
Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Dit kan aan de binnen- of buitenzijde.
De binnenzijde van de gevel isoleer je door het plaatsen van een voorzetwand. Bedenk wel dat je woonruimte hierdoor kleiner wordt. Een voorzetwand kun je maken van losse materialen, zoals houten of metalen regels met daartussen isolatiemateriaal, of isolatieblokken van gasbeton. Er zijn ook kant-en-klare voorzetwandsystemen verkrijgbaar. Dit zijn panelen met isolatiemateriaal en plaatmateriaal.
Het isoleren van de buitenzijde van de gevel is erg ingrijpend, omdat het aangezicht van je huis hierdoor verandert. Je hebt voor deze klus een omgevingsvergunning van de gemeente nodig. Isolatie van de buitengevel kun je het beste uitbesteden aan een vakman.
De kosten van gevelisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitengevel isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde.
Heb je onvoldoende eigen geld voor gevelisolatie, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting.
Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende hoeveel je met gevelisolatie bespaart op je energierekening.
Binnenzijde gevel (per vierkante meter, per jaar): € 7,80
Buitenzijde gevel (per jaar):
Ja, door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en is je woning dus minder goed geventileerd. Hierdoor wordt het vochtiger in huis. Zorg daarom voor goede ventilatie. Lees meer over ventilatie na isoleren of bekijk de video:
De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is bestemd voor eigenwoningbezitters en Verenigingen van Eigenaars (VvE's). Bekijk wanneer je voor de subsidie in aanmerking komt ›