Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Op welke juridische punten moet ik letten bij de koop van een bestaand huis?

Als je een woning wilt kopen, zijn de volgende zaken vanuit juridisch oogpunt belangrijk:

Onderzoek 

Van jou als koper wordt verwacht dat je zowel de bouwkundige als de juridische staat van de woning onderzoekt. Je hebt een  onderzoeksplicht .

Zie je tijdens de bezichtiging een gebrek? Vraag aan de verkoper wat er aan de hand is en onderzoek dit zo nodig verder. Voor een goed beeld van de staat van de woning kun je een bouwkundige inschakelen, die een keuringsrapport opmaakt.  

Niet-bouwkundige zaken waar je onderzoek naar moet doen, zijn onder andere:

  • Staat de woning op erfpachtgrond?
  • Is er sprake van bodemverontreiniging?
  • Wat staat er in het omgevingsplan over het perceel en de buurt?

Er kunnen juridische beperkingen rusten op het perceel, zoals een erfdienstbaarheid. Bijvoorbeeld: de buren hebben een recht van overpad om over het perceel te gaan om de openbare weg te bereiken. De verkoper moet dit soort beperkingen aan je melden. Maar let er ook zelf op. Lees de laatste eigendomsakte goed door en informeer zonodig bij het Kadaster.

Vaak is er een vragenlijst aanwezig die de verkoper heeft ingevuld. Hierin geeft hij informatie over de woning. Lees deze goed door.

Koopcontract 

Als je als consument een woning koopt, geldt het . Een mondelinge koop van een woning is niet bindend. De koopovereenkomst moet door de koper en de verkoper zijn ondertekend. Dan is de koop een feit.

Zodra je een exemplaar van de ondertekende koopovereenkomst hebt ontvangen, heb je als particuliere koper nog  3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je nog afzien van de koop.

Denk aan het afspreken van  in de koopovereenkomst als dat nodig is. Bijvoorbeeld als je de financiering nog niet rond hebt, of als je nog een bouwtechnische keuring wilt laten uitvoeren. Je kunt dan onder voorwaarden nog van de koopovereenkomst af als de geldlening geweigerd wordt of als het keuringsrapport daar aanleiding toe geeft. Neem jouw gewenste ontbindende voorwaarden mee in de onderhandelingen die voorafgaan aan het sluiten van de koopovereenkomst.

Eigendomsoverdracht

Als je een koopovereenkomst hebt gesloten, ben je nog geen eigenaar. Dat is pas het geval na de overdracht van de woning bij de notaris. In de koopovereenkomst spreek je met de verkoper af wanneer deze eigendomsoverdracht plaatsvindt. Op dat moment wordt ook de hypotheekakte gepasseerd.

Aandachtspunten

  • Bovenstaande punten zijn niet uitputtend. Het hangt van de betreffende woning af waar je precies op moet letten. 
  • Koop je een appartement dan zijn er nog een aantal  specifieke aandachtspunten.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube