Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe werkt het depositogarantiestelsel (DGS)?

Het depositogarantiestelsel (DGS) garandeert banktegoeden van rekeninghouders als een Nederlandse bank failliet gaat. Het DGS vergoedt een maximumbedrag van € 100.000 per rekeninghouder per bank. Het DGS geldt voor particulieren en de meeste ondernemingen. Ook het banktegoed van een valt hieronder. Als een bank failliet gaat, zal De Nederlandsche Bank (DNB) bekend maken hoe je aanspraak kunt maken op een vergoeding. 

Aanvullende garantie

Bij aan- of verkoop van een woning kan tijdelijk een hoger garantiebedrag gelden. Als het banktegoed direct verband houdt met de aan- of verkoop geldt een aanvullende garantie van maximaal € 500.000 tot 3 maanden na storting. Ook als het geld op een zogenoemde bij de notaris staat, valt het onder deze garantie. 

Aandachtspunten

  • Vrijwel alle betaal- en spaarrekeningen en deposito's vallen onder het DGS. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld zogenoemde achtergestelde deposito's. Deze deposito's leveren meer rente op dan gebruikelijk, maar je loopt ook meer risico om geld te verliezen. Informeer bij twijfel bij je bank of een deposito onder het DGS valt. 
  • Voor een geldt het DGS niet. Als de bank failliet gaat, wordt het  saldo van je SEW verrekend met de hypotheekschuld. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube