Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe werkt een regeling per ruimte of zone bij een cv-installatie?

Volgens het Bouwbesluit moeten alle nieuwbouwwoningen en sommige bestaande woningen voorzien zijn van een regeling per ruimte of regeling per zone. We leggen beide regelingen uit. 

Regeling per ruimte

Voor een regeling per ruimte zijn er twee mogelijkheden:

Thermostaatknoppen
Elke verwarmingselement (radiator of convector) wordt voorzien van een thermostaatknop waarmee je de temperatuur kunt instellen. Op een thermostaatknop staan meestal een aantal cijfers die staan voor een bepaalde temperatuurgradatie. Als de ruimte de gewenste temperatuur heeft, sluit de thermostaatknop de toevoer. Het is wel belangrijk om de regeling per ruimte af te stemmen met de centrale kamerthermostaat die meestal in de woonkamer hangt. Als er namelijk geen warmtevraag in de ruimte van de centrale kamerthermostaat is, zal deze de toevoer van warmte stoppen. Bijvoorbeeld door de cv-ketel uit te schakelen, ook al is het nog niet warm genoeg in de overige ruimtes met thermostaatknoppen.
Slimme thermostaatknoppen
Slimme thermostaatknoppen zijn voorzien van een zender en kunnen individueel de warmtetoevoer (cv-ketel) aansturen. Op die manier kun je in elke ruimte apart de temperatuur regelen. Ook als er geen warmtevraag is in de ruimte waar de centrale kamerthermostaat hangt. Slimme thermostaatknoppen kunnen vaak ook op afstand bediend worden door middel van een centraal bedieningspaneel of je eigen smartphone of tablet.
Een systeem met slimme thermostaatknoppen is wel duurder dan losse thermostaatknoppen.

Regeling per zone

Bij een regeling per zone is de cv-installatie opgedeeld in aparte groepen (zones). Elke groep heeft zijn eigen leidingen en de warmtevraag kan per zone worden geregeld, bijvoorbeeld per verdieping. Elke verdieping heeft dan een eigen centrale thermostaatregeling.

Eisen Bouwbesluit

Vanaf 10 maart 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een regeling per ruimte of regeling per zone ().
Ook bij bestaande woningen geldt deze verplichting bij wijziging van de warmte-opwekker. Bijvoorbeeld het vervangen van een cv-ketel of het bijplaatsen van een hybride warmtepomp naast de cv-ketel.

Als de kosten voor het plaatsen van een regeling per ruimte of zone hoger liggen dan 20 % van de kosten voor de wijziging van de warmte-opwekker, geldt deze verplichting niet.
De eisen zijn opgenomen in afdeling 6.13 van het Bouwbesluit.

Hoe nu verder

  • Bouwbesluit online: bekijk alle regels en toelichting over het Bouwbesluit. 

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube