Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Hoe hoog is de opzegvergoeding die ik aan mijn energieleverancier moet betalen?

Of je een opzegvergoeding aan de leverancier moet betalen, hangt af van het contract. Heb je een contract met of zonder einddatum? 

Contract voor onbepaalde tijd

Dit is een contract zonder einddatum met een variabel tarief. Daarom wordt dit ook wel een variabel contract genoemd. Dit contract is per maand opzegbaar en je hoeft daarvoor geen vergoeding aan de energieleverancier te betalen.

Contract voor bepaalde tijd

Dit is een contract met een einddatum, bijvoorbeeld een jaarcontract, met een vast tarief. Als je voor de einddatum opzegt, moet je meestal een opzegvergoeding aan de energieleverancier betalen.

Bij het opzeggen van een contract voor bepaalde tijd zijn drie situaties mogelijk:

 1. Je zegt op bij afloop contract
  Als het contract afloopt, kun je zonder kosten opzeggen. Wel moet je minimaal 30 dagen van tevoren, bij voorkeur schriftelijk, aan het energiebedrijf melden dat je wilt opzeggen.
   
 2. Je zegt op na einddatum contract
  Het contract mag wel stilzwijgend verlengd worden. Maar dat mag alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en loopt door totdat je het zelf opzegt. Je kunt het contract op elk gewenst moment kosteloos opzeggen.
   
 3. Je zegt op voor einddatum contract
  Bij het voortijdig beëindigen van een contract voor bepaalde tijd moet je aan de leverancier een opzegvergoeding betalen.
  De hoogte van de vergoeding hangt af van de tijd die het contract nog geduurd zou hebben. Je vindt de verschillende opzegvergoedingen in de tabel hieronder. Onderstaande bedragen gelden per product. Heb je een contract voor elektriciteit én gas, dat bijvoorbeeld nog 3 jaar loopt, dan kan de leverancier € 250 (2 x € 125) opzegvergoeding vragen bij beëindigen.

Contractduur

Resterende looptijd

Maximale opzegvergoeding per product (gas en elektriciteit)

 1 jaar

 < 1 jaar

 € 50

 > 1 jaar

 < 1,5 jaar

 € 50

 

 1,5 - 2 jaar

 € 75

 

 2 - 2,5 jaar

 € 100

 

 > 2,5 jaar

 € 125

 

Opzegvergoeding gaat veranderen

Naar verwachting verandert de opzegvergoeding vanaf 1 april 2023. Sluit je na die datum een vast contract af, dan geldt daarvoor niet meer de vaste opzegvergoeding genoemd in de bovenstaande tabel. In plaats daarvan geldt dan een opzegvergoeding die per geval wordt berekend aan de hand van het financiële verlies dat de leverancier door de opzegging lijdt. De aangepaste opzegvergoeding moet ervoor zorgen dat energieleveranciers weer vaste contracten gaan aanbieden. In de nieuwe situatie is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van het prijsverschil tussen het opgezegde vaste contract en het actuele tarief en de resterende looptijd van het contract. Als de energieprijs flink is gedaald en de looptijd van het contract nog lang is, pakt de opzegvergoeding hoger uit dan nu het geval is. Voor vaste contracten die afgesloten zijn voor 1 april blijven wel de bovenstaande vaste opzegvergoedingen gelden. Opzegging van een variabel contract is en blijft kosteloos.  

Aandachtspunten

 • Nieuwe leverancier zegt voor jou op
  Als je overstapt naar een andere leverancier hoef je vaak niet zelf op te zeggen. De nieuwe leverancier regelt dit normaal gesproken. Het is wel belangrijk af te wegen of overstappen wel aantrekkelijk is met de opzegvergoeding die je moet betalen. 
 • In rekening brengen
  De energieleverancier moet de opzegvergoeding binnen een redelijk termijn in rekening brengen. Dit betekent zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk bij het versturen van de eindafrekening. De eindafrekening moet binnen 6 weken verstrekt worden.
 • Opzegvergoeding voor klein-zakelijke verbruikers
  De genoemde opzegvergoeding geldt voor consumenten. Aan kleinzakelijke afnemers kan een hogere opzegvergoeding in rekening worden gebracht.
 • Contract afgesloten aan de deur
  Als je een energiecontract voor bepaalde tijd aan de deur hebt getekend, dan kun je dit contract tot 2 weken na ondertekening zonder opgaaf van redenen ontbinden, bij voorkeur schriftelijk. Je hoeft dus ook geen opzegvergoeding te betalen. Deze 2 weken bedenktijd zijn wettelijk geregeld.
 • Contract telefonisch afgesloten
  Heb je telefonisch een energiecontract voor bepaalde tijd afgesloten zonder hiervoor te tekenen? Dan kun je hier nog zonder opzegvergoeding vanaf. Een telefonisch aangeboden energiecontract moet volgens de wet namelijk schriftelijk gesloten worden. Voor verlenging of vernieuwing van een bestaande overeenkomst geldt deze schriftelijkheidseis niet.

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube