Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Wat zijn de alternatieven voor een cv-ketel als ik geen aardgasaansluiting meer wil?

Als je geen aardgas meer wilt gebruiken zijn er 3 alternatieven die je zelf kunt regelen:

 • de warmtepomp
 • de cv-ketel op houtpellets
 • de elektrische cv-ketel

Voor het verwijderen van de gasaansluiting betaal op dit moment geen extra kosten. Bovendien vervallen de vaste kosten voor de gasaansluiting. Die zijn ongeveer € 185 per jaar.  

Plannen gemeente

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat gemeentes in 2021 met plannen moeten komen voor het verduurzamen van wijken. Zij moeten per wijk onderzoeken wat het beste alternatief is voor aardgas. Aan de hand hiervan moeten zij plannen maken hoe en wanneer welke wijk afgesloten wordt van aardgas. Er zijn meerdere (collectieve) alternatieven:

 • Warmtelevering
  Bij warmtelevering, ook wel stadverwarming genoemd, wordt warm water via leidingen de woning binnen gebracht en kan daarmee de woning verwarmd worden en warm water bereid worden.  
 • Biogas
  Biogas is een gas dat geproduceerd wordt uit organisch restmateriaal. Gezuiverd biogas (groen gas) heeft dezelfde samenstelling als aardgas en is duurzaam. Dit gas kan via het bestaande gasnet geleverd worden en kunnen huidige cv-ketels blijven hangen.
 • Waterstofgas
  In de toekomst kan ook waterstofgas een alternatief worden. Waterstofgas kan, met enige aanpassingen, via bestaande gasleidingen geleverd worden. Wel moeten de branders van cv-ketels hierop aangepast worden of de ketls moeten worden vervangen door waterstofketels. Deze techniek is nog in ontwikkeling. 

Warmtepomp

Een veel gekozen alternatief voor een cv-ketel is een . Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om omgevingsenergie (warmte) om te zetten naar bruikbare warmte voor het verwarmen van de woning en warm water te maken. Een vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid extra stroomverbruik is: De hoeveelheid m3 gas maal 2 is ongeveer het aantal kWh wat je extra aan stroomverbruik hebt. Bij een gasgebruik van 1.500 m3 komt dat dan ongeveer uit op een extra elektriciteitsgebruik van 3.000 kWh. Het rendement voor het maken van warm water is iets lager waardoor het totale extra elektriciteitsverbruik uitkomt op zo'n 3300 kWh.

Een luchtwarmtepomp kost ongeveer € 8.000 à € 16.000 inclusief installatie. Kies je voor een warmtepomp met een dan moet je denken aan € 10.000 à € 22.500. Deze heeft dan meestel wel een hoger rendement waardoor je op termijn meer bespaart. 

Voor warmtepompen is ISDE-subsidie beschikbaar, waardoor de kosten een stuk lager uitvallen.

Voor- en nadelen warmtepomp
Een voordeel van een bodemwarmtepomp is dat je met weinig extra energie in de zomer kunt koelen. Met een luchtwarmtepomp kun je ook koelen, maar dat kost veel extra energie, vooral bij hoge buitentemperaturen.
Lang niet iedere woning is geschikt om een warmtepomp te plaatsen. De woning moet namelijk goed geïsoleerd zijn en op een lage verwarmingstemperatuur het hele jaar verwarmd kunnen worden.
Hoewel een warmtepomp  minder aansluitvermogen nodig heeft dan een elektrische cv-ketel kan het toch nodig zijn de elektriciteitsaansluiting te laten verhogen. Meestal volstaat een 2x 25A aansluiting, waardoor de vaste netwerkkosten niet hoger worden. 
Nadeel van een luchtwarmtepomp is dat je een buitenunit moet installeren. Hiervoor moet voldoende ruimte buiten aanwezig zijn. Houdt er ook rekening mee dat de buitenunit geluid maakt.

Rekenvoorbeeld
Uitgangspunten: gasverbruik 1.500 m3, gaskosten € 1,25 per m3 en elektriciteitskosten € 0,35 per kWh.*

Jaarlijkse kosten cv-ketel1.500 m3 x € 1,25 = € 1.875
Elektriciteitskosten warmtepomp3.300 kWh x € 0,35 = € 1.150
Besparing€ 920 per jaar
€ 720 per jaar + € 200 besparing aan vaste kosten voor de gasaansluiting) 

Cv-ketel op houtpellets

Een ander alternatief voor de cv-ketel is de pellet cv-ketel. Deze cv-ketel is een stuk duurder dan een normale cv-ketel en kost ongeveer € 6.000. 

Voor- en nadelen pellet cv-ketel
De maandelijkse kosten zijn lager dan bij gasgebruik. Je betaalt geen energiebelasting. Nadeel is wel dat je deze houtpellets moet aanvoeren en af en toe moet bijvullen in de cv-ketel. Dit is afhankelijk van de grootte van het voorraadvat en de ruimte die hiervoor beschikbaar is.

Hoewel houtpallets de meest effectieve manier van houtverbranding is, is de vrijkomende fijnstof en geuroverlast een nadeel. 

Rekenvoorbeeld
Uitgangspunten: gasverbruik 1.500 m3 = 13.500 kWh, gaskosten € 1,25 per m3, 1 kg houtpellets levert 5,5 kWh, 1 kg houtpellets kost gemiddeld zo'n € 0,76 per kg.*

Jaarlijkse kosten cv-ketel1.500 m3 x € 1,25 = € 1.875
Jaarlijkse kosten pellet cv-ketel13.500 kWh : 5,5 kWh = 2.455 kg houtpellets
2.455 kg x € 0,76 = € 1.860.87
Besparing

€ 214,13 per jaar
€ 14,13 per jaar + € 200 besparing aan vaste kosten voor de gasaansluiting) 

 

Elektrische cv-ketel

De elektrische cv-ketel wordt nog wel genoemd als alternatief, maar zal in veel gevallen niet geplaatst mogen worden als vervanging van een gasgestookte cv-ketel, omdat het niet voldoet aan de minimale eisen voor centrale verwarmingssystemen. Vanaf 10 maart 2020 gelden deze eisen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. (artikel 6.55 en 6.55a)

Het installeren van een elektrische cv-ketel is wel de goedkoopste variant in aanschaf. Een elektrische cv-ketel heeft geen rookgasafvoer nodig. Waarschijnlijk moet je wel de elektrische aanvoerleiding aanpassen. De kosten inclusief installatie zijn vergelijkbaar met die van een cv-ketel. De kosten voor gebruik zijn hoger, maar de onderhoudskosten zijn in de meeste gevallen lager dan bij een cv-ketel. Ook vervallen de vaste kosten van € 200 voor de gasaansluiting.

Nadelen elektrische cv-ketel
Een elektrische cv-ketel heeft veel stroom nodig. Reken op ongeveer 9 kWh per m3 gas van het huidige verbruik. De jaarlijkse stroomkosten zijn bij de huidige energieprijzen meer dan 2 keer zo hoog dan de kosten van het huidige gasverbruik. 

De kans is daarnaast groot dat de elektrische aansluiting in de meterkast moet worden verhoogd. Een gemiddelde woning in Nederland heeft een 1-fase aansluiting van 25, 35 of 40 Ampère (A). Je kunt de aansluiting laten verhogen naar een 3-fasen aansluiting van 3 x 25 A. Je betaalt dan voor wijziging, maar de vaste kosten voor de aansluiting blijven gelijk. De vaste kosten veranderen alleen als je de aansluiting moet verhogen naar 3 x 35 A of hoger. In dat geval gaan jouw vaste kosten omhoog van gemiddeld € 260 naar € 980 per jaar. Deze kosten verschillen per .

Let op! Officieel mogen elektrische cv-ketels sinds maart 2020 niet meer geplaatst worden, vanwege het slechte rendement. Ze worden echter nog steeds volop aangeboden. 

Rekenvoorbeeld
Uitgangspunten: gasverbruik 1.500 m3, gaskosten € 1,25 per m3 en elektriciteitskosten € 0,35 per kWh*

Jaarlijkse kosten cv-ketel

1.500 m3 x € 1,25 = € 1.875

Verbruik bij elektrische cv-ketel13.500 kWh (9 x 1.500 kWh)
Jaarlijkse kosten elektrische cv-ketel

13.500 kWh x € 0,35 = € 4.725 


Met een elektrische cv-ketel ben je dus veel duurder uit, ondanks de besparing aan vaste kosten van de gasaansluiting van € 200.

 

* Prijzen gas en elektra zijn gemiddelde tarieven van begin 2022. Door de recente prijsstijgingen kunnen er grote verschillen zijn in de werkelijke prijs van gas en elektra die mensen moeten betalen. Mensen met een nog geldig contract van voor 2022 zullen minder betalen voor gas en elektra, terwijl mensen met een aflopend contract en een contract voor onbepaalde tijd (variabel) veel meer moeten betalen. Prijs houtpallets gemiddelde prijs levering per circa 1.000 kg in zakken.

Aandachtspunten

 • Als je de gasaansluiting laat verwijderen kun je ook niet meer koken op gas. 
 • Het laten verwijderen van een gasaansluiting is gratis.
 • Extra isolatie verlaagt de stookkosten. Effectieve maatregelen zijn spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Je kunt na isolatie een toestel met een kleiner vermogen aanschaffen en daarmee kosten besparen.  
 • In veel gevallen is het goedkoper om de gasaansluiting en de vaste kosten te behouden en een  aan te sluiten. Alleen in heel koude periodes produceert de cv-ketel dan nog warmte voor de verwarming van het huis. Voor een groot deel van de tijd neemt de hybride warmtepomp de functie van de cv-ketel voor verwarming over. Warm water wordt nog wel door de cv-ketel geproduceerd.
 • Met zonnepanelen kan een deel van het stroomverbruik zelf worden opgewekt, waardoor de kostenberekeningen van de elektrische cv-ketel en de warmtepomp gunstiger worden.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube