Kieren dichten
Als je van plan bent om je woning te isoleren is het belangrijk dat de luchtdichtheid van je woning in orde is. Hoe werkt een luchtdichtheidsmeting en hoe kun je het beste kieren en naden dichten?
Luchtdichtheidsmeting
Tijdens een luchtdichtheidsmeting, ook wel blowerdoortest genoemd, wordt er tijdelijk een ventilator in een deuropening geplaatst. Met deze ventilator kun je de woning op onder -of bovendruk zetten. De meting laat zien hoeveel lucht de woning doorlaat. Na het uitvoeren van de luchtmeting wordt er aan de hand van thermografie of kunstmatige rook gekeken waar de luchtlekkages zich bevinden. Op plaatsen waar de rook naar buiten of naar binnen komt, is de luchtdichtheid onvoldoende. Op deze plekken kun je kieren en naden verder afdichten, om zo de luchtdichtheid te vergroten. Bekijk de video om te zien hoe dit werkt.
Een blowerdoortest wordt meestal ingezet bij nieuwbouwprojecten of bedrijfspanden om te meten of de luchtdichtheid voldoet aan de gestelde eisen.
Een luchtdichtheidsmeting is voor bestaande woningen minder relevant, omdat er aan bestaande woningen geen eisen worden gesteld. Het kan wel interessant zijn om de woning op deze manier op druk of onderdruk te zetten omdat het in combinatie met de rookmachine een goed beeld kan geven van de (grootste) luchtlekken.
Luchtlekken
De meeste luchtlekken zijn te vinden op de aansluitingen van de verschillende gebouwdelen van een woning:
Vloeren
De grootste luchtlekken vind je bij houten vloeren, omdat deze van zichzelf niet luchtdicht zijn. Dit merk je vooral bij de plinten en op plekken waar de vloer niet is voorzien van een verdere vloerafwerking.
Het isoleren van de vloer kan een groot deel van de luchtlekken oplossen. Het is hierbij belangrijk dat het isolatiemateriaal goed aansluit op de muren. Eventueel kunnen de naden tussen de vloer en de muur (achter de plinten) nog extra worden afgekit. Je kunt ook de plinten voorzien van een tochtband.
Daarnaast zijn er vaak luchtlekken rondom leidingdoorvoeren, onder andere in de meterkast. Dit komt ook voor bij betonnen vloeren. Dit kun je oplossen door deze goed af te dichten.
Kozijnen
Ook kozijnen geven vaak luchtlekkages. Met name de draaiende delen, zoals ramen en deuren. Dit kun je verhelpen door goede tochtstrips te gebruiken. Moderne kozijnen hebben standaard een driedubbele kierafdichting in de vorm van rubberen profielen.
Ook goed hang- en sluitwerk kan de kierdichtheid verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de draaiende delen beter aansluiten op het kozijn. Extra (bijzet)sloten zorgen voor een nog beter resultaat.
Luchtlekken komen ook vaak voor op plekken waar kozijnen aansluiten op de vloer, de gevel of het dak. Dit kun je oplossen door de kieren rondom de kozijnen goed af te dichten, bijvoorbeeld met een acrylaatkit.
Je kunt er ook voor kiezen om de aftimmering rondom de kozijnen en onder de vensterbank te voorzien van goede tochtband of de naad achter de aftimmering af te tapen met een luchtafdichtingstape.
Daken
Aansluitingen van daken en het dak zelf kunnen ook kieren vertonen. Controleer bijvoorbeeld het dak achter het knieschot. Met name de aansluiting tussen de gevel en het dak is vaak een oorzaak van luchtlekkage. Deze naden kun je afsluiten met acrylaatkit of, als het grotere naden zijn met isolatieschuim. Het kan helpen om deze naad te vullen met isolatiemateriaal, bijvoorbeeld met minerale wol.
Daarnaast vertonen de aansluitingen van het dak zelf vaak luchtlekken. Denk aan de nok van het dak, maar ook de naden tussen de verschillende dakvlakken. Deze kun je ook het beste afkitten met acrylaatkit, of als het om grotere naden gaat met isolatieschuim.
Kijk ook naar andere aansluitingen, zoals de aansluitingen met schoorstenen, dakramen, dakkapellen en de aansluiting op de topgevel en de woning scheidende muren. De aansluiting met de woning scheidende muur kun je het beste afdichten met brandvertragend isolatieschuim om er voor te zorgen dat jouw woning en die van je buren ook brandveilig van elkaar gescheiden zijn. Als het dakbeschot kieren vertoont, bijvoorbeeld bij een dakbeschot bestaande uit planken, kun je aan de binnenzijde dun plaatmateriaal aanbrengen en deze onderling aftapen of afkitten.
Bij platte daken is de aansluiting tussen het dak en de gevel soms niet goed afgedicht. Dit zorgt voor tocht bij de plafondplinten en spotjes in het plafond. Dit is te verhelpen door de ruimte tussen de gevel en het dak helemaal af te sluiten met isolatiemateriaal. Het is aan te raden om dit uit te besteden aan een vakman. Wil je graag zelf aan de slag, dan kun je de plinten voorzien van tochtband.
Ventilatie
Door naden en kieren te dichten zorg je dus voor minder tocht en warmteverlies, maar het zorgt ook voor verse lucht in de woning. Als je jouw woning luchtdichter maakt is het wel van belang om te kijken naar de ventilatie. Dat is essentieel voor een gezonde woning. Eventueel kun je die verbeteren door het plaatsen van ventilatieroosters in de kozijnen.
E-book energie besparen
Is jouw energierekening het afgelopen jaar flink gestegen? Er zijn verschillende manieren om je verbruik snel en betaalbaar omlaag te brengen.
Download het e-book