Kieren en naden dichten

Veel woningen hebben tochtproblemen bij de kozijnen. Voorkom dat warmte door kieren en naden uit de woning verdwijnt.

De wijze waarop naden en kieren gedicht worden, is afhankelijk van de grootte van de naad of kier.

Ramen, deuren en kozijnen

Voorzie ramen en deuren van tochtstrips. Ook via de aansluiting tussen het kozijn en de muur gaat nogal eens warmte verloren. Maak deze naden dicht met purschuim of dicht ze met een timmerlat voorzien van tochtband of tochtstrip.  

Kleine naden dichten

Kleine naden van maximaal 1 cm tussen verschillende bouwdelen kunnen het beste worden gedicht met kit. Gebruik bij hout en steenachtig materiaal een flexibele kit zoals acrylaatkit. Die is ook makkelijk overschilderbaar. Siliconenkit is ook flexibel, maar niet overschilderbaar.

Grote naden dichten

Dicht grote naden en kieren met behulp van purschuim. Nadeel hiervan is dat het er niet netjes uitziet en het niet overschilderbaar is. Purschuim kan flink uitzetten, waardoor het ook op plekken komt waar het niet wenselijk is. En het verwijderen van purschuimvlekken is niet eenvoudig. Snijd overtollig schuim, eenmaal uitgehard, weg. Werk indien nodig de naad af met een afwerklat.

Deurborstels

Om tocht aan de onderkant van de deur tegen te gaan, kun je deurborstels plaatsen. Doe dit niet onder binnendeuren, zodat de lucht door kan stromen via de sleuf onder de deur. 

Aandachtspunten

  • Controleer op kieren. Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Een goede manier om te kijken waar de warmte weglekt uit de woning is met behulp van een warmtebeeld (infrarood) camera. Om een goed beeld te krijgen met een warmtebeeld camera moet het verschil tussen binnen en buiten wel voldoende groot zijn, anders zie je geen verschillen.  
  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Snel en eenvoudig energie besparen

Van laagdrempelige tips tot overstappen naar een andere energieleverancier. Ontdek hoe je eenvoudig kunt besparen. Over energie besparen

Zo isoleer je het dak

Plannen om je huis te verduurzamen? Begin met isoleren. En start met het dak. Lees het artikel uit Eigen Huis Magazine. Lees het artikel

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Glas vervangen

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen