Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonneboiler

Met een zonneboilersysteem verwarm je het kraanwater in je woning met behulp van zonne-energie. Hoe werkt zo'n systeem, wat kost een zonneboiler en hoeveel bespaar je ermee?

VEH Hero

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 • een zonnecollector op het dak
 • een opslagvat voor kraanwater (ook wel boilervat genoemd)
 • een cv-combiketel.

In de collector lopen leidingen met water (soms glycol, omdat dit niet kan bevriezen) dat wordt verwarmd door de warmte van de zon. Eenmaal op temperatuur stroomt de vloeistof naar een spiraal (warmtewisselaar) in het opslagvat. De spiraal geeft de warmte af aan het water in het vat. Omdat de zon het water niet het hele jaar door voldoende kan verwarmen, wordt de zonneboiler aangesloten op de cv-ketel. Die verwarmt het water verder als dat nodig is.

Infographic die laat zien hoe een zonneboiler werkt

Voordelen zonneboiler

Een zonneboiler heeft de volgende voordelen:

 • Je hebt 40-50% minder gas nodig om het kraanwater in je woning te verwarmen.
 • Je verbruikt dus minder fossiele brandstoffen en verlaagt je CO2-uitstoot.
 • Je energierekening gaat naar beneden.
 • Je hebt minder last van een stijging van de gasprijzen.
 • Voor de aanschaf van een zonneboiler kun je subsidie krijgen.
 • Een zonneboiler verbruikt weinig elektriciteit.

Nadelen zonneboiler 

De volgende zaken kun je mogelijk als nadeel ervaren:

 • Een zonneboiler neemt ruimte in beslag. Op je dak komt de zonnecollector. Binnen heb je ruimte nodig voor het boilervat. Dit is ongeveer even groot als een koelkast.
 • Je hebt nog steeds gas nodig om je kraanwater te verwarmen. Vooral in de winter, want dan werkt de zonneboiler meestal niet vanwege de lage temperatuur.
 • Een zonneboiler is een flinke investering. Bij een lage gasprijs kan het lang duren voordat je deze hebt terugverdiend.

Zonneboiler: kosten en besparing

De tabel hieronder geeft een indicatie van wat een zonneboiler kost en hoeveel je ermee bespaart.


3-persoonshuishouden5-persoonshuishouden
Investeringskosten€ 3.800€ 6.500
Subsidie€ 1.200€ 1.800
Gasbesparing160 m3 / j210 m3 / j
Besparing bij gasprijs  € 1,45 / m3 stroom € 0,25 / kWh€ 230 / j€ 330 / j

De prijs is inclusief btw en installatiekosten (april 2024), maar exclusief hr-ketel. De subsidie gaat nog van de prijs af. Bron: Milieu Centraal.

Subsidie zonneboiler

Voor de aanschaf van een zonneboilersysteem kun je subsidie aanvragen. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt onder andere af van de theoretische jaaropbrengst. Om hiervoor in aanmerking te komen, gelden verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld:

 • De zonneboiler is een nieuw product, geen tweedehands. Je kunt dit aantonen met een betaalbewijs.
 • De zonneboiler bestaat uit collectoren en een boilervat.
 • De installatie gebeurt volledig door een installatiebedrijf. Je mag dit niet zelf doen.
 • Je vraagt de subsidie binnen 24 maanden na installatie aan.

Let op: dit zijn niet alle voorwaarden, bovendien kunnen de voorwaarden veranderen. Een overzicht van de volledige en actuele voorwaarden vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Geld lenen voor zonneboiler

Naast eigen geld kun je een zonneboiler ook financieren met een lening. Bijvoorbeeld bij je hypotheekverstrekker of met een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Met een zonneboiler verbruik je 40-50% minder gas om het kraanwater in je woning te verwarmen

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Verschillende soorten zonneboilers

De zonneboiler vangt dus zonnewarmte op met een collector. Hiervan bestaan twee verschillende soorten:

Zonneboiler met vlakkeplaatcollector

Vlakkeplaatcollector 

Deze bestaat uit een platte bak. Hierin zitten leidingen waardoor vloeistof stroomt. Boven de leiding zit een metalen plaat (ook wel de absorber genoemd) die de zonnewarmte opvangt en de warmte afgeeft aan de vloeistof in de leidingen. Een glasplaat sluit de collector af. Dit is de meest gebruikte collector, de standaard zonneboiler heeft er zo een.

Vacuümbuiscollector of heatpipecollector

Deze bestaat uit meerdere glazen buizen naast elkaar. In elke buis zit een pijp met vloeistof. Net als in de vlakkeplaatcollector zit in deze collector met buizen ook een absorber die de zonnewarmte opvangt en afgeeft aan de vloeistof. Een vacuümbuiscollector is duurder dan een vlakkeplaatcollector, maar kan meer en sneller warmte leveren.

Zonneboiler met vacuümbuiscollector

Zonneboiler kopen: aandachtspunten

 • De meeste schuine of platte daken kunnen het gewicht van een zonnecollector dragen, maar laat dit voor de zekerheid beoordelen door een installateur of constructeur.
 • Controleer of het zonlicht het grootste deel van de dag op het dak schijnt. Je hebt de beste opbrengst als de zonneboiler op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten is gericht, met een hoek van 20-60 graden.
 • In je woning moet voldoende ruimte zijn voor een boilervat (vergelijkbaar met de ruimte die een koelkast inneemt). Als je een zonneboiler koopt, zorg dan dat de grootte van het boilervat past bij het waterverbruik van je huishouden. Met een te kleine zonnecollector moet de cv-ketel vaak bijverwarmen. Een te grote collector is zonde van het geld.
 • Wil je een zonneboiler aansluiten op je cv-ketel, dan moet je cv-ketel een NZ-gaskeurlabel hebben. NZ staat voor Naverwarmer Zonneboiler. 
 • Laat een zonneboiler plaatsen door een erkend installateur. Zo weet je zeker dat de zonneboiler goed werkt en verklein je de kans op legionella en lekkages.

Onderhoud zonneboiler

Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse controle in combinatie met cv-ketelonderhoud is voldoende.

Wat levert meer op, zonneboiler of zonnepanelen?

Met een set zonnepanelen bespaar je doorgaans meer op je energierekening en CO2-uitstoot dan met een zonneboiler. Maar in sommige gevallen kan een zonneboiler de beste keuze zijn:

 • Je hebt al zonnepanelen en dekt hiermee je eigen stroomverbruik af. Nog meer zonnepanelen leveren relatief weinig op. De stroom die je hiermee opwekt, kan je namelijk niet meer salderen. Een zonneboiler kan dan een goede volgende stap zijn.
 • Je dak ligt in de schaduw. Schaduw heeft minder effect op een zonneboiler dan op zonnepanelen.
 • Klein dak. Heb je maar weinig ruimte op je dak? Dan kan een zonneboiler een betere keuze zijn dan een klein aantal zonnepanelen. Per vierkante meter levert een zonneboiler namelijk meer financiële besparing en milieuwinst op dan zonnepanelen.

Wist je trouwens dat er ook pvt-panelen bestaan? Dit zijn speciale zonnepanelen die niet alleen stroom opwekken, maar ook warmte leveren aan een warmtepomp. Deze verwarmt vervolgens je woning en in het geval van een all-electric warmtepomp ook je kraanwater.

Huis verwarmen met zonneboiler is moeilijk

Over het algemeen is het in Nederland moeilijk om een woning met de warmte van een zonneboiler te verwarmen. In de zomer kan er wel (ruim) voldoende warmte worden geproduceerd, maar in de winter niet. In combinatie met een bodemwarmtepomp is een zonneboiler voor centrale verwarming wel interessant. Dan sla je de overtollige zomerse warmte op in de bodem, die in de winter weer kan worden opgepompt voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Schakel een adviesbureau in om te bepalen of een zonneboiler en bodemwarmtepomp past bij jouw woonsituatie.

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Lees ook

Subsidie voor duurzame energieZonnepanelenAlles over warmtepompenSnel energie besparen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube