Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Woningbouwcoalitie pleit voor versnelling woningbouw

Om iedereen in Nederland betaalbare woonruimte te kunnen bieden, is het nodig dat er jaarlijks minstens 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Dat zeggen de twaalf partijen uit de brede woningbouwcoalitie, waaronder Vereniging Eigen Huis. Er zijn gezamenlijke afspraken gemaakt over hoe dat doel bereikt kan worden. Tijdens de landelijke Woontop op 29 februari in Den Haag,  wordt de Uitvoeringsagenda Wonen ondertekend en doen alle partijen een dringende oproep aan het Rijk om daarin samen te werken.

Ondanks ambitieuze plannen van het demissionaire kabinet is er een actueel woningtekort van 390.000 woningen dat ook nog oploopt. Voor steeds meer mensen wordt wonen onbetaalbaar of is er gewoonweg geen woning beschikbaar. Dat komt deels door de sterk gestegen bouwkosten en rente, maar ook omdat te veel woningbouwplannen blijven steken in goede bedoelingen en procedures. In de Uitvoeringsagenda Wonen staan de afspraken die de betrokken partijen hebben gemaakt en die ervoor gaan zorgen dat die woningen wél gebouwd gaan worden.

Meer aandacht voor senioren en starters

Vereniging Eigen Huis benadrukt in haar kernpunten voor de Woontop het belang van betaalbaar wonen en een versnelde bouw van betaalbare huizen. De vereniging ondersteunt ook maatwerk zolang de betrokken partijen zich houden aan afgesproken voorwaarden, waaronder het streven naar twee derde deel betaalbare woningen. Ook wil de vereniging dat de woonbehoeften van starters en senioren in nieuwbouwplannen meer prioriteit krijgen. Om starters met een klein budget meer kans te bieden op een betaalbare koopwoning roept Vereniging Eigen Huis dan ook op tot een daadkrachtige uitvoering van het 'Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen' door het Rijk, zodat dit fonds nog dit jaar kan worden ingezet.

Snellere procedures 

Om een snellere uitvoering van plannen te realiseren, pleit Vereniging Eigen Huis voor een vereenvoudiging van beroepsprocedures. Bovendien moet het belang van woningzoekenden zwaarder wegen in gerechtelijke procedures. Ook moeten alle beschikbare mogelijkheden worden benut: nieuwbouw, transformatie, splitsen en optoppen van bestaande woningen.

Congestie op het stroomnet en capaciteitsproblemen van het waternet zullen daadkrachtig en pragmatisch moeten worden aangepakt, meent de vereniging. Resultaatgerichte afspraken met regio’s, vastgelegd in Regiodeals, moeten leidend zijn om voortgang te garanderen. Daarnaast vindt Vereniging Eigen Huis dat de grondprijzen moeten worden verlaagd om de bouw van betaalbare woningen te waarborgen. En gemeenten moeten in staat zijn grond aan te kopen om die woningbouw te faciliteren, en daarvoor een actief grondbeleid voeren.

Financiële middelen nodig 

De vereniging benadrukt dat naast ambities ook financiële middelen nodig zijn, onder meer uit structurele overheidsinvesteringen. Ze wijst hierbij op succesvolle voorbeelden uit het verleden, zoals de premiewoningen. Want, wonen staat nu hoog op de politieke agenda, maar nog amper in de begroting.

Ondertekenaars Uitvoeringsagenda Wonen
De partners van de Uitvoeringsagenda gaan zich tot het uiterste inspannen om de woningbouw fors te verhogen en te versnellen. De Uitvoeringsagenda Wonen is ondertekend door IPO, VNG, G40, Vereniging Eigen Huis, Woonbond, Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, IVBN, NVM, WoningBouwersNL en Vastgoed Belang.

Aanbieding UAW aan politici op Woontop.jpg

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube