Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHypotheek en overdracht

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Koop je voor het eerst een huis en wil je gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek, dan kun je kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. In dit artikel lichten we de lineaire hypotheek uit. Hoe werkt deze hypotheekvorm?

Wat is een lineaire hypotheek?

Kies je voor een lineaire hypotheek, dan betaal je maandelijks aflossing en een deel rente. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek helemaal afgelost.

lineaire hypotheek

Voordelen lineaire hypotheek

  • De lineaire hypotheek is een eenvoudige hypotheek
  • De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd
  • Je hypotheekschuld daalt iedere maand
  • Je lost sneller af dan bij een annuïteitenhypotheek, daardoor heb je minder kans op een restschuld bij verkoop van de woning
  • De totale rentelasten over de hele looptijd van de hypotheek zijn lager dan bij andere hypotheekvormen

Nadelen lineaire hypotheek

  • In het begin betaal je meer rente en aflossing dan bij andere hypotheekvormen
  • Doordat je hypotheekschuld iedere maand daalt, kun je gedurende de looptijd minder hypotheekrente aftrekken

Lineaire hypotheek en hypotheekrenteaftrek 

De hypotheekrente die je over je lineaire hypotheek betaalt, is aftrekbaar van de belasting. Omdat je bij deze hypotheekvorm geleidelijk aan minder rente betaalt en elke maand hetzelfde bedrag aflost, daalt het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek. Bij een lineaire hypotheek dalen je lasten dus iedere maand. Vraag een hypotheekadviseur om een overzicht van je netto lasten per jaar.  

Lineaire hypotheek extra aflossen 

Op een lineaire hypotheek kun je extra aflossen. Hierdoor worden je maandlasten lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Wil je tussentijds aflossen, let dan wel op een mogelijke boeterente. Meer hierover staat in de hypotheekvoorwaarden of in de hypotheekakte. Vaak mag je per kalenderjaar tussen 10 % en 20 % van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Overleg bij twijfel met een hypotheekadviseur of extra aflossen op je hypotheek in jouw situatie verstandig is. 

Lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek?

Een lineaire hypotheek levert je in het begin hogere maandlasten op. Het voordeel is dat je zo sneller aflost en je maandlasten na verloop van tijd dalen. Handig als je later minder wilt gaan werken of aan kinderen denkt. Ook loop je minder risico op een restschuld als je je huis weer verkoopt. Je hebt immers al een aardig deel van de hypotheek afgelost. 

Een annuïteitenhypotheek heeft in het begin lagere maandlasten dan een lineaire hypotheek. Na verloop van tijd stijgen je netto maandlasten. Een lineaire hypotheek kun je combineren met een annuïteitenhypotheek. Met een combinatie kun je de hoogte van je maandlasten redelijk gelijk houden. 

Lineaire hypotheek berekenen

Wil je zelf de maandlasten van je lineaire hypotheek berekenen? Gebruik dan onze rekenmodule annuïteiten- en lineaire hypotheek

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

HuiseigenaarHypotheekKopenKopen-HypotheekStarter

Ook interessant

Zo werkt een annuïteitenhypotheekAflossingsvrije hypotheek voor startersE-book 'Financieren'

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube