Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzaam je huis

Energielabel verbeteren

Je energielabel verbeteren kent veel voordelen. Je verlaagt je energierekening en je woningwaarde stijgt. Maar waar begin je? Wij geven tips over hoe je het aanpakt.

Man zit aan tafel en is aan het bellen. Hij heeft een papier in zijn hand met daarop het energielabel.

Let hier op bij energielabel verbeteren

Verschillende factoren zijn van invloed op het energielabel. Een energieadviseur kijkt onder andere naar de energiebesparende maatregelen en de kwaliteit hiervan, maar ook naar type woning en bouwjaar. Een tussenwoning heeft bijvoorbeeld minder warmteverlies dan een vrijstaande woning. Daarom heeft een vrijstaande woning meer maatregelen nodig om een hoger energielabel te krijgen. Een label geeft niet volledig inzicht in de energierekening.

Stap voor stap je energielabel verbeteren

Waar je begint met het verbeteren van je energielabel is afhankelijk van je huidige energielabel. Bevat je woning al goede isolatie of heb je al zonnepanelen, dan kun je verder met duurzaam verwarmen, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp. Bij een lager energielabel, bijvoorbeeld energielabel G, kun je de volgende stappen nemen.

Stap 1: isoleren

Je kunt het beste beginnen met het beperken van de energievraag door het isoleren van de schil, de buitenkant van de woning. Dit vergroot de kans op een beter energielabel en zorgt voor lagere energiekosten. Afhankelijk van het type woning kun je het beste deze volgorde van maatregelen aanhouden:

  • Dakisolatie. Door de buiten -of binnenkant van je dak te isoleren gaat er minder warmte verloren.
  • Spouwmuurisolatie. Heeft je woning een spouwmuur, laat deze dan vullen met isolatiemateriaal. Zorg ervoor dat je een partij zoekt die natuurvriendelijk isoleert. Is er geen spouw aanwezig of is deze ongeschikt, kies dan voor gevelisolatie aan de buitenzijde of plaats voorzetwanden aan de binnenzijde.
  • Glasisolatie. Heb je enkel of dubbel glas, vervang het glas voor hr++-glas of triple glas.
  • Bodem -en vloerisolatie. Daarnaast kun je de bodem van de kruipruimte (wanneer aanwezig) en vloer isoleren. Vloerisolatie heeft een veel groter effect dan het isoleren van de bodem van de kruipruimte. 

Stap 2: Ventilatie

Wanneer je de woning gaat isoleren is ventileren heel belangrijk. Door naden en kieren te dichten komt er vaak minder frisse lucht binnen. Ventilatie zorgt voor schone gezonde lucht. Schaf ventilatie aan of verbeter bestaande ventilatie als je deze hebt. Een woning met mechanische ventilatie met een oudere ventilatiebox op wisselstroom heeft een hoger energieverbruik. Vervang de oude box door een nieuwe ventilatiebox op gelijkstroom. Hiermee bespaar je al snel 130 kWh per jaar. Je verlaagt hiermee je energierekening en vergroot de kans op een beter energielabel. Het is nog beter om wtw (warmteterugwinning) ventilatie aan te schaffen. Dit is wel een grotere ingreep met veel aanpassingen in het leidingwerk.

Stap 3: Zonnepanelen

Nu je huis goed geïsoleerd is, kun je verder met het energielabel verbeteren door energie te gebruiken uit hernieuwbare bronnen. Dit kun je doen met zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen al snel voor een positief effect op je energielabel. 

Stap 4: Een duurzaam verwarmingssysteem: (hybride) warmtepomp

Na het nemen van de eerste drie stappen is je huis klaar voor duurzame verwarming. Kies bijvoorbeeld voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp (all-electric). Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, water of de grond en zet dit om in bruikbare warmte voor in de woning. Om in aanmerking te komen voor een hybride warmtepomp moet je woning redelijk geïsoleerd zijn. Een all-electric warmtepomp werkt het beste bij woningen die goed geïsoleerd zijn.

Doe de 50 graden test en ontdek of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Registratie materialen

De kwaliteit van gebruikte materialen hebben ook invloed op energielabels. Zijn zonnepanelen bijvoorbeeld niet geregistreerd bij BCRG, dan wordt er een standaard opbrengst meegegeven. Terwijl je zonnepanelen misschien een hogere opbrengst hebben. Met een kwaliteitsverklaring, een BCRG registratie, wordt de opbrengst van deze specifieke panelen meegenomen in de berekening van het energielabel.

Zorg voor bewijs 

De energieadviseur die energielabels afneemt heeft schriftelijk bewijs nodig van de verduurzamingsmaatregelen. Ook de gegevens van maatregelen die de vorige bewoners hebben genomen. Zorg voor facturen van materialen die zijn gebruikt op naam en adres van de woning en maak voldoende foto’s waarop te zien is welke maatregelen er zijn genomen. Maak ook foto’s waarop de dikte van de toegepaste isolatie te zien is. 

Waarom je energielabel verbeteren

Er zijn meerdere redenen om je energielabel te verbeteren, de belangrijkste op een rij:

  • Je hoge energierekening omlaag brengen, waardoor je energiezuiniger woont
  • Comfortabel wonen
  • Je levert een bijdrage aan de verduurzamingsopgave
  • Je woning verkoopt vaak makkelijker
  • Je woning levert bij de verkoop vaak meer op

Voorlopig energielabel en definitief energielabel

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder fossiele energie er volgens de berekening wordt gebruikt, hoe beter het label. De normering loopt van energielabel A t/m G. A++++ is het hoogst haalbare. In 2015 kreeg elke woning een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit label was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning. Op basis van beschikbare gegevens van de woning, zoals type woning, grootte en het bouwjaar werd dit label toegekend. Per januari 2021 zijn de regels rondom het energielabel veranderd en gelden de voorlopige labels niet meer. Indien je een voorlopig label hebt laten omzetten naar een definitief label voor januari 2021 is dit geldig tot 10 jaar na de afgifte. Bij het nieuwe definitieve energielabel worden uitgebreidere en strengere rekenmethodes gebruikt. Een definitief label mag alleen worden afgegeven door een erkend en vakbekwaam energieadviseur. Een definitief energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning.

Tip! Energielabel van Vereniging Eigen Huis

Een definitief energielabel nodig bij de verkoop van je woning? Regel het snel, voor een scherpe prijs en betrouwbaar bij Vereniging Eigen Huis. Ook geldig voor een nieuw energielabel na het verduurzamen van jouw woning.

Onafhankelijke adviseurs
Scherp geprijsd
Inclusief advies energiebesparende maatregelen
Regel een opname

Veelgestelde vragen energielabels

Tags

EnergielabelHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Meer over het energielabel

Energielabel regelenEnergielabel voor woningenEnergiebesparende maatregelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube