Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe kan ik overlast van mijn houtkachel in de buurt voorkomen?

Overlast van hout- en pelletkachels helemaal voorkomen is niet mogelijk. Wel kun je een aantal maatregelen nemen om de overlast te beperken.

Aanschaf en installatie

Koop een kachel met een hoog rendement 
Nieuwe hout- en pelletgestookte kachels zijn voorzien van een energielabel. Kies minimaal voor label A.

Koop een kachel met een vermogen dat past bij de ruimte
Een te kleine kachel krijgt de ruimte niet warm. Met een te grote kachel wordt het te warm of moet de kachel geknepen worden. Bij het knijpen van de kachel wordt de luchttoevoerklep een beetje dicht gezet. Dit zorgt voor onvolledige verbranding, waardoor meer schadelijke gassen ontstaan. Ga voor een goed advies over de grootte van de kachel naar een houtkachelspecialist.

Plaats een houtrookfilter (katalysator) in de pijp 
Een houtrookfilter kan een deel van de schadelijke rookgassen opvangen. De techniek is nog niet heel bekend en er is nog niet veel keuze.

Plaats een rookgasventilator
Een ventilator kan zorgen voor een betere trek van het schoorsteenkanaal, waardoor hout beter verbrandt en er minder fijnstof vrijkomt. 

Plaats een trekbegrenzer
Een trekbegrenzer zorgt er juist voor dat de trek minder wordt. Bij teveel trek in de schoorsteen gaan de rookgassen te snel uit de schoorsteen, waardoor ook een slechtere verbranding plaatsvindt. Een trekbegrenzer wordt geplaats in een schoorsteenkanaal en zorgt er voor dat er extra lucht wordt toegevoegd waardoor de rookgassen afkoelen en minder snel door het kanaal naar buiten stromen.

Zorg dat de schoorsteen of het rookkanaal goed is afgestemd op de kachel en boven het dak van de woning uitkomt 
Dit zorgt voor verdunning van de rookgassen. Informeer bij de gemeente naar de regels. 

Stook verantwoord

Verantwoord stoken vermindert vervuiling van het rookkanaal en daarmee het risico op schoorsteenbranden. Een aantal tips:

  • Laat minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen vegen door een ASPB erkende vakman.
  • Maak houtvuur aan volgens de Zwitserse methode. Dit houdt in dat de grote houtblokken onderop liggen, daarop liggen kleine houtjes en daarbovenop aanmaakblokjes.
  • Stook alleen met droog en onbehandeld hout, te herkennen aan scheuren en loszittende bast. Stook nooit met geïmpregneerd, geschilderd en gebeitst hout. Ook bewerkt hout - zoals sloophout, multiplex en spaanplaat - is ongeschikt. Gebruik geen papier of karton voor het aanmaken.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer.
  • Zorg voor voldoende toevoer van verse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Bij veel kachels kan de luchttoevoer en -afvoer met kleppen geregeld worden. Zet deze kleppen volledig open en gebruik deze kleppen zo min mogelijk om onvolledige verbranding te voorkomen. Als de kachel te heet wordt, verminder dan de hoeveelheid brandstof (hout).
  • Controleer regelmatig of je goed stookt. De vlam moet heldergeel zijn en niet te veel vlakkeren. Oranje vlammen duiden op onvolledige verbranding. Controleer ook de rook uit de schoorsteen. Kleurloze rook duidt op een goede verbranding.
  • Laat het vuur vanzelf uitbranden. Het temperen (knijpen) van de toevoer leidt tot onvolledige verbranding.  

Aandachtspunten

  • Pelletkachels hoogste rendement
    Pelletkachels hebben een hoger rendement ten opzichte van houtblok gestookte kachels.
  • Tweedehands
    Houtkachels worden regelmatig tweedehands verkocht. Het is de vraag of het verstandig is deze aan te schaffen. Het rendement van oude kachels is slechter en de kans is groot dat de kachel qua capaciteit niet in de ruimte past. 
  • Aanbevelingen
    Het Platform Houtrook en Gezondheid heeft in een brief aanbevelingen gedaan aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat om overlast en gezondheidsschade door houtrook aan banden te leggen. Het platform is een samenwerking tussen verschillende organisaties als het Longfonds, GGD's, diverse gemeentes en ook verschillende organisaties in de kachelbranche. De website van Platform Houtrook en Gezondheid is niet meer beschikbaar. 
  • Rendementseisen houtkachels
    Nieuwe hout- en pelletkachels mogen alleen verkocht worden als ze zijn voorzien van een energielabel. Het energielabel komt voort uit Europese -rendemensteisen.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube