersteld moet worden. Ligtlee: “Dat is goed om te horen en we zijn erg benieuwd hoe zij dat voor zich zien. We gaan daarover graag in gesprek.”

Meer informatie 

Informatievoorziening overstromingsrisico’s schiet tekort Check hoe je je woning kunt voorbereiden op klimaatverandering Alle informatie over overstromingsrisico's in jouw buurt (Risicokaart.nl) Spoedklus? Onze vakspecialisten staan voor je klaar Hulp bij lekkages

Weet jij of je risico loopt op overstromingen? Heb je al maatregelen genomen? Zou je je hiertegen willen verzekeren? 

Reageer

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWonenWonen-OnderhoudWonen-VeiligheidWonen-Woonsituatie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube