Balansventilatie
Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Een balansventilatiesysteem voert evenveel lucht aan als af en heeft meestal een warmteterugwin-unit (wtw). Hoe werkt balansventilatie, wat kost het en wat zijn aandachtspunten?
Hoe werkt balansventilatie?
Bij balansventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen en ventielen. Met een regelknop bepaal je de hoeveelheid lucht die het systeem afzuigt. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventielen in alle verblijfruimten in huis. Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten.
Een balansventilatiesysteem installeren in een bestaand huis is ingewikkeld; je moet dan door het hele huis kanalen aanleggen, zowel voor de toevoer als voor de afvoer.
Wat kost balansventilatie?
Een balansventilatiebox is te koop vanaf ongeveer €1000. Daar bovenop komen eventueel kosten voor de aanleg van ventilatiekanalen door het huis. Welk ventilatiesysteem het beste is voor jouw huis, hangt onder meer af van de grootte en indeling.
Aandachtspunten balansventilatie
- Zet het ventilatiesysteem bij het douchen op de hoogste stand. Heb je een raam in de badkamer? Deze kun je het beste dicht laten omdat daardoor de rest van de woning minder ventileert. Daarnaast kan de lucht uit de woning in de winter veel meer vocht opnemen dan de koude lucht van buiten via het raam. Hierdoor kan de badkamer te lang vochtig blijven en kan schimmel ontstaan.
- Zet het systeem ook op de hoogste stand als je de was in huis droogt, kookt of als je veel bezoek hebt.
- Bij balansventilatie zitten in de centrale ventilatorbox filters. Maak deze minimaal een keer per half jaar schoon en vervang ze jaarlijks.
- Maak de ventielen een keer per jaar schoon met een stofzuiger en sop. Plaats de ventielen op dezelfde plaats en met dezelfde instelling terug.
- Laat de ventilatorbox een keer in de twee jaar en de kanalen een keer in de acht jaar schoonmaken door een installateur.
- Balansventilatiesystemen worden niet altijd goed aangelegd, waardoor ze onnodig veel geluid maken. Laat een balansventilatiesysteem daarom installeren door een vakman.
- Een balansventilatiesysteem kan voorzien worden van sensoren die ervoor zorgen dat automatisch de juiste hoeveelheid lucht je woning binnenkomt.
- Word je bij een ramp gevraagd ramen en deuren te sluiten, trek dan de stekker uit het stopcontact.
- Naast centrale balansventilatie met wtw bestaat er ook decentrale balansventilatie met wtw. Elke ruimte wordt dan apart geventileerd via een ventilatie-unit in de gevel.
- Veel balansventilatiesystemen hebben een bypass. Die zorgt ervoor dat de inkomende lucht in de zomer niet langs de warmtewisselaar stroomt waardoor de woning beter gekoeld wordt door de koudere avond en nachttemperatuur buiten.
- Sluit een afzuigkap met motor niet aan op de mechanische ventilatie. Een motorloze afzuigkap aansluiten kan wel, maar houd er dan rekening mee dat het ventilatiesysteem snel vervuild raakt.
- Een goed functionerend balansventilatiesysteem biedt een hoog comfort. Doordat bij balansventilatie geen rooster nodig is, heb je weinig last van geluiden van buiten de woning.