Kennisbank
Welk materiaal is het beste voor het vullen van de spouwmuur?
De keuze van het isolatiemateriaal hangt vooral af van de breedte van de spouw. Het isolerend vermogen van de gebruikte materialen verschilt nauwelijks.
Gebruikte materialen:
- Glas- en steenwol
Spouwbreedte > 40mm. Niet geschikt voor kleinere en smallere spouw. Daarin blijven vlokken hangen waardoor de spouw niet helemaal vult. - UF-schuim
Spouwbreedte > 40mm. Niet geschikt voor kleinere en smallere spouw. Het materiaal is gevoeliger voor vocht en ongedierte. - EPS-schuimparels
Spouwbreedte > 30mm. Geschikt voor kleinere en smallere spouw. Het materiaal is gevoeliger voor vocht en ongedierte. - Purschuim
Spouwbreedte > 30mm. Kleine boorgaten nodig en geschikt voor kleinere en smallere spouwen. Moet CFK-vrij zijn.
Aandachtspunten
- Bij de keuze van het isolatiemateriaal is de waterdoorlatendheid van het buitenspouwblad (buitenmuur) belangrijk. Poreuse stenen kunnen het beste worden gevuld met materiaal dat beter bestand is tegen vocht, zoals PUR. Laat de keuze van het geschikte isolatiemateriaal over aan een gespecialiseerd bedrijf en vraag deze om garantie.
- Isolatiemateriaal voor de spouw moet voldoen aan strenge eisen, zoals maximale vochtopname, krimpgedrag en weerstand tegen schimmels.
- Door het isoleren van de spouw verdwijnen ook kieren in de gevel, waardoor er minder lucht door de woning stroomt.
Bij onvoldoende luchtstroming kunnen vochtproblemen ontstaan. Zorg daarom voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door ramen te openen of door voldoende ventilatieroosters te plaatsen. - Na het vullen van de spouwmuur is het risicovol om de buitenmuur te schilderen.
Elke verflaag vermindert het ademend vermogen van de gevel, waardoor vocht kan ophopen in de gevel. Mineraalverf kan vanwege zijn grotere ademende vermogen soms een oplossing zijn. Laat je goed voorlichten. - Er zijn verschillende soorten EPS parels, namelijk HR, HR+ en HR++. HR en HR+ isolatieparels zijn wit en hebben een lagere isolatiewaarde dan HR++ schuimparels. Dit komt doordat er geen grafiet is toegevoegd tijdens de fabricage. Deze zijn vaak ook goedkoper, maar je zal er ook minder rendement uit halen.
- EnveriFoam is een UF-schuim. Deze wordt in vloeibare vorm in de spouwmuur gegoten waarna het een open structuur schuim wordt dat niet plakt, niet zwelt maar wel doordringt tot in de kleinste kieren en naden.
Hoe nu verder
- Energiescan: inzicht in hoe je kunt verduurzamen
- Energie beparen: tips en informatie
- VerbeterJeHuis (MilieuCentraal): hoe kun je het huis verbeteren, wat kosten de maatregelen en wat leveren ze op?
- Zoek je energielabel (MilieuCentraal)
- E-book-spouwmuurisolatie (Vereniging Eigen Huis)
Ook interessant in kennisbank
- Moet ik na het isoleren rekening houden met mijn ventilatie?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn spouwmuur op een goede manier geïsoleerd wordt?
- Hoe kan ik mijn hoge energierekening verlagen?
- Moet ik de oude isolatie uit mijn nageïsoleerde spouwmuur verwijderen of kan direct nagevuld worden?
- Hoe kan ik het beste mijn buitenmuur (laten) schilderen en waar moet ik op letten?