Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonneboiler

Met een zonneboilersysteem verwarm je het kraanwater in je woning met behulp van zonne-energie. Hoe werkt zo'n systeem, wat kost een zonneboiler en hoeveel bespaar je ermee?

VEH Hero

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector op het dak, een opslagvat voor kraanwater (ook wel boilervat genoemd) en een cv-combiketel. In de collector lopen leidingen met water (soms glycol, omdat dit niet kan bevriezen) dat wordt verwarmd door het zonlicht. Eenmaal op temperatuur stroomt de vloeistof naar een spiraal (warmtewisselaar) in het opslagvat. De spiraal geeft de warmte af aan het drinkwater. Omdat de zon het water niet het hele jaar door voldoende kan verwarmen, wordt de zonneboiler aangesloten op de cv-ketel. Die verwarmt het water verder als dat nodig is.

Waarom een zonneboiler

Met een zonneboiler heb je 40-50% minder gas nodig om het kraanwater in je woning te verwarmen. Dat is goed voor het milieu, want je verbruikt minder fossiele brandstoffen. Daarnaast daalt je energierekening. Hoe snel je de zonneboiler precies terugverdient, is wel afhankelijk van de gasprijs. 

Zonneboiler: kosten en besparing

De tabel hieronder geeft een indicatie van wat een zonneboiler kost en hoeveel je ermee bespaart.


eenheid3-persoonshuishouden5-persoonshuishouden
Investeringskosten38006500
Subsidie12001800
Gasbesparingm3 / j160210
Besparing bij gasprijs  € 1,20 / m3€ / j190270
Besparing bij gasprijs € 3 euro / m3€ / j500700

De prijs is inclusief btw en installatiekosten, maar exclusief hr-ketel. De subsidie (2022) gaat nog van de prijs af. Bron: Milieu Centraal.

Zonneboiler financieren met subsidie of lening

Zoals je in de tabel hierboven al kon zien, kun je voor de aanschaf van een zonneboilersysteem subsidie aanvragen. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je de installatie nieuw aanschaffen en dit kunnen aantonen met een betaalbewijs. Hoeveel subsidie je precies krijgt, hangt onder andere af van de theoretische jaaropbrengst in kilowattuur. Je kunt een zonneboiler ook financieren met een lening.

Verschillende soorten zonneboilers

De zonneboiler vangt dus zonnewarmte op met een collector. Hiervan bestaan twee verschillende soorten:

Zonneboiler met vlakkeplaatcollector

Vlakkeplaatcollector 

Deze bestaat uit een platte bak. Hierin zitten leidingen waardoor vloeistof stroomt. Boven de leiding zit een metalen plaat (ook wel de absorber genoemd) die de zonnewarmte opvangt en de warmte afgeeft aan de vloeistof in de leidingen. Een glasplaat sluit de collector af. Dit is de meest gebruikte collector, de standaard zonneboiler heeft er zo een.

Vacuümbuiscollector of heatpipecollector

Deze bestaat uit meerdere glazen buizen naast elkaar. In elke buis zit een pijp met vloeistof. Net als in de vlakkeplaatcollector zit in deze collector met buizen ook een absorber die de zonnewarmte opvangt en afgeeft aan de vloeistof. Een vacuümbuiscollector is duurder dan een vlakkeplaatcollector, maar kan meer en sneller warmte leveren.

Zonneboiler met vacuümbuiscollector

Zonneboiler kopen: aandachtspunten

  • De meeste schuine of platte daken kunnen het gewicht van een zonnecollector dragen, maar laat dit voor de zekerheid beoordelen door een installateur of constructeur.
  • Controleer of het zonlicht het grootste deel van de dag op het dak schijnt. Je hebt de beste opbrengst als de zonneboiler op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten is gericht, met een hoek van 20-60 graden.
  • In je woning moet voldoende ruimte zijn voor een boilervat (vergelijkbaar met de ruimte die een koelkast inneemt). Als je een zonneboiler koopt, zorg dan dat de grootte van het boilervat past bij het waterverbruik van je huishouden. Met een te kleine zonnecollector moet de cv-ketel vaak bijverwarmen. Een te grote collector is zonde van het geld.
  • Wil je een zonneboiler aansluiten op je cv-ketel, dan moet je cv-ketel een NZ-gaskeurlabel hebben. NZ staat voor Naverwarmer Zonneboiler. 
  • Laat een zonneboiler plaatsen door een erkend installateur. Zo weet je zeker dat de zonneboiler goed werkt en verklein je de kans op legionella en lekkages.

Onderhoud zonneboiler

Een zonneboiler heeft weinig onderhoud nodig. Een tweejaarlijkse controle in combinatie met cv-ketelonderhoud is voldoende.

Huis verwarmen met zonneboiler is moeilijk

Over het algemeen is het in Nederland moeilijk om een woning met de warmte van een zonneboiler te verwarmen. In de zomer kan er wel (ruim) voldoende warmte worden geproduceerd, maar in de winter niet. In combinatie met een bodemwarmtepomp is een zonneboiler voor centrale verwarming wel interessant. Dan sla je de overtollige zomerse warmte op in de bodem, die in de winter weer kan worden opgepompt voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Schakel een adviesbureau in om te bepalen of een zonneboiler en bodemwarmtepomp past bij jouw woonsituatie.

Lees ook

ZonnepanelenAlles over warmtepompSnel energie besparen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube