Bouwers vragen nog steeds de hoofdprijs
Om de paar jaar doet Vereniging Eigen Huis onderzoek naar de prijzen van meer- en minderwerk bij nieuwbouwwoningen. Eén oproep is voldoende om de mailbox met meer- en minderwerklijsten vol te laten stromen.
Veel mensen vertellen hun eigen verhaal erbij. Een teken dat het erg leeft onder de nieuwbouwkopers. Ze vinden de meerwerkopties duur en hebben het gevoel dat er weinig te kiezen valt. Of ze verbazen zich hoe weinig ze terugkrijgen voor minderwerk. Schrap je bijvoorbeeld de plaatsing van een keuken omdat je dat liever zelf wilt doen? Dan valt de vergoeding vaak tegen.
Opvallende resultaten
Een van de meest opvallende conclusies uit het onderzoek: wie een woning in eigen beheer bouwt, kent lagere meer- en minderwerkprijzen dan kopers van een projectwoning. Dit komt waarschijnlijk omdat je zelf de aannemer kiest en onderhandelt over het meer- en minderwerk voor het tekenen van het contract.
Opmerkelijk is ook dat eindelijk de optie om ‘wandcontactdozen te verlagen naar 30 cm’ zo goed als verdwenen is. Wie wil immers nog een stopcontact op 1 meter hoogte? Als koper mag je verwachten dat zoiets gewoon geregeld is. En omdat we met zijn allen moeten verduurzamen, ontstaan op dat gebied ook nieuwe opties. Al is een extra zonnepaneel met een prijskaartje van 593 euro ook geen koopje.
Aannemers wijten het dure meer-en minderwerk vooral aan de verstoring van het bouwproces. Iedere wijziging moet op alle bouwtekeningen, bestellingen en opdrachten worden doorgevoerd. Ook moeten ze de vele (onder) aannemers inlichten en zogenaamde faalkosten incalculeren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een wijziging in de verkeerde woning wordt aangebracht.
Meer weten?
Wil je nou weten wat gemiddelde prijzen zijn voor veelvoorkomende meerwerkopties? Controleer aan de hand van onze meerwerklijst met gemiddelde prijzen of je niet te veel betaalt.
Het meer- en minderwerk blijft een hot issue bij het kopen van een nieuwbouwwoning.
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar
Koopwijzer nieuwbouw
Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.
Schrijf je in