Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Verduurzamen van je woning en WOZ-waarde: 4 vragen

Leiden zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen tot een hogere WOZ-waarde en dus tot hogere belastingen? En zo ja, heeft het dan nog zin om je woning te verduurzamen? 4 vragen en antwoorden

man kijkt uit dakraam naar zonnepanelen

1. Wat is de WOZ?

De WOZ (waardering onroerende zaken) is de geschatte marktwaarde van je woning. De gemeente stelt deze waarde ieder jaar vast. De WOZ loopt altijd een jaar achter: de peildatum ligt namelijk op 1 januari van het jaar vóór je de WOZ-beschikking ontvangt. De WOZ-waarde heeft invloed op een aantal belastingen die je betaalt. Zo zijn de onroerendezaakbelasting (ozb), watersysteemheffing en het eigenwoningforfait er mede van afhankelijk.

Lees meer over de WOZ

2. Verhogen zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie de WOZ-waarde?

Ja, dat kan. Zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen behoren tot de zogenoemde secundaire objectkenmerken. Dat zijn de woningkenmerken die belangrijk zijn voor de woningwaarde, buiten bijvoorbeeld het type woning en het bouwjaar. Als een gemeente weet dat je zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie hebt, kan dit leiden tot een hogere WOZ-waarde. Het hoeft overigens niet. Dit is geheel afhankelijk van de waarde die de gemeente hieraan toekent.

3. Hoe weet de gemeente dat ik zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie heb?

Allereerst: je hoeft dit niet uit jezelf aan de gemeente te melden. De gemeente kan hier op verschillende manieren achter komen. Zij kan informatie over je woning bij je opvragen via een vragenformulier of bij je langskomen om gegevens van je woning op te nemen.  Ook maken gemeentes soms luchtfoto’s van woningen en gebruiken ze informatie van verkoopplatforms zoals Funda. Zo kan zij zien dat je zonnepanelen hebt. Maar het is ook zeker mogelijk dat je gemeente er niet of pas na jaren achter komt dat je zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen hebt genomen. Heb je subsidie aangevraagd voor je warmtepomp of isolatie? Deze gegevens zijn niet zichtbaar voor de gemeente.

Zelfs als de investering in zonnepanelen een hogere WOZ-waarde als gevolg heeft, zal het door de lagere energierekening per saldo tot een voordeel leiden

Fiscaal jurist Bobby Raghoenath
Bobby RaghoenathFiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis

4. Is het nog wel slim om te investeren in verduurzaming van mijn woning?

Ja, absoluut. Zonnepanelen, een warmtepomp of isolatiemaatregelen kunnen ertoe leiden dat je iets meer belasting moet betalen. Maar dit valt in het niet bij de voordelen van verduurzaming. Ten eerste dalen je energiekosten. Mocht je je woning ooit verkopen, levert deze meer op. En dan hebben we het nog niet eens over zaken als het grotere wooncomfort.

Dat de besparing door verduurzamingsmaatregelen vele malen hoger zijn dan een eventuele belastingstijging, zie je in de volgende rekenvoorbeelden van de Waarderingskamer:

Rekenvoorbeeld 1: gemiddelde financiële gevolgen hybride warmtepomp1

Energierekening2- € 40,-
Eigenwoningforfait*+ € 0,39
OZB**+ € 0,27
Watersysteemheffing***+ € 0,08
Besparing per maand€ 39,26

¹ Investering matig geïsoleerde hoekwoning van € 6.000 (hiervoor zijn mogelijk subsidies beschikbaar).
² Bron: Milieucentraal bij energiekosten per jaar bij 1,20 euro/m3 en 0,25 euro/kWh is de jaarlijkse besparing gemiddeld € 480.
* Gemiddeld komt 60% van de investering tot uitdrukking in een stijging van de WOZ-waarde. Stijging WOZ-waarde met € 3.600 x 0,0035 (bijtellingspercentage in 2023) x 0,37 (belastingtarief).
** Landelijk gemiddelde OZB-tarief (x 0,00089 in 2023, bron: COELO) als de WOZ-waarde stijgt met € 3.600.
*** Landelijk gemiddelde tarief watersysteemheffing gebouwd (x 0,000265 in 2023, bron: COELO ) als de WOZ-waarde stijgt met € 3.600.

Rekenvoorbeeld 2: gemiddelde financiële gevolgen zonnepanelen1

Energierekening2- € 91,65
Eigenwoningforfait*+ € 0,32
OZB**+ € 0,22
Watersysteemheffing***+ € 0,07
Besparing per maand€ 91,04

¹ Investering voor 10 zonnepanelen á € 5.000.
² Bron: FAQ van GreenChoice: gemiddeld € 1.100 per jaar.
* Stijging WOZ-waarde met € 3.000 x 0,0035 (bijtellingspercentage in 2023) x 0,37 (belastingtarief). Gemiddeld komt 60% van de investering tot uitdrukking in een stijging van WOZ-waarde.
** Landelijk gemiddelde OZB-tarief (x 0,00089 in 2023, bron: COELO) als de WOZ-waarde stijgt met € 3.000.
*** Landelijk gemiddelde tarief watersysteemheffing gebouwd (x 0,000265 in 2023, bron: COELO ) als de WOZ-waarde stijgt met € 3.000.

WOZ-waarde checken: dit kun je doen

Heb jij je WOZ-waarde ontvangen en wil je checken of deze klopt? Of ben je benieuwd hoe je bezwaar maakt? Wij hebben voor je op een rij gezet hoe je dit doet.

Alles over WOZ-waarde checken

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Ook interessant

ZonnepanelenAlles over warmtepompenIsoleren en ventileren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube