Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVvE activeren

Hoe ontstaat een VvE bij nieuwbouw?

Koop je een appartement in een nieuwbouwcomplex, dan moet er ook een Vereniging van Eigenaars (VvE) worden opgericht. Hoe werkt dat en wie neemt welke stappen?

Appartementseigenaren praten in park bij nieuwbouw appartementencomplex

Zo start een VvE

Als je een appartement koopt, koop je geen stenen, maar een appartementsrecht. Dat betekent dat je mede-eigenaar wordt van het hele appartementsgebouw. Ook krijg je het exclusieve gebruiksrecht op een gedeelte daarvan: het privégedeelte, je appartement. In de splitsingsakte staat onder andere wat de algemene ruimtes zijn en wat de privégedeeltes. De splitsingsakte wordt door de notaris opgesteld en meestal is hier een projectontwikkelaar bij betrokken. In deze actie wordt de VvE opgericht. Als individuele koper van een nieuwbouwappartement merk je hier meestal niets van. De notaris schrijft de VvE doorgaans in bij de Kamer van Koophandel. In de splitsingsakte staat wie de eerste bestuurder is. Vaak is dat de projectontwikkelaar. Die nodigt alle appartementseigenaren uit voor de eerste vergadering.

Verplichtingen bij de oprichting

Het oprichten van een VvE is volgens de wet verplicht bij een splitsing in appartementsrechten. De VvE wordt opgericht in de splitsingsakte door de notaris. Alle eigenaren van de appartementsrechten worden automatisch lid en zijn verplicht om maandelijks een bijdrage te leveren voor het onderhoud en beheer van de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de tuin, de gevels, het dak of het trappenhuis.

Deze zaken zijn de VvE verplicht bij de oprichting en zorgen voor een goede start:

  • Splitsingsakte  
    De VvE wordt opgericht in de splitsingsakte die door de notaris wordt opgesteld. In de splitsingsakte staat vermeld wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn en wat de privégedeelten zijn. Er staat in beschreven hoe groot het aandeel van iedere eigenaar is.
  • Statuten en huishoudelijke reglement VvE
    Bij de oprichting worden ook statuten vastgesteld. De statuten zijn opgenomen in het splitsingsreglement in de splitsingsakte. In de statuten staan de rechten en plichten van de VvE en de leden beschreven. Na de oprichting kan door de VvE ook een huishoudelijk reglement worden vastgesteld. Het huishoudelijk reglement bevat praktische huisregels over het gebruik en beheer van het gebouw.
  • Eerste vergadering na oprichting VvE
    Voorafgaand aan de oplevering van de nieuwbouwappartementen, wordt meestal een oprichtingsvergadering georganiseerd. Hier wordt het bestuur van de VvE benoemd en de eerste afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Vaak wordt er ook gelijk een begroting vastgesteld voor onder andere de kosten van het onderhoud en verzekering. Aan de hand van de begroting wordt de hoogte van de maandelijkse bijdrage vastgesteld.
  • Inschrijving KvK
    De VvE is een rechtspersoon en wettelijk verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. In de meeste gevallen zorgt de notaris ervoor dat dit gebeurt.
  • Verzekeringen
    Om appartementseigenaren en bestuursleden te beschermen, is een aantal verzekeringen verplicht, zoals de opstalverzekering en meestal ook de aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast zijn er nog een aantal verzekeringen aan te raden zoals een rechtsbijstandverzekering.

Tot slot is het van belang om de VvE actief te houden. Zo is een appartement in een actieve VvE beter te verkopen dan één in een inactieve VvE.

Toolkit voor het activeren van jouw VvE

Heb je hulp nodig om jouw slapende VvE te activeren? Je vindt hier een aantal handige documenten, waarmee je onder andere jouw eerste VvE-vergadering kunt organiseren.

Zo vind je hier een voorbeeldbrief om alle leden van de VvE uit te nodigen en een voorbeeldagenda voor de eerste VvE-vergadering. Met de volmacht maak je het voor leden mogelijk een ander een volmacht te geven om in hun plaats ter vergadering te verschijnen en namens hen te stemmen. 

Download handige tools voor het activeren van jouw VvE:

Voorbeeld volmacht vergadering (docx)

Voorbeeld uitnodigingsbrief VvE-vergadering (docx)

Voorbeeldagenda VvE-vergadering (docx)

Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij het activeren van jouw slapende VvE?

Activeer de VvE


Verder nog interessant

Checklist inactieve VvEVvE beheerder vinden

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

Regel een MJOPVvE Juridisch advies bij problemenOpleveringskeuring algemene ruimtenVvE verzekeringHet besturen van een VvE

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube