Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wanneer ben ik fiscaal partner voor de inkomstenbelasting?

Je bent voor de inkomstenbelasting fiscaal partner als je gehuwd bent. Ben je ongehuwd, dan ben je fiscaal partner wanneer je op hetzelfde adres bent ingeschreven in de én wanneer één van onderstaande punten van toepassing is:

 • Je bent een notarieel samenlevingscontract aangegaan.
 • Uit jullie relatie is een kind geboren.
 • Je hebt het kind van de ander erkend of je kind is door de ander erkend.
 • Je hebt je partner voor de toepassing van de pensioenregeling als partner aangemerkt. Meestal wijzen partners elkaar aan als pensioenpartner. Voor partnerschap is het voldoende dat één van de twee partners aan die voorwaarde voldoet.
 • Je hebt gezamenlijk een woning die jullie eigendom is en hoofdverblijf.
 • Je bent beiden meerderjarig en van één van jullie staat een minderjarig kind op hetzelfde adres ingeschreven. Bovendien is er geen sprake van een huursituatie.
 • Je was in het voorgaande jaar al fiscaal partner van elkaar.

Voordeel fiscaal partnerschap

Voor de inkomstenbelasting heeft het fiscaal partnerschap als voordeel dat je bepaalde inkomensbestanddelen en aftrekposten onderling kunt verdelen. Waar het voorheen aan te raden was om het saldo van het  en de aftrekbare hypotheekrente zoveel mogelijk op te voeren bij degene met het hoogste inkomen, is dat nu vaak niet meer het geval. Het tarief waartegen aftrekposten worden verwezenlijkt is ook bij hoge inkomens tegen het lage tarief van ongeveer 37%. Door de aftrekposten bij degene met het laagste inkomen in aanmerking te nemen kan vaak nog wel voordeel worden behaald bij de inkomensafhankelijke heffingskortingen. In de digitale aangifte kun je berekenen wat de meest gunstige verdeling is. 

Nadeel fiscaal partnerschap inkomstenbelasting

Het fiscaal partnerschap kan nadelig zijn voor de . Je moet namelijk rekening houden met elkaars . Dit is het geval wanneer je korter dan 3 jaar geleden overwaarde hebt behaald bij de verkoop van een eigen woning, sindsdien samen in een eigen woning woonde, en je de overwaarde niet helemaal hebt gebruikt voor jouw aandeel in de nieuwe woning. Het gedeelte van de overwaarde (eigenwoningreserve) dat overblijft wordt dan ingezet bij de aankoop van het deel van de woning van je partner. Je partner kan daardoor minder lenen met renteaftrek.

Voorbeeld
Je hebt een eigenwoningreserve van € 140.000 behaald bij de verkoop van je vorige woning. Je woonde samen in deze woning en was al fiscaal partner. Je koopt daarna gezamenlijk een eigen woning van € 200.000. Het eigendomsaandeel van ieder is dus € 100.000.

Van de eigenwoningreserve kun je dus € 100.000 in mindering brengen op je eigendomsaandeel. Het restant van € 40.000 wordt doorgeschoven naar je fiscaal partner. Deze kan dan nog maximaal € 100.000 - € 40.000 financieren met renteaftrek.

Aandachtspunten

 • Je kunt maar één fiscaal partner hebben. Kunnen meerderen op grond van de hierboven genoemde opsomming fiscaal partner zijn, dan gaat de eerste die in de opsomming komt voor.
 • Voor de inkomstenbelasting kun je in het eerste jaar dat je partner wordt of het laatste jaar dat je partner was kiezen voor . Je maakt deze keuze als je het verzoek om een  indient of aangifte doet.
 • Woon je op dit moment samen in een huurwoning? Ben je daar ook ingeschreven in de Basisregistratie Personen en laat je een eigen woning bouwen? Dan ben je nog geen fiscaal partner. Dat is namelijk pas het geval wanneer je echt in de woning woont. 
 • Sta je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven omdat één van jullie of beiden wordt opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis? In dat geval blijf je toch fiscale partners. Dit geldt niet als jij of je partner de Belastingdienst per brief laat weten dat je niet meer elkaars fiscaal partner wilt zijn of één van jullie beiden een andere fiscale partner krijgt.

Hoe nu verder

 • Inkomstenbelasting

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube