Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackIsoleren en ventileren

Spouwmuur isoleren? Gevel impregneren!

Spouwmuurisolatie is één van de meest uitgevoerde isolatiemaatregelen. Het impregneren van de gevel is daarentegen een stuk onbekender, terwijl dit juist een hele goede en soms noodzakelijke combinatie is met het isoleren van de spouwmuur.

Beschermende laag

Bij het impregneren van de gevel wordt er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur van je woning aangebracht. Deze vloeistof trekt in de stenen en laat daarnaast een laagje op de stenen achter. Het is een beschermende en waterafstotende laag waardoor de muur minder vocht opneemt en ook vuil zich minder snel hecht. De gevel blijft er hierdoor netjes uitzien en ook het metsel -en voegwerk blijft langer in goede staat. 

Voorkom schimmel en algen bij spouwmuurisolatie

Bij muren waar spouwmuurisolatie wordt toegepast kan impregneren helemaal een uitkomst zijn. Zeker bij vochtige gevels die weinig zonlicht zien. Met het impregneren van de gevel voorkom je vochtopname en behoud je het dampdoorlatende vermogen. Zo heb je aanzienlijk minder kans op schimmel- en algenvorming en presteert de aangebrachte isolatie in de spouwmuur optimaal. 

Spouwmuurisolatie en vleermuizen

De afgelopen maanden was het vaak in het nieuws: om vleermuizen te beschermen, mag de spouwmuur niet zomaar worden geïsoleerd. De minister werkt aan een oplossing om spouwmuurisolatie snel weer mogelijk te maken. Hoe zit dit? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Lees meer

Gevels in goede staat en bij mooi weer

Gevelimpregnatie kan alleen worden toegepast op gevels die in goede staat zijn. Dit kan betekenen dat de gevel eerst gereinigd moet worden of dat voegwerk bijgewerkt of vervangen moet worden. Ook mag er geen optrekkend vocht in de gevel aanwezig zijn. Hou er rekening mee dat bij impregneren de volledige gevel bewerkt moet worden. Anders bestaat de kans dat vocht via onbehandelde gedeeltes alsnog binnendringt. 

De ideale periode om te laten impregneren zijn het voorjaar en de zomermaanden. Bij regen of temperaturen rond het vriespunt kan de behandeling niet worden uitgevoerd. Het impregneren van een gevel duurt, afhankelijk van het oppervlak, vaak één dag. 

Wat kost impregneren?

Gemiddeld betaal je voor het laten impregneren van een tussenwoning met een geveloppervlakte van max 50m2 tussen de € 600 en € 1000, afhankelijk van de gebruikte materialen. Dit is exclusief de kosten voor het eventueel reinigen van de gevel of het herstellen of vervangen van voegwerk. Elke 10 jaar moet je gevel opnieuw behandeld worden. 

Impregneren en hydrofoberen

De termen impregneren en hydrofoberen worden vaak door elkaar gebruikt. In dit artikel wordt impregneren gebruikt. Impregneren is de algemene term voor behandelen van materialen waarbij het middel in het materiaal trekt. Hydrofoberen is een vorm van impregneren en is de correcte naam voor de behandeling die wordt uitgevoerd. Bij hydrofoberen maak je de gevel water (hydro)- afstotend (fobie), maar niet water- en dampdicht. Zo kan vocht vanuit de binnenkant van de woning altijd nog via de gevel naar buiten. 

Uitbesteden of zelf doen

Materialen voor het impregneren van de gevel kun je in ieder willekeurige bouwmarkt vinden. Maar wil je zeker zijn van een goed eindresultaat, schakel dan een vakman in. Die zorgt voor de juiste voorbereiding van de gevel en gebruikt de beste materialen, afgestemd op jouw situatie. Daarnaast krijg je garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Ook niet onbelangrijk, het scheelt je een hoop werk. 

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

SpouwmuurisolatieNa-isolatie van de spouwmuurDakisolatieGevelisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube