Kennisbank
Kan ik iets doen tegen mijn te dure stads- of blokverwarming?
Je kunt de prijs die je betaalt voor stads- of blokverwarming aanvechten, als je meer betaalt dan de maximumprijs die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarvoor heeft bepaald.
Warmtewet
Om consumenten die van één leverancier afhankelijk zijn te beschermen, is de Warmtewet in het leven geroepen. Je valt onder de bescherming van deze wet als je een aansluiting hebt van maximaal 100 kilowattuur. De meeste consumenten hebben dit. Het gaat hierbij om de maximale capaciteit van de aansluiting en niet om welk deel daarvan daadwerkelijk wordt gebruikt. Ook VvE's met een centrale aansluiting die groter is dan 100 kilowattuur vallen onder de wet, als zij doorleveren aan consumenten.
NMDA-prijs
De Warmtewet schrijft een maximumprijs voor de levering van warmte voor. Die prijs moet berekend worden volgens het ‘Niet-Meer-Dan-Anders’-principe (NMDA-principe) en wordt vastgesteld door de Minister van Economische Zaken (EZ). Zo zorgt de wet ervoor dat consumenten met stadsverwarming niet meer betalen dan het gastarief voor een vergelijkbare op gas gestookte woning.
Hoe nu verder
- Vergelijk het tarief met de NMDA-prijs
- Rekent de leverancier een prijs die hoger is dan de NMDA-prijs, spreek de leverancier hier dan op aan.
- Kom je er niet uit met de leverancier, dan kun je naar de Geschillencommissie Energie of de rechter.
- Ook kun je de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte stellen. De ACM zal je individuele klacht waarschijnlijk niet behandelen, maar het doorgeven daarvan heeft wel een belangrijke signaalfunctie, omdat de ACM toezicht houdt op de naleving van de Warmtewet.
- De Warmtewet (Rijksoverheid)