Hoe vind je een goede makelaar

Als je een huis gaat kopen is het natuurlijk belangrijk dat je een prettige en betrouwbare aankoopmakelaar aan je zijde hebt. Je leunt namelijk op hem bij de grootste uitgave die je in je leven doet: een huis kopen. Hoe weet je nou zeker dat je een goede makelaar hebt gevonden?

Om de juiste aankoopmakelaar te vinden, is het belangrijk de vraag te stellen: wat is voor mij de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar? Dus: wat kan de makelaar voor mij doen wat ik zelf niet kan of wil doen? Als je die vraag centraal houdt tijdens het vinden van de juiste aankoopmakelaar, weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Verder is het belangrijk om op een aantal dingen te letten tijdens je zoekproces, die zetten we hier voor je op een rijtje.

Brancheorganisatie

Het is verstandig om te kiezen voor een makelaar die is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro.

Deze brancheorganisaties stellen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars. Bovendien werken aangesloten makelaars met consumentvriendelijke algemene voorwaarden, die in samenwerking met Vereniging Eigen Huis zijn opgesteld.

Stel kritische vragen aan je makelaar

Helaas bestaat er geen checklist die uitkomt op de makelaar die bij je past. Wel helpt het om vooraf duidelijke afspraken te maken en kritische vragen te stellen, zoals:

  • Hoe bepaalt de makelaar de woningwaarde van jouw droomhuis?
  • Waarmee wil je dat de makelaar je helpt? Bijvoorbeeld bij het vinden van een huis, bij het bepalen van de waarde van een huis of het onderhandelen?

En natuurlijk is die persoonlijke klik ook belangrijk. De makelaar gaat je begeleiden bij een belangrijke en persoonlijke zoektocht: jouw nieuwe thuis. Het is daarom erg prettig als je goed kunt opschieten met jouw aankoopmakelaar en dat de makelaar zich openstelt voor jouw wensen en voorkeuren.

Informeer in je omgeving naar een goede makelaar

Het zoeken van een goede makelaar hoef je natuurlijk niet helemaal alleen te doen: je bent tenslotte niet de eerste die een huis gaat kopen. Informeer daarom eens in je omgeving naar prettige en betrouwbare makelaars. Vraag bijvoorbeeld aan je ouders, collega’s of je nieuwe buren of zij een makelaar hebben die ze kunnen aanbevelen.

Vraag naar recensies

Als je een makelaar hebt gevonden waar je tevreden over bent, ga dan vooral op zoek naar recensies van eerdere woningkopers. Vraag de recensies aan de makelaar of ga zelf op onderzoek uit op het internet. Ervaringen van eerdere woningkopers zijn in dit geval goud waard!

Onderhandel over de makelaarskosten

Bij het zoeken van een goede makelaar is het natuurlijk gunstig als je hier niet al teveel geld aan kwijt bent. Bespreek daarom samen wat de aankoopmakelaar voor je gaat doen en weet dat je mag onderhandelen over de makelaarskosten. De vergoeding (courtage) van makelaars is namelijk niet wettelijk vastgelegd. De meeste makelaars rekenen een vast bedrag. Let op: soms is de courtage exclusief btw, hier komt dan nog 21% btw bij.

Goede makelaar gekozen? Houd nauw contact

Blijf tijdens het aankooptraject continu in contact met de makelaar. Hoe zorgvuldig je een makelaar ook kiest, pas tijdens het traject weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Als de samenwerking onverhoopt niet goed gaat, dan wil je natuurlijk zo snel en goedkoop mogelijk van de makelaar af. Bespreek daarom van tevoren of hij kosten (en zo ja, welke) in rekening brengt als de opdracht wordt beëindigd.

Meer informatie

Wel of geen aankoopmakelaar

Ontdek wat een aankoopmakelaar allemaal voor je kan betekenen. Wat een makelaar kan doen

Webinar: nieuw huis kopen en je oude verkopen

Een nieuw huis kopen en je oude verkopen? Met de adviezen van onze experts ben je beter voorbereid. Lees meer

De verkoop voorbereiden

Hoe bepaal je de verkoopprijs van je huis? En neem je een makelaar in de arm of regel je de verkoop zelf? Tips voorbereiding