Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe werkt het depositogarantiestelsel (DGS)?

Het depositogarantiestelsel (DGS) garandeert banktegoeden van rekeninghouders als een Nederlandse bank failliet gaat. Het DGS vergoedt een maximumbedrag van € 100.000 per rekeninghouder per bank. Het DGS geldt voor alle particulieren en vrijwel alle bedrijven en andere organisaties. Ook het banktegoed van een valt hieronder. Als een bank failliet gaat, zal De Nederlandsche Bank (DNB) bekend maken hoe je aanspraak kunt maken op een vergoeding. 

Aanvullende garantie

Als het banktegoed direct verband houdt met de aan- of verkoop van een woning, pensioen, ontslag of huwelijk geldt vanaf 1 september 2024 een aanvullende garantie van maximaal € 500.000 tot 6 maanden na de storting. Ook als het geld op een zogenoemde bij de notaris staat of als je tijdelijk veel geld op je rekening gestort krijgt door de uitkering van een verzekering of vergoedingen voor schade, omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling. 

Aandachtspunten

  • Vrijwel alle betaal- en spaarrekeningen en deposito's vallen onder het DGS. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld zogenoemde achtergestelde deposito's. Deze deposito's leveren meer rente op dan gebruikelijk, maar je loopt ook meer risico om geld te verliezen. Informeer bij twijfel bij je bank of een deposito onder het DGS valt. 
  • Voor een geldt het DGS niet. Als de bank failliet gaat, wordt het  saldo van je SEW verrekend met de hypotheekschuld. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp