Rentemiddeling

Met rentemiddeling kun je mogelijk je hypotheekrente en daarmee je maandlasten verlagen. Dit is vooral interessant als je rentevaste periode nog enkele jaren duurt, terwijl de huidige rente fors lager is. Dankzij rentemiddeling profiteer je toch van de rentedaling. 

Hoe kan ik gebruikmaken van rentemiddeling?

Ben je geïnteresseerd in rentemiddeling, vraag je bank dan een voorstel te doen.

Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief:
Verzoek tot voorstel rentemiddeling (doc)

Wil je rentemiddeling liever niet zelf regelen, benader dan je hypotheekadviseur.

Welke banken bieden rentemiddeling aan?

Veel geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan. Bekijk of jouw geldverstrekker dit ook doet. 

Overzicht van de rentemiddeling per bank (pdf)

Hoe werkt rentemiddeling?

Rentemiddeling betekent dat je al tijdens de lopende rentevaste periode voor een nieuwe renteperiode kunt kiezen. Je oude rente wordt dan gemiddeld met de actuele marktrente. Die is op dit moment enkele procenten lager dan in het verleden. De boete voor het aanpassen van de lopende rentevaste periode betaal je niet in één keer, maar als een opslag op de rente. Rentemiddeling kan alleen bij je eigen geldverstrekker.

Kosten rentemiddeling

Je betaalt administratiekosten aan je geldverstrekker. Vaak kun je rentemiddeling regelen zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. Heb je toch een adviseur nodig, dan betaal je ook advieskosten. Vraag van te voren hoeveel je in totaal gaat betalen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Voor- en nadelen rentemiddeling

Je maandlasten gaan direct omlaag, zonder dat je daarvoor in één keer een forse boete hoeft te betalen. Je kunt hierdoor deels profiteren van de huidige lage hypotheekrente. En je hebt de rente voor een langere termijn vastgezet, waardoor je zekerheid hebt. Of deze keuze verstandig is, wijst de toekomst uit. Je weet nu natuurlijk niet hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkelt en of je niet beter had kunnen wachten tot het einde van je oude rentevaste periode.

Veelgestelde vragen over rentemiddeling

We hebben de meestgestelde vragen over rentemiddeling voor je op een rij gezet. 

Bekijk de veelgestelde vragen

Lees meer over besparen op hypotheeklasten

Rentemiddeling: te duur of de kosten waard?

Rentemiddeling: te duur of de kosten waard?
De meningen lopen flink uiteen: te duur volgens de een, eindelijk iets waar ik wat aan heb volgens de ander. Over de (on)zekerheden van rentemiddeling. Meer informatie

Je hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten
Wil je besparen op je hypotheeklasten en je hypotheek oversluiten? Bekijk hier de mogelijkheden. Lees meer

Je renteopslag verlagen

Je renteopslag verlagen
Je hypotheekrente kan mogelijk omlaag, omdat de waarde van je woning is gestegen. Ontdek of je hiervoor in aanmerking komt. Lees meer

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?