Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Moeten zonnepaneelinstallaties gecertificeerd zijn?

Ja. Om stroom te mogen leveren aan het openbare stroomnetwerk moeten installaties die stroom opwekken en leveren aan het openbare net sinds 27 april 2019 officieel gecertificeerd zijn. Netbeheerders hoefden tot 27 april 2021 hierop nog nog niet te controleren, maar vanaf deze datum wel.

Nieuwe zonnepaneelinstallaties mogen vanaf 27 april 2021 alleen worden aangesloten wanneer er gecertificeerde omvormers zijn geplaatst. Bij zonnepaneelinstallaties geldt de verplichte certificering voor omvormers, omdat die via de meterkast in verbinding staan met het openbare netwerk. Op de site energieleveren.nl mogen van 27 april 2021 alleen nog gecertificeerde installaties worden aangemeld.

Certificering houdt in dat de fabrikant of importeur van de omvormer heeft aangetoond dat de omvormer voldoet aan de Europese verordening Requirements for Generators (RfG). De Nederlandse versie van deze norm is de NEN-EN 50549-1. Fabrikanten en importeurs kunnen dit aantonen met een zogenaamde conformiteitscertificaat.

Aanmelden na 27 april 

Als je na 27 april 2021 een nieuwe zonnepaneelinstallatie gaat aanmelden op de site energieleveren.nl moet er bij het invullen van de omvormer gekozen worden uit een lijst van gecertificeerde omvormers. Staat jouw omvormer niet op de lijst? Dan moet je zelf aantonen dat de omvormer voldoet aan deze NEN-EN 50549-1 door het uploaden van een conformiteitscertificaat. Je kunt dit (digitale) certificaat aanvragen bij je leverancier. Met dit certificaat is het mogelijk om je installatie aan te melden. 

Het is van belang dat je bij de aanschaf van zonnepanelen controleert of de omvormer voldoet aan deze eisen. Het is daarbij ook handig om van tevoren te weten of de gekozen omvormer ook voorkomt op de lijst van omvormers op energieleveren.nl. Als de omvormer niet op de lijst staat moet het conformiteitscertificaat geüpload worden. 

Ook bij het plaatsen van een nieuwe omvormer op een bestaande zonnepaneelinstallatie moet de omvormer voldoen aan deze nieuwe eisen en moet de nieuwe omvormer vanaf 27 april 2021 worden aangemeld op energieleveren.nl

Aandachtspunten

  • De NEN-EN 50549-1 is een Nederlandse vertaling van een Europese norm. Deze norm is verplicht voor het aansluiten van een stroom opwekkingsinstallatie (o.a. zonnepanelen en windmolens) op het laagspanningsnet (LV). Dat is altijd de situatie bij het aansluiten van zonnepaneeinstallaties bij woningen.
  • De verplichting is alleen voor installaties waarvan de omvormer een groter vermogen heeft dan 800 Watt (0.8 kWatt). Dit staat gelijk aan maximaal zo’n 2 panelen. De meeste mensen kiezen voor grotere installaties.
  • Ga voor de meest actuele lijst met goedgekeurde omvormers naar de site van Netbeheer Nederland en zoek met de term RfG. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube