Blogs van onze experts

Vereniging Eigen Huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Lees de adviezen en tips van onze experts en andere collega's over alles wat er speelt op de huizenmarkt.

Bekijk ook ons nieuwsoverzicht of blader online door Eigen Huis Magazine.

Kamer verhuren? Zo kan het belastingvrij

Geplaatst op 02 mei 2018 , bijgewerkt 02 mei 2018, 12:00

Wie ruimte in huis over heeft, kan een kamer verhuren via de zogeheten kamerverhuurvrijstelling. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis, legt uit hoe het werkt.

Woont u in een ruime eengezinswoning en zijn de kinderen het huis al uit? En staat uw huis in of nabij een stad waar studenten vechten om woonruimte? Dan kan het interessant zijn om via de kamerverhuurvrijstelling een kamer te verhuren: de huuropbrengsten zijn belastingvrij en u houdt het recht op hypotheekrenteaftrek.

Aan de kamerverhuurvrijstelling hangen wel bepaalde voorwaarden. Vijf zaken om op te letten: 

1. De ruimte voor verhuur is ‘onzelfstandig’

Dit houdt in dat de verhuurde ruimte bijvoorbeeld geen eigen voordeur, toilet, keuken en badkamer mag hebben. Omdat het gaat om een onzelfstandige ruimte, komt de huurder niet in aanmerking voor huurtoeslag.

2. De verhuur is structureel 

Om in aanmerking te komen voor de kamerverhuurvrijstelling, moet de ruimte voor een langere periode worden verhuurd. Seizoensgebonden verhuur en commerciële kamerverhuur (hotels, pensions) vallen niet onder de vrijstelling.

3. Voor de huuropbrengst geldt een maximum

U mag in 2018 maximaal € 5.246 aan huur ontvangen. Dit is inclusief de vergoeding voor bijvoorbeeld het gebruik van meubilair, de kosten van energieverbruik en eventueel onderhoud. Houd er bij vooruitbetalingen rekening mee dat u de jaargrens niet overschrijdt; het gaat namelijk om de werkelijk ontvangen bedragen in 2018.

4. Inschrijving in de BRP is vereist

De huurder moet gedurende de hele verhuurperiode op uw adres zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Daarnaast moet de woning tijdens de verhuur uw eigen woning zijn.

5. Niet voldaan aan de voorwaarden?

Dan is de verhuurde ruimte fiscaal gezien geen onderdeel meer van uw woning. Dat heeft drie gevolgen voor de belastingaangifte:

  • Het eigenwoningforfait wordt nu berekend over een deel van de WOZ-waarde. Blijft bijvoorbeeld 75 % van de woning van u, dan moet u ook het eigenwoningforfait over 75 % van de WOZ-waarde berekenen.
  • De waarde van het verhuurde deel van de woning valt nu in box 3. Dat betekent ook dat een even groot deel van uw hypotheek in box 3 komt. De rente over dat deel van de schuld is tijdens de verhuurperiode niet aftrekbaar.

Fiscaal voordeel, en nog meer?

Voor wie een ruimte in huis over heeft en aan de voorwaarden voldoet, is de kamerverhuurvrijstelling een mooie gelegenheid om de maandelijkse woonlasten te verzachten; de Belastingdienst garandeert dat u geen belasting betaalt over de ontvangen huur. Daarnaast kan een gezellige huisgenoot natuurlijk het woongenot vergroten, al is dát helaas wel zonder garantie van de Belastingdienst.

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Wees bewust van uw fiscale positie. Een goede voorbereiding is het halve werk.’