Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHome
Kennisbank

Wie is verantwoordelijk voor het onderhouden van de brandgang achter mijn erf?

Het uitgangspunt is dat de eigenaar van de brandgang verantwoordelijk is voor het onderhoud. Wie eigenaar is, kun je vinden in de eigendomsakte. Deze kun je opvragen bij het Kadaster. Zijn er specifieke afspraken gemaakt of is er een bepaald recht gevestigd? Dan kan een ander dan de eigenaar verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. De volgende situaties kunnen zich voordoen:

Jij of de buur is eigenaar en de ander heeft een recht van overpad

Een recht van overpad is een . Het geeft het recht om gebruik te maken van de grond van de buren om bij de eigen woning te komen.

Een recht van overpad ontstaat door vestiging of verjaring. Van verjaring kan bijvoorbeeld sprake zijn als je meer dan 20 jaar gebruik maakt van het pad en je het pad regelmatig onderhoudt en vernieuwt als dat nodig is. Het is erg afhankelijk van de omstandigheden van het geval wanneer door verjaring een recht van overpad ontstaat. 

Meestal ontstaat een recht van overpad door vestiging. Dit betekent dat de notaris de afspraken vastlegt in een notariële akte. Deze akte wordt vervolgens ingeschreven bij het Kadaster. In de akte kunnen ook afspraken gemaakt worden over de kosten van onderhoud.

Via het Kadaster kun je de notariële akte opvragen om te kijken of er een recht van overpad is gevestigd en hoe de verantwoordelijkheden zijn verdeeld.

Heeft degene die het recht van overpad heeft zelf zaken aangebracht? Dan is diegene daar volgens de wet zelf verantwoordelijk voor.

De brandgang is mandelig

Als jij en de buren samen eigenaar zijn van de brandgang en de brandgang bestemd is tot gemeenschappelijk nut, dan kan de brandgang  zijn. De brandgang kan alleen mandelig zijn als de notaris dit heeft vastgelegd in een notariële akte die is ingeschreven bij het Kadaster.

Is de brandgang mandelig, dan schrijft de wet voor dat alle mede-eigenaars de brandgang onderhouden, reinigen en als het nodig is vernieuwen. De kosten hiervoor moeten de eigenaren gezamenlijk betalen.

De gemeente is eigenaar

Soms is de gemeente eigenaar van de brandgang. Meestal is het pad dan openbaar en is de gemeente dus verantwoordelijk voor het onderhoud.

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube