Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIndividueel een huis bou...

Programma van eisen: wat wil je bouwen?

Wie een huis wil bouwen, kiest eerst het soort woning. Wil je bijvoorbeeld een huis op maat laten ontwerpen? Of heb je liever een cataloguswoning, waarbij je een standaard woningontwerp kiest?

water langs wijk in aanbouw

Ben je eruit, dan is het tijd om een programma van eisen op te stellen, waarin je in detail aangeeft waar jouw woning aan moet voldoen.

Soort woning

 • Huis ontwerpen op maat: Bij een ontwerp op maat wordt jouw woning speciaal voor jou ontworpen, meestal door een architect. Dit is over het algemeen een duurdere manier om een huis te bouwen.
 • Cataloguswoning: Wie voor een cataloguswoning gaat, kiest uit aantal standaard woningontwerpen. Vaak is het wel mogelijk om kleine aanpassingen te doen, maar de basis blijft hetzelfde. Een groot voordeel is dat je niet meer tegen kinderziektes aan loopt.
 • Deel maatwerk, deel catalogus: Er zijn aannemers die een tussenvorm aanbieden. Je kunt schetsen, afbeeldingen of tekeningen van een bestaande woning aan hem voorleggen. Aan de hand daarvan gaat hij een ontwerp maken. Deze aannemers werken meestal met een vaste prijs per m3 woning. 

Programma van eisen

Het voordeel van zelf een huis bouwen is dat je bepaalt hoe jouw woning eruit komt te zien. Stel een zogenoemd programma van eisen op en maak eventueel een collage van je woningideeën. Hiermee gaan de gesprekken met jouw architect of ontwerper makkelijker. Het programma van eisen kan de volgende onderdelen bevatten:

Bouwstijl

Welke bouwstijl heeft jouw voorkeur? Jaren dertig, modern of klassiek? Zijn er vanuit de gemeente eisen gesteld vanuit welstand? Laat je informeren.

Indeling woning

Welke eisen stel je aan de indeling? Denk aan het aantal slaapkamers en hoe groot deze moeten zijn. Wil je een grote woonkeuken of badkamer? 

Materiaalkeuze

Materiaalkeuzes bepalen hoeveel onderhoud je in de toekomst hebt. Kies je voor houten buitenkozijnen en houtachtige plaatmaterialen, dan zul je regelmatig moeten schilderen. Bij kunststof of aluminium kozijnen is reinigen vaak voldoende. Let ook bij de keuze van installatie op het onderhoud. Hoe vaak moet onderhoud gepleegd worden? In het onderhoud van ventilatiesystemen kunnen eveneens grote verschillen zitten.

Bouwmethode

Het kiezen van een aannemer is ook vaak kiezen voor een bepaalde bouwmethode. De bouwmethode wordt bepaald door het casco. Het casco bestaat uit de dragende delen van het huis en zorgt ervoor dat het huis wind en waterdicht is. Welke bouwmethodes zijn er?

 • Traditionele bouw of stapelbouw: Bij traditioneel bouwen worden het casco en de gevels op de bouwplaats gemetseld en/of gelijmd. Hierdoor vraagt deze bouwmethode langere bouwtijd dan veel geprefabriceerde bouwmethodes.
 • Houtskeletbouw: Bij houtskeletbouw wordt het casco opgebouwd uit houten regels en balken, afgewerkt met plaatmateriaal. Deze houten elementen worden in een fabriek, voorzien van isolatiemateriaal, gemaakt en op de bouw vaak in één dag samengesteld tot een complete woning.
 • Montagebouw: Bij montagebouw worden de bouwdelen, meestal van beton, vanuit de fabriek kant-en-klaar aangeleverd op de bouwplaats. Net als bij houtskeletbouw kan het casco binnen een dag staan. 
 • Gietbouw: Bij gietbouw worden de betonnen bouwdelen op de bouwplaats gestort. Voor een individuele woning wordt deze bouwmethode zelden toegepast.

Nog even dit...

 • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

 • Hulp bij (ver)koop van je woning

 • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

Kopen-Zelfbouw

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube