Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat is waterzijdig inregelen?

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen. Dit zorgt er voor dat alle ruimtes in de woning gelijkmatig worden verwarmd. Door waterzijdig in te regelen is de cv-installatie zuiniger in het verbruik en biedt meer comfort, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen. Bovendien maken ze vaak minder geluid. Slecht ingeregelde cv-installaties maken vaak suizende geluiden door de te hoge druk in de leidingen. 

Bij het waterzijdig inregelen worden (regelbare) ventielen in de toevoerleiding van de verwarmingselementen zo afgesteld dat precies de goede hoeveelheid water door het verwarmingselement stroomt om de ruimte optimaal te verwarmen.
Zo’n ventiel zit meestal achter de radiatorknop of thermostaatknop. Als er geen regelventielen aanwezig zijn moeten deze eerst geplaatst worden. 

Het inregelen

Er zijn twee manieren om een cv-installatie waterzijdig in te regelen. Dit kan door temperatuurmeting of door vooraf de inregelventielen in te stellen.

Door temperatuurmeting
Hierbij wordt gekeken op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement binnen gaat en op welke temperatuur het cv-water het verwarmingselement verlaat. De uitgaande temperatuur moet ongeveer 25 % lager zijn dan binnenkomende temperatuur. Het verschil tussen de binnenkomende en uitgaande temperatuur wordt de delta T genoemd. 

Door vooraf de inregelventielen in te stellen
Het is ook mogelijk om regelbare ventielen te plaatsen. Regelbare ventielen kunnen op verschillende regelstanden ingesteld worden. De regelstanden zijn afhankelijk van de grootte van het verwarmingselement en de instellingen van de installatie. Voor de juiste instelling van de ventielen hebben fabrikanten van inregelventielen tabellen en tools ontwikkeld, waarmee de meeste verwarmingselementen kunnen worden ingeregeld.

Soorten inregelventielen

Er zijn twee soorten inregelventielen in de handel. Dynamische inregelventielen en statische inregelventielen. Dynamische inregelventielen passen zich automatisch aan, aan de druk in het cv-systeem. Statische inregelventielen hebben maar 1 stand.  Als bijvoorbeeld ergens een radiator wordt dichtgezet zal het cv-water met een hogere druk naar de andere verwarmingselementen stromen. Hierdoor wordt de inregelstand van de overige verwarmingselementen minder optimaal.

Inregelen vloerverwarming

Het inregelen van de vloerverwarming doe je door de regelknoppen van de verschillende vloerverwarmingsgroepen open of dicht te draaien. De vloerverwarming is in balans als de retourtemperatuur van de verschillende groepen gelijk is. De retourtemperatuur is afhankelijk van leidinglengte.

Kosten

De kosten hangen af van de grootte van de installatie én of er al regelbare ventielen op de verwarmingselementen zitten.
Het inregelen zelf kost een ervaren monteur ongeveer 4 tot 8 uur. Een installateur rekent € 60 tot € 75 per uur voor een monteur.
Daar komen nog extra kosten bij voor regelbare ventielen als deze nog geïnstalleerd moeten worden. Bovendien moet dan de hele installatie leeg gemaakt worden en na afloop weer gevuld. De werktijd loopt dan al snel op naar 8 uur voor 1 monteur. Daarmee komt de totale prijs te liggen tussen de € 300 á € 600.

Aandachtspunten

 • Het is lastig om te zien of een cv-installatie waterzijdig is ingeregeld. De belangrijkste aanwijzing dat een installatie niet goed is ingeregeld is dat er klachten zijn: bijvoorbeeld dat sommige delen van de woning niet of slecht warm worden. Bij twijfel kan een installateur de verschillende ventielen controleren op de juiste afstelling.
 • Bij comfortklachten of klachten dat een deel van de verwarming niet snel genoeg op temperatuur is komt het regelmatig voor dat installateurs de verwarming op een hogere aanvoertemperatuur zetten en/of de pomp van het verwarmingssysteem harder laten draaien. Hierdoor gaat de cv-installatie meer energie verbruiken en de pomp meer stroom verbruiken. Dat is niet nodig als het verwarmingsysteem goed is ingeregeld.
 • Het hoogste rendement haalt de cv-ketel als hij niet op het maximale vermogen hoeft te draaien. Bij lagere wordt de warmte uit de rookgassen volledig benut om het cv-water voor te verwarmen. Hier is de werking van een HR-ketel op gebaseerd.
 • Ook bij collectieve warmtelevering (stadsverwarming) is het zinvol om waterzijdig in te regelen. Met name bij appartementencomplexen, omdat het dan niet alleen over de verdeling van de warmte in de woning gaat, maar ook om een goede verdeling van de warmte in het hele complex. De VvE kan dit het beste collectief regelen.
 • Per 10 maart 2020 is in het Bouwbesluit, voor zowel nieuwbouw (artikel 6.55 lid 2) als bestaande (artikel 6.55a lid 2) woningen, de verplichting opgenomen dat verwarmingssystemen waterzijdig zijn ingeregeld.

Hoe nu verder

 • Uitlegvideo over waterzijdig inregelen

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube