Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Controle door netbeheerders op nieuwe zonnepaneelinstallaties

Netbeheerders controleren vanaf 27 april of nieuwe zonnepaneelinstallaties aangesloten mogen worden op het net. Nieuwe installaties mogen alleen worden aangesloten wanneer er gecertificeerde omvormers zijn geplaatst. Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huiseigenaren worden ontzorgd en na 27 april niet voor onaangename verrassingen komen te staan na plaatsing van hun zonnepanelen.

Steeds meer huiseigenaren plaatsen zonnepanelen op het dak om zo voor eigen gebruik stroom op te wekken en het overige terug te leveren aan het net. Om een zonnepaneelinstallatie aan te sluiten op het net moet je deze aanmelden op de website energieleveren.nl. Vanaf 27 april controleren netbeheerders of de nieuwe installatie aan de juiste certificering (NEN-EN 50549-1) voldoet. Het gaat hierbij specifiek om de omvormers. Deze certificatie is al verplicht sinds 2019.

Gevraagd: Zo min mogelijk obstakels voor huiseigenaren 

Huiseigenaren die na 27 april de nieuwe installatie willen aanmelden op energieleveren.nl moeten uit een lijst de gecertificeerde omvormers aanklikken die bij hen is geïnstalleerd. Staat de omvormer nog niet op de lijst dan dient de zonnepaneeleigenaar een conformiteitscertificaat aan te vragen bij de leverancier en deze te uploaden op energieleveren.nl. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit te veel gedoe voor de huiseigenaren.    

De lijst met gecertificeerde omvormers is inmiddels gepubliceerd. Deze is te vinden bij Netbeheer Nederland. Deze lijst wordt door Netbeheer Nederland regelmatig geactualiseerd. De vereniging roept leveranciers op om nu al gecertifieerde omvormers door te geven aan energieleveren.nl. Op deze manier zullen zonnepaneeleigenaren tegen zo min mogelijk obstakels oplopen.  

Meer informatie

  • Overweeg je zonnepanelen? Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen
  • Zonne-energie milieuvriendelijk en rendabel

Tags

Verduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube