Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Kieren en naden dichten

Veel woningen hebben tochtproblemen bij de kozijnen. Voorkom dat warmte door kieren en naden uit de woning verdwijnt. De manier waarop je naden en kieren het beste kunt afdichten is afhankelijk van de grootte van de naad of kier.

Raamkozijn met ventilatierooster

Waar vind je kieren en naden? 

De meeste kieren en naden zijn te vinden op de aansluitingen van de verschillende gebouwdelen van een woning.

Vloeren

De grootste kieren en naden vind je bij houten vloeren, omdat deze van zichzelf niet luchtdicht zijn. Dit merk je vooral bij de plinten en op plekken waar de vloer niet is voorzien van een verdere vloerafwerking.  

Het isoleren van de vloer kan een groot deel van de luchtlekken oplossen. Het is hierbij belangrijk dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de muren. Eventueel kunnen de naden tussen de vloer en de muur (achter de plinten) nog extra worden afgekit. Je kunt ook de plinten voorzien van een tochtband.  

Daarnaast zijn er vaak naden en kieren rondom leidingdoorvoeren, onder andere in de meterkast. Dit komt ook voor bij betonnen vloeren. Dit kun je oplossen door deze goed af te dichten.   

Kozijnen

Ook rondom kozijnen vind je vaak kieren en naden. Vooral bij de draaiende delen, zoals ramen en deuren. Dit kun je verhelpen door goede tochtstrips te gebruiken. Moderne kozijnen hebben standaard een driedubbele kierafdichting in de vorm van rubberen profielen.  

Ook goed hang- en sluitwerk kan de kierdichtheid verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de draaiende delen beter aansluiten op het kozijn. Extra (bijzet)sloten zorgen voor een nog beter resultaat.  

Waar de kozijnen aansluiten op de vloer, de gevel of het dak vind je ook vaak kieren en naden. Dit kun je oplossen door de kieren rondom de kozijnen goed af te dichten, bijvoorbeeld met een acrylaatkit.  

Je kunt er ook voor kiezen om de aftimmering rondom de kozijnen en onder de vensterbank te voorzien van goede tochtband of de naad achter de aftimmering af te tapen met een luchtafdichtingstape.

Daken 

Aansluitingen van daken en het dak zelf kunnen ook kieren vertonen. Controleer bijvoorbeeld het dak achter het knieschot. Met name de aansluiting tussen de gevel en het dak is vaak een oorzaak van luchtlekkage. Deze naden kun je afsluiten met acrylaatkit of, als het grotere naden zijn met isolatieschuim. Het kan helpen om deze naad te vullen met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld met minerale wol. 

Daarnaast vertonen de aansluitingen van het dak zelf vaak kieren en naden. Denk aan de nok van het dak, maar ook de naden tussen de verschillende dakvlakken. Deze kun je ook het beste afkitten met acrylaatkit, of als het om grotere naden gaat, met isolatieschuim.  

Kijk ook naar andere aansluitingen, zoals de aansluitingen met schoorstenen, dakramen, dakkapellen en de aansluiting op de topgevel en de woningscheidende muren. De aansluiting met de woningscheidende muur kun je het beste afdichten met brandvertragend isolatieschuim om er voor te zorgen dat jouw woning en die van je buren ook brandveilig van elkaar gescheiden zijn. Als het dakbeschot kieren vertoont, bijvoorbeeld bij een dakbeschot bestaande uit planken, kun je aan de binnenzijde dun plaatmateriaal aanbrengen en deze onderling aftapen of afkitten.  

Bij platte daken is de aansluiting tussen het dak en de gevel soms niet goed afgedicht. Dit zorgt voor tocht bij de plafondplinten en spotjes in het plafond. Dit is te verhelpen door de ruimte tussen de gevel en het dak helemaal af te sluiten met isolatiemateriaal. Het is aan te raden om dit uit te besteden aan een vakman. Wil je graag zelf aan de slag, dan kun je de plinten voorzien van tochtband. 

Deurborstels

Om tocht aan de onderkant van de deur tegen te gaan kun je deurborstels plaatsen. Doe dit niet onder binnendeuren, zodat de lucht door kan stromen via de sleuf onder de deur. 

Aandachtspunten kieren en naden dichten

  • Controleer op kieren. Achterhaal waar de luchtlekken zitten in huis. Ervaar je tocht? Dan zit er een luchtlek in huis. Een goede manier om te kijken waar de warmte weglekt uit de woning is met behulp van een warmtebeeld (infrarood) camera. Om een goed beeld te krijgen met een warmtebeeld camera moet het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wel voldoende zijn. Anders zie je geen verschil.  
  • Oudere woningen ,vooral die van voor 1975, met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Eventueel kun je beter ventileren door het plaatsen van ventilatieroosters in de kozijnen. Een goed isolatiebedrijf wijst je altijd, naast het geven van isolatieadvies, op het belang van goede ventilatie in de woning.
vrouw aan tafel achter de ipad

Gratis e-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het gratis e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

De belangrijkste informatie bij elkaar gebundeld
Simpele doe-het-zelf tips voor iedereen
Inclusief stappenplan radiatorfolie aanbrengen
Download het gratis e-book

Luchtdichtheidsmeting

Tijdens een luchtdichtheidsmeting, ook wel blowerdoortest genoemd, wordt er tijdelijk een ventilator in een deuropening geplaatst. Met deze ventilator kun je de woning op onder -of bovendruk zetten. De meting laat zien hoeveel lucht de woning doorlaat. Na het uitvoeren van de luchtmeting wordt er aan de hand van thermografie of kunstmatige rook gekeken waar de luchtlekkages zich bevinden. Op plaatsen waar de rook naar buiten of naar binnen komt, is de luchtdichtheid onvoldoende. Op deze plekken kun je kieren en naden verder afdichten, om zo de luchtdichtheid te vergroten. Bekijk de video om te zien hoe dit werkt. 

Een blowerdoortest wordt meestal ingezet bij nieuwbouwprojecten of bedrijfspanden om te meten of de luchtdichtheid voldoet aan de gestelde eisen. 

Een luchtdichtheidsmeting is voor bestaande woningen minder relevant, omdat er aan bestaande woningen geen eisen worden gesteld. Het kan wel interessant zijn om de woning op deze manier op druk of onderdruk te zetten omdat het in combinatie met de rookmachine een goed beeld kan geven van de (grootste) luchtlekken. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Ook interessant in kennisbank

Moet ik na het isoleren rekening houden met mijn ventilatie?

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Ook interessant

Snel energie besparenDakisolatieGlas vervangen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube