Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wanneer is het zinvol om een zonneboiler aan te schaffen?

Een zonneboiler plaatsen is zinvol als je warmwatergebruik gemiddeld of hoger is. Het gemiddelde gasgebruik voor productie van warm water is momenteel 270 m3. 

Het dak moet ook het gewicht van een zonnecollector kunnen dragen. Gezien het relatief lage gewicht zijn de meeste schuine en platte daken geschikt. Controleer ook of de zon het grootste deel van de dag, in de zomer én in de winter, op het dak schijnt.

Daarnaast moet in de woning voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van een voorraadvat. Als je binnen geen ruimte hebt, dan kan ook een zonneboiler met ingebouwd voorraadvat geplaatst worden. In dat geval is de zonneboiler een stuk zwaarder en is beoordeling van de dakconstructie extra belangrijk. Laat je hierover adviseren door een installateur of door een constructeur.

Combinatie

In het algemeen is het verwarmen van de woning door een zonneboiler in Nederland minder rendabel. Dit komt omdat in de zomer ruim voldoende warmte geproduceerd kan worden, maar in de de winter te weinig.

In combinatie met een bodemwarmtepomp is een zonneboiler voor centrale verwarming wél interessant. In dat geval is het mogelijk om de overtollige warmte in de zomer op te slaan in de bodem. Deze warmte kan in de winter weer worden opgepompt voor bijvoorbeeld de vloerverwarming. Schakel een adviesbureau in om te bepalen in hoeverre voor jouw situatie verwarming van warm water én cv-water zinvol kan zijn.

Opbrengst zonneboiler

De opbrengst van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal factoren: 

 • Aantal personen in het huishouden
 • Hoe vaak en hoe lang er wordt gedoucht
 • Soort douche zoals spaardouche, gewone douche of regendouche
 • Aanwezigheid en gebruik bad
 • Aanwezigheid van .

In Nederland gebruiken we thermische zonne-energiesystemen vooral voor warm water, soms voor verwarming. Dit komt omdat de warmtebehoefte voor de verwarming in de winter het grootst is, maar het minst beschikbaar.
Een standaard thermisch zonnesysteem (vlakke plaat collector en boiler) kan ongeveer 50 % van de warmwaterbehoefte met zonne-energie opwekken. 

Afbeelding 2: opbrengst versus gebruik zonneboilers

Kosten zonneboiler

Aantal personenCollector / Voorraadvat (m2/liter)AankoopprijsSubsidieBesparing m3 gasBesparing p/j in €
22 m2/80 liter€ 2.500€ 600120 m3€ 150
43,5 m2/150 liter€ 3.300€ 1.000180 m3€ 225
65 m2/220 liter€ 4.300€ 1.350240 m3€ 300

Tabel 1: kosten zonneboiler 
Uitgangspunten berekening: gemiddeld waterverbruik in Nederland,

Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas.
Bij de prijzen komen nog wel extra kosten voor elektriciteitsverbruik van de pomp en het onderhoud van de zonneboilerinstallatie (2 x € 10).

Subsidie

Op dit moment verleent de overheid subsidie voor de aanschaf van thermische zonnesystemen. Deze subsidieregeling, de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), biedt ook subsidie op warmtepompen voor een bestaande woning. De ISDE mag gecombineerd worden met andere subsidieregelingen.

Aandachtspunten

 • Een thermisch zonne-energiesysteem bestaat uit twee delen: de collector en de boiler. De collectoren vangen de zonnewarmte op en de boiler of het buffervat slaat deze warmte op. Doorgaans wordt met zonneboiler het hele systeem aangeduid.
 • Doordat we thermische zonnesystemen vooral voor het warme water gebruiken, kun je het systeem het beste afstemmen op de gezinssamenstelling. Deze bepaalt de warmwater behoefte van een huishouden.
 • In het geval van verwarming van een zwembad is het plaatsen van een zonneboiler meestal zeer rendabel. Laat je ook in dat geval adviseren over het meest geschikte zonneboilersysteem.
 • De meeste zonneboilers zijn aangesloten op een cv-ketel voor naverwarming. Check of jouw cv-ketel hiervoor geschikt is. De cv-ketel moet het NZ-label hebben, deze informatie vind je op de gaskeursticker op de cv-ketel.
 • Een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp kan financieel extra interessant zijn. Op beide technieken is namelijk subsidie verkrijgbaar. 

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube