Gevelisolatie 

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Welke mogelijkheden zijn er, wat kost gevelisolatie en wat levert het op?

Hoe kun je de gevel isoleren? 

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Dit kan aan de binnen- of buitenzijde. 

Binnenzijde gevel isoleren

De binnenzijde van de gevel isoleer je door het plaatsen van een voorzetwand. Bedenk wel dat je woonruimte hierdoor kleiner wordt. Een voorzetwand kun je maken van losse materialen, zoals houten of metalen regels met daartussen isolatiemateriaal, of isolatieblokken van gasbeton. Er zijn ook kant-en-klare voorzetwandsystemen verkrijgbaar. Dit zijn panelen met isolatiemateriaal en plaatmateriaal.   

Buitenzijde gevel isoleren

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel is erg ingrijpend, omdat het aangezicht van je huis hierdoor verandert. Je hebt voor deze klus een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Isolatie van de buitengevel kun je het beste uitbesteden aan een vakman.

Wat kost gevelisolatie? 

De kosten van gevelisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitengevel isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde. 

Heb je onvoldoende eigen geld voor gevelisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Tip! Tot 10% korting op isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening. Laat nu je huis isoleren bij onze partner Pluimers. Je krijgt tot 10% korting als je vrijblijvend een offerte aanvraagt via ons aanvraagformulier.

Vraag offerte op

Wat levert gevelisolatie op?

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende hoeveel je met gevelisolatie bespaart op je energierekening. 

Binnenzijde gevel (per vierkante meter, per jaar): ca 10 m3 gas

Buitenzijde gevel (per vierkante meter, per jaar): ca 11 m3 gas

Aandachtspunten gevelisolatie

  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer.
  • Los voordat je gaat isoleren eerst gebreken op, zoals lekkages. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

Veelgestelde vragen over gevelisolatie

Heeft isolatie gevolgen voor de ventilatie in mijn huis?

Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis?

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›

Meer over isolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie