Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

5 vragen over zonnepanelen en de WOZ-waarde

Heb je zonnepanelen gekocht, dan vraag je je misschien af of dit leidt tot een hogere WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde betekent immers meer belasting betalen. Lees meer over de impact van zonnepanelen op de WOZ-waarde van je huis.

Huizen met zonnepanelen op het dak

1. Wat is WOZ?

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte marktwaarde van de woning in de vrije en onbezwaarde staat op de WOZ-waardepeildatum. De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde vast naar de staat van de woning op de toestandsdatum. De WOZ-waarde wordt gebruikt door de gemeente, het waterschap en het Rijk om belastingen te heffen.

Download het e-book 'De WOZ uitgelegd' (pdf)

2. Verhogen zonnepanelen de WOZ-waarde?

Zonnepanelen maken je huis meer waard en daardoor kan je WOZ-waarde stijgen. In de WOZ-beschikking neemt de gemeente verbeteringen mee aan je woning. Dus ook de aanschaf van je zonnepanelen. Zonnepanelen worden onderdeel van je woning en daarmee gezien als onroerend goed. Er zijn verschillende manier om de WOZ-waarde van je woning te controleren.

Zelfs als de investering in zonnepanelen een hogere WOZ-waarde als gevolg heeft, zal het door de lagere energierekening per saldo tot een voordeel leiden

Fiscaal jurist Bobby Raghoenath
Bobby RaghoenathFiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis

3. Hoe weet de gemeente dat er zonnepanelen op mijn dak liggen?

Je bent niet verplicht dit te melden en gemeenten taxeren woningen meestal niet individueel. Ook is het de vraag welke waardering de gemeente de zonnepanelen dan toekent; het plaatsen van zonnepanelen betekent niet automatisch dat je WOZ-waarde stijgt.

In principe komt de gemeente pas achter de plaatsing van jouw zonnepanelen door bijvoorbeeld luchtfoto's, foto's op Funda of als ze hier expliciet om heeft gevraagd via een vragenformulier. Het kan hierdoor jaren duren voordat zonnepanelen worden meegenomen in de vaststelling van je WOZ-waarde.

4. Zijn zonnepanelen dan wel een goede investering? 

Zonnepanelen zijn een goede en duurzame investering. Om een aantal redenen. Ten eerste verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Gunstig als je ooit je huis wilt verkopen. Ten tweede wek je zelf energie op en dat is niet alleen goed voor het milieu maar je bespaart ook op de energiekosten. De verhoging van de WOZ-waarde van je woning weegt niet op tegen de vele voordelen van zonnepanelen.

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee
Man fietst langs huizen met zonnepanelen

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

5. Tellen zonnepanelen mee voor de OZB? 

Ja, dat is mogelijk. De Onroerendezaakbelasting (ozb) is een belasting die je aan de gemeente betaalt, wanneer je eigenaar bent van een onroerende zaak: de woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de OZB. Iedere gemeente stelt jaarlijks een eigen tarief (percentage) vast, dat de basis is voor de ozb. De WOZ-waarde vermenigvuldigd met dit tarief is het bedrag dat je aan OZB moet betalen. Als de WOZ-waarde stijgt door de zonnepanelen, dan kan dit ertoe leiden dat je een hoger bedrag aan OZB moet betalen.

Met de OZB-opbrengst worden onder andere de gemeentelijke voorzieningen bekostigd en gaten in de begroting gedekt. Gemeenten mogen in de OZB de zonnepanelen vrijstellen, maar in de praktijk komt dat weinig voor omdat het hoge uitvoeringslasten en waarderingsproblemen met zich meebrengt.

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelenKosten zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube