Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Hoe wordt de herbouwwaarde van een woning of VvE bepaald?

De van een woning wordt op een van de volgende manieren bepaald:

Met de herbouwwaardemeter
Een herbouwwaardemeter is een (online) formulier. Hiermee bereken je de herbouwwaarde per type woning op basis van gemiddelde m3-prijzen. De prijzen zijn gebaseerd op gedetailleerde bouwkundige kosten en arbeidskosten. Je vult de herbouwwaardemeter zelf in of met de hulp van de adviseur. Vul je de herbouwwaardemeter goed in, dan loop je geen risico op onderverzekering.

Via het Hermes-model
Dit model bepaalt de herbouwwaarde op basis van relevante kenmerken uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), kadastergegevens en de . Je hoeft geen formulieren in te vullen en je hebt een garantie tegen . Bij het gebruik van de WOZ waarde wordt de waarde van de grond buiten beschouwing gelaten.

Door een taxateur
Een taxateur taxeert de woning en vermeldt de herbouwwaarde in het taxatierapport.

Herbouwwaarde gebouw van een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Een VvE is verplicht om een collectieve opstalverzekering af te sluiten. De verzekeraar geeft aan hoe de waarde bepaald moet worden. Dit kan onder andere door een ervaren aannemer of bouwkundige in te schakelen of een geselecteerde taxateur. De kosten voor (her)taxatie zijn voor rekening van de VvE. 

Herbouwwaarde Monumenten

Schadeherstel aan een monument is duurder dan aan een niet-monument. Laat de verzekeraar daarom weten dat het om een monument gaat. Zorg dat de verzekeraar een clausule opneemt dat de eventuele hogere herstelkosten ook gedekt zijn. Een bouwhistorische rapport geeft inzicht in de monumentale waarde van het monument en kan de verzekeraar helpen bij het vaststellen van het te verzekeren bedrag.

Aandachtspunten

  • Bereken na een verbouwing opnieuw de herbouwwaarde en geef dit door aan de verzekeraar.
  • Bij een aantal verzekeraars ben je altijd voor een standaardbedrag verzekerd.  
  • De fundering is niet altijd standaard meeverzekerd. Het is aan te raden om deze wel mee te verzekeren. Bij brand of ontploffing kan de fundering ernstig beschadigd raken, waardoor herstelkosten gemaakt worden. 
  • Een woning met een rieten kap is niet bij alle verzekeraars te verzekeren of alleen tegen een verhoogde premie. Een woning met een geschroefd rieten dak wordt vaker geaccepteerd door een verzekeraar, maar ook dan meestal tegen een hogere premie. 
  • Ben je het niet eens met de vastgestelde herbouwwaarde door de verzekeraar voor de VvE? Schakel dan zelf een VvE-taxateur in en ga in overleg met de verzekeraar over de waarde. Een VvE-taxatie is maatwerk. De kosten zijn afhankelijk van de situatie. Onderzoek je mogeljikheden bijvoorbeeld bij Nationale Taxatie Service (NTS).

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube